Wij houden hier thuis wel van nieuwe recepten uitproberen…ofja, eigenlijk halen we ergens inspiratie vandaan en maken we dan compleet ons eigen ding. We slaan eens een boekje open of snuffelen op internet, kijken naar wat plaatjes en denken over ingrediënten. Meestal duurt het niet zo lang voordat er een lekker plan uit komt rollen. Het laatste recept wat we maakten was echt wel feestelijk. Gezond en feestelijk. De feestdagen staan vaak in het teken van gezellig samen eten… en eten… en eten… en ook nog gezellig samen eten. ;) Dit recept is redelijk basic en alle ingrediënten die gebruikt worden zijn vers! Gezonde kost kan ook feestelijk zijn!
Ingrediënten gerecht (voor 4 personen)
- 4 zoete aardappels
- 3 paprika’s
- 2 uien
- 1 courgette
- Een paar teentjes knoflook naar wens
- 1 zakje veldsla
- Oude kaas
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- Paneermeel
- Een rustiek, on gesneden brood. (wij gebruikten Zweeds desem brood)
Ingrediënten saus
- Mayonaise (op basis van yoghurt)
- Gerookte paprikapoeder
- Een teentje knoflook
Bereidingswijze
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in wedges.
- Leg de wedges in een grote ovenschaal en kruid deze met wat peper, zout en wat olijfolie.
- Zet de ovenschaal in de oven (200 graden) tot ze goud bruin en knapperig zijn.
- Snijd de uien in ringen en de courgette in dunne plakjes (ongeveer een halve centimeter)
- Olie de uien en courgette licht, leg deze in een goed verwarmde grillpan en gril de groenten aan beiden kanten gaar.
- Snijd de paprika in grove stukken en bak deze in de wok
- Leg het gehakt nu in een grote kom en kruid dit naar wens met peper, zout en knoflook. Eventueel kun je ook nog andere ingrediënten toevoegen. Maak mooie dikke hamburgers…of juist hele platten als je dat lekkerder vindt.
- Bak de hamburgers in de wok aan beide kanten lekker bruin. (wij gebruikten de wok uit luiheid…deze was al gebruikt dus hoefden we niet nóg een pan vies te maken…maar je kunt natuurlijk ook een koekenpan pakken)
- Snijd 4 dikke plakken van het rustieke brood en smeer dit in met een teentje knoflook en druppel er een klein beetje olijfolie overheen.
- Verhit de grillpan opnieuw en grill het brood aan beide kanten, totdat het een kleurtje heeft gekregen.
Bereidingswijze van de saus
- Pers een teentje knoflook in een grote kom
- Schep daar 6 tot 8 lepels mayonaise bij
- Voeg gerookte paprikapoeder toe naar wens (wees niet bang om uit te schieten…hier wordt de smaak alleen maar intenser van!)
- Roer dit goedje door elkaar met een kleine garde of lepel.
Opmaak van de borden
- Leg een dikke snee gegrild brood op het bord
- Beleg het brood met wat veldsla
- De hamburger mag daar bovenop
- Verspreid de gegrilde uienringen, courgette en paprika over de hamburger
- Druppel nu de saus over de groenten
- Maak het geheel af met wat oude kaas
- Tot slot leg je wat zoete aardappel wedges naast de hamburger
En wat doen we met de restjes?
Bij dit recept gebruik je veel groenten, dus ik kan me voorstellen dat je wat overhebt. Sowieso blijft er brood over. Verder hadden wij nog wat paprika, saus, ui en kaas over en omdat het zeker zonde is om weg te gooien, hebben we met de restjes ook nog wat gemaakt! Namelijk een snelle bruschetta! Lekker voor bij een soepje ofzo! Omdat de ingrediënten al bereid zijn en een nachtje hebben mogen rusten, heeft alles een hele lekkere smaak gekregen. Hoe je deze snelle bruschetta maakt?
- Snijd 2 dikke plakken brood af en besmeer deze rijkelijk met de overgebleven saus van gerookte paprika
- Beleg het brood met overgebleven paprika en ui
- Leg tot slot bovenop nog een plakje oude kaas
- Leg de bruschetta even kort in de oven (200 graden…5 tot 7 minuten)
- Eet smakelijk! ;)

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!