7.6 / 10
Eenvoudig
Effectief
Sterk
Prijs
Schoonmaken
Capaciteit
Beschikbaar bij: |
Na het proeven van lekkere sapjes bij anderen wilden wij ook een machine die sap maakt van groente en fruit. Voor de aanschaf van de sapcentrifuge maakten wij sinaasappelsap in de citruspers en vermaalden dat met een staafmixer samen met ander fruit tot een sap, dat meer een soort shake van fruit was en waar je gerust een lepeltje bij kon geven, zo stevig van structuur was het meestal. Een sapcentrifuge of slowjuicer leek een uitkomst voor het maken van drinkbare sappen van fruit en groenten. Maar welke, en wat is het verschil tussen slowjuicer en sapcentrifuge?
Sapcentrifuge of Slowjuicer?
Als je een beetje speurt dan kom je voornamelijk verhalen tegen over waarom een sapcentrifuge veel minder goed is dan een slowjuicer. De sapcentrifuge zou de ingrediënten van je sapje verhitten en daardoor zouden kostbare vitamines en mineralen verloren gaan. Een juicer maakt dan weer gebruik van een koude persing en daarmee voorkom je dit verlies van voedingsstoffen door warmte. En hoewel zowel de juicer als de centrifuge werken volgens het principe van kneuzen en filteren (sap van pulp scheiden) zou een juicer, hoewel minimaal twee keer zo duur, stukken beter zijn dan de centrifuge. En de naam ‘slowjuicer’ klinkt veel hipper dan ‘sapcentrifuge’ en is ook nieuw, en nieuwe dingen met een hippe (liefst Engelstalige) naam zijn altijd beter, per definitie.
Kenwood AT641
Onlangs kocht ik een Kenwood keukenmachine, en omdat ik een overdaad aan keukenapparatuur en keukengerei heb wilde ik niet nog een apparaat bijplaatsen in de toch altijd al overvolle keuken. Ik kocht dus de Kenwood AT641, een sapcentrifuge die als hulpstuk werkt op mijn Kenwood Major keukenmachine. De prijs van de sapcentrifuge ligt aanzienlijk lager (onder de €100) dan een gelijkwaardige slowjuicer (~€250) en ik heb geen extra apparaat op mijn werkblad staan.
Kenwood Sapcentrifuge AT641 - Accessoire voor Chef & Major
Eigenschappen
Kleur | Grijs |
Inhoud | 1 liter |
Afmetingen zonder verpakking (b x h x d) | 20 x 27 x 31 cm |
Gewicht | 3622 gram |
Vaatwasserbestendig | Nee |
In de doos | 1 |
Overige kenmerken | Het sapcentrifuge accessoire maakt van talloze ingrediënten de heerlijkste sapjes vol vitaminen. Het accessoire heeft een toevoerbuis waar een hele appel in past en is voorzien van een strakke schenktuit en schuimfilter, hierdoor krijg je alleen puur sap, geen stukjes. Het accessoire past op het achterste aandrijfpunt van elka Chef & major keukenmachine. Het accessoire bevat een los meegleverde kan die perfect aan het accessoire gehangen kan worden om het sap op te vangen |
BPA-vrij | Ja |
Fabrieksgarantie termijn | 2 jaar |
Geschikt voor | accessoire voor de Chef en Major keukenmachines van Kenwood. |
MPN (Manufacturer Part Number) | AT641 |
Materiaal | RVS |
Model | Branchen > Bar > Vruchtenpersen |
Product gewicht | 2.74 g |
Reparatie type | Pick-up en return |
Met dit snelle Kenwood sapcentrifuge accessoire AT641wordt het ontbijt een stuk leuker! Met een invoerbuis waar een hele appel in past, kunt u met deze sapcentrifuge van bijna alle ingrediënten een heerlijk sapje vol vitaminen maken. Met zijn strakke schenktuit en een schuimfilter, krijgt u...
Bevindingen Kenwood AT641 sapcentrifuge
Het in elkaar zetten van de sapcentrifuge ging, na even afwassen met heet water, vrij eenvoudig als je even weet hoe het moet. In feite bestaat de sapcentrifuge uit een metalen onderkant, een metalen houder van het snijblad, het snijblad met filter, een afdekcap en dichte ‘koker’ voor het in het mes duwen van de groente en fruit, een opvangbak voor pulp, een sapfles met deksel en een houder voor de sapfles. Het snijblad moet geplaatst worden in de houder en hiervoor markeren pijltjes de juiste plek. De rest klikt en schuift op gevoel in elkaar en het klemmechanisme dat de hele boel bij elkaar houdt is zeer solide.
In elkaar zetten
Wat het beste werkt is dat je de sapcentrifuge in elkaar zet zonder de fles en het ding dan in z’n geheel op de keukenmachine plaatst (even het afdekplaatje bovenop de keukenmachine verwijderen). Zet de sapcentrifuge op de keukenmachine en draai deze daarna een kwart slag met de klok mee en hij zit vast. Klik nu de sapfles in de houder en klik de houder in de sapcentrifuge. En je bent klaar om te ‘juicen’.
Aan de slag
Het grote voordeel van een centrifuge of juicer is dat je veel minder tijd kwijt bent met het voorbereiden van je groente en fruit, zoals je dit doet als je met bijvoorbeeld een staafmixer een sapje maakt, want je doet alles er gewoon met schil, pitten en klokhuis en al in het apparaat en er komt vanzelf sap uit. Ik heb dus een citroen (in 2 delen), een appel (2 delen), een paar wortels (kontjes eraf), spinazie (gewassen) en wat gember (geschild) in de sapcentrifuge gegooid en het kwam er gewoon als sap uit (en pulp, in de opvangbak). Lekker was deze combinatie niet, maar dat ligt dan weer aan mij.
Snelheid
Je kunt de keukenmachine natuurlijk zo hard mogelijk laten draaien, maar dat is niet aan te raden, op stand 1 werkt het prima en mooi gecontroleerd: de wortel wordt gestaag kleiner en het sap begint vanzelf te stromen, niet te hard duwen op de duwkolf maar gewoon rustig laten gaan werkte voor mij het beste.
Druppelstop
Dit is het enige minpuntje wat mij betreft: de AT641 sapcentrifuge heeft geen druppelstop, waardoor er nog een druppeltje sap uit de centrifuge kan komen als je de sapfles weghaalt. Ik heb dit opgelost door het apparaat even schuin te houden na het ‘juicen’ zodat het laatste restje sap er ook uit loopt, en dat scheelt al een stuk. Een druppelstop zou desondanks een verbetering kunnen zijn.
Schoonmaken
Deze sapcentrifuge bestaat uit 9 verschillende onderdelen, welke, volgens de gebruiksaanwijzing, niet in de vaatwasser gereinigd kunnen worden. Opvallend, want 6 van de 9 onderdelen zijn gemaakt van plastic. Ik heb alle 9 onderdelen de eerste keer met de hand afgewassen, maar vind dit te veel werk, zeker als mijn vaatwasser het graag voor me doet. Ik heb daarom, tegen de gebruiksaanwijzing in, de 6 plastic onderdelen in de vaatwasser gereinigd, wat prima werkt. De metalen onderdelen kunnen goed gereinigd worden in een sopje, er wordt zelfs een borstel bij de AT641 geleverd waarmee het snij- en zeefmechanisme schoongemaakt kan worden. Dit werkt goed en snel.
Pulp
De pulp die je overhoudt bevat veel vezels en is dan ook goed te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld muffins of als bindmiddel voor een soep, zo gooi je niks weg!
Oordeel
Na het drinken van het sap (wortel en gember, een gouden combinatie) waren wij tevreden: dit is erg lekker en leuk om te doen, als je wat groente en fruit hebt dat op moet: gewoon in de juicer en genieten maar! Het schoonmaken is relatief veel werk, maar als jej e net als ik niet altijd aan de regels houdt en de plastic onderdelen gewoon in de vaatwasser doet dan scheelt dan een stuk.
Het ontbreken van een druppelstop vind ik jammer, maar absoluut geen reden om niet gewoon lekker sapjes te blijven maken met deze sapcentrifuge.
-=Update juli 2016=-
Na veel gebruik zijn er toch een aantal zaken die me storen aan dit product, namelijk dat de sap-beker snel vol is (klein volume) en als je er niet op tijd bijbent dat dan echt alles vies is. En het tussendoor overschenken van het sap uit de sapbeker in een maatbeker bijvoorbeeld werkt natuurlijk wel maar dan merk je wel dat de druppelstop ontbreekt, want je bent dan aan het overschenken en dan druppelt de sapcentrifuge dus op je werkblad.
Je kunt dit probleem oplossen door er tijdelijk bijvoorbeeld een glas onder te zetten maar daar moet je dan wel van tevoren even rekening mee houden. Of niet te veel sap maken, natuurlijk, wat ook wel een goed idee is want als je te veel maakt moet je ook de opvangbak van het pulp tussendoor legen, en het wordt er allemaal niet schoner op in je keuken.
Ik weet dat er bij elke sapcentrifuge of slowjuicer een limiet is voor hoeveel je er tegelijkertijd mee kunt maken en maak me daarover geen illusies.
Warmte?
Zoals vermeld: een sapcentrifuge zou de ingrediënten verwarmen en daardoor zouden essentiele voedingsstoffen verloren gaan (ja, dat is dus ook zo bij alle groente die je kookt!). Ik heb gemerkt dat er van warmtevorming geen enkele sprake is bij deze sapcentrifuge: het sap is ijskoud (de wortels kwamen uit de koelkast), het snijblad is koud, de pulp is koud. Van warmte geen sprake dus. Dit warmte-verhaal lijkt zijn oorsprong te vinden bij de fabrikanten van slowjuicers, en wordt gretig overgenomen door de verkoopkanalen. Het zou beter zijn als de consument goed wordt geinformeerd over de hoeveelheid suiker in fruit- en groente sap en niet op het verkeede been wordt gezet door dit warmte-verhaal.
Fruit- en groentesapjes en je gezondheid
Het is een misvatting te denken dat het drinken van fruit- en groentesap gezond is. Fruit en groenten zijn gezond, maar bevatten heel veel fructose (fruitsuiker) en dit is ‘gewoon’ suiker. Bij het eten van groente en fruit krijg je ook veel vezels binnen, het verteren van deze vezels vereist weer brandstof van je lichaam en deze brandstof wordt gehaald uit de suikers van de groente en fruit. Een mooi evenwicht dus. Sommige fruitsoorten bevatten meer suiker dan vezels, zoals bananen bijvoorbeeld, of meloen. Het is daarom niet raadzaam daar te veel van te eten. Aardbeien bevatten weer minder suiker en daarvan kan je weer meer eten. Bij het maken van sappen haal je de meeste vezels uit de groente en fruit maar blijven de suikers in het sap zitten. Als je dus veel fruit- en groentesapjes drinkt dan zal je heel veel suiker binnen krijgen maar niet de vezels die er bij het eten bijhoren. Let hier op en drink maximaal één glas fruit- of groentesap per dag, en verdun het eventueel met water.
Ik sprak onlangs iemand die gezonder wilde gaan leven en toen een slowjuicer kocht en de hele dag sapjes is gaan drinken. Een meting van het bloedsuiker bij de arts leverde toen een verontrustende bloedsuikerwaarde op, en deze kennis werd aangeraden direct te stoppen met het drinken van de fruit- en groentesappen die ze dagelijks dronk.
Voor fruit- en groentesapjes geldt dus: geniet, maar drink met mate. Lees meer over sap en gezondheid.
Sapcentrifuge recepten
Één van mijn favorieten is de wortel-gember comnbinatie.
Je hebt nodig:
- Zak wortelen
- 2-3 centimeter verse gember
Bereiding:
- Snijd de kontjes van je wortels af en was de wortels
- Schil het stuk gember
- Doe de wortels en de gember in de sapcentrifuge en maak een mooi sapje!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!