Dit jaar een kerstlunch bij mijn zwager, de Chef. Of we allemaal iets mee wilden nemen om te eten. Vreemd verzoek voor zijn doen, want bij een Brabander is altijd genoeg voedsel te vinden, en bij een Brabantse chef is er simpelweg nooit sprake van ruimte in de koelkast. In ieder geval bij mijn zwager dan. Maargoed, wij hadden Turkse broodjes gebakken, gevuld met kaas, worst en Nutella voor mijn schoonv… de kleintjes. Maar zoals dat met kerst gaat: druk en je vergeet de helft. Halverwege de reis kwamen we er achter: broodjes vergeten. Gelukkig bleek het “iets meenemen” een misverstand en was er zoveel eten dat allemaal zo lekker was dat alle vooroordelen die ik over mijn Brabantse zwager heb weer keurig netjes in ere zijn hersteld. Oh en ik kreeg het recept van zijn stoofvlees mee, je leest het hieronder. Dit is een recept voor een runderstoof zoals dat ook in het restaurant van mijn zwager te bestellen is. Succes!
Ik weet dat de foto’s dit recept niet aantrekkelijker maken, een stoof ziet er nu eenmaal niet zo aantrekkelijk uit. Maar het is echt heel erg lekker en dus ook foto’s.
Ingredienten:
- 1 kg runderpoulet of gesneden bloemstuk*
- 2 grote witte uien grof gesneden
- ½ winterpeen geschild in grove stukken
- ½ knolselderij geschild in grove stukken
- 1 dunne prei in grove stukken en gewassen
- 5 blaadjes laurier
- 50 gram bloem
- Snufje gestampte witte peper korrels
- Runderbouillonpoeder / blokje
- 1 fles donker bier, ik heb een IPA gebruikt*
- 150 gram peperkoek
- ¼ bosje tijm
- Krieltjes
*Bloemstuk = een deel van het rund, schouderstuk, vraag de slager er naar, die weet wat dat is (of lees erover).
*IPA = India Pale Ale, een biersoort, lees erover bij Wikipedia.
Bereiding:
- Bestuif de runderpoulet met de bloem en bak het vlees in een grote braadpan die goed heet is aan.
- Zodra het vlees wat gekleurd is voeg je de ui, wortel, selderij en prei toe. Even mee aanzetten en de laurier, peper en tijm toevoegen.
- Afblussen met een fles bier en het vuur op halfhoog zetten en een minuut of 5 laten pruttelen. Het vlees zou nu genoeg vocht los moeten laten om samen met het bier tot net boven het vlees te staan. Zo niet, dan vul je het wat aan met wat water.
- Vervolgens de bouillonpoeder toevoegen en naar smaak extra zout toevoegen.
- Zet de pan op een klein vuur en laat het ongeveer 2,5 uur zachtjes garen.
- Roer af en toe door en voeg op het einde de peperkoek toe.
- De krieltjes heb ik van te voren gekookt in ruim water, afgekoeld en gehalveerd.
- Vervolgens kun je de gegaarde krieltjes tegen het einde van de bereidingstijd van de stoof toevoegen zodat ze weer verwarmd worden.
Je merkt: mijn zwager gaat ervan uit dat je gewend bent te koken en houdt het kort en bondig. Toen wij het thuis maakten bleek dat 2,5 uur wat optimistisch is, maar dat is afhankelijk van hoe klein je het vlees snijdt. Houd er bij een stoof rekening mee dat het lang moet opstaan en dat het de volgende dag nog lekkerder is, dus baal niet als je stoof nog te taai is en laat het lekker door pruttelen en eet wat anders. De volgende dag is je stoof perfect en ben je blij dat je hem zoveel liefde hebt gegeven.

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!