Al jaren heb ik een metalen schuimspaan: zo’n platte lepel met gaatjes/kiertjes erin. Heel handig zo’n schuimspaan want je kunt er makkelijk eten mee uit kokend water of vet scheppen. Zo gebruik ik hem vaak om gebakken banaan uit het vet te scheppen, een gepocheerd ei uit het water te vissen of ((helaas slechts) één keer per jaar de oliebollen (ik overweeg ook een keer oliebollen te gaan bakken in de zomer, gewoon, omdat het kan – maar dat even terzijde). Probleem is alleen: mijn schimspaan is niet meer. Het model dat ik heb is gemaakt van ijzerdraden, dus het is meer een netje-op-een-stokje dan een schuimspaan, maar hij werkt hetzelfde. De draden laten echter los en er blijft een steeds kleiner oppervlak over om mee te scheppen. Bovendien ben ik bang dat hij vandaag of morgen echt uit elkaar valt op het moment dat ik er iets mee uit het vet schep. Op zoek naar een nieuwe schuimspaan dus!
Best verkochte schuimspaan
Brabantia Profile Schuimspaan - RVS
Wat is een schuimspaan
Opvallend is dat ik mijn schuimspaan zelden gebruik waar hij eigenlijk voor bedoeld is (en zijn naam aan ontleent): het scheppen van schuim. De schuimspaan is ooit uitgevonden om schuim en onzuiverheden uit vloeistof te scheppen, bijvoorbeeld van bouillon; dit schuim kan onzuiverheden bevatten die de soep minder goed laten smaken en door het weg te scheppen met een schuimspaan kan je het eenvoudig verwijderen zonder te veel vloeistof te verliezen, doordat het in feite een lepel met gaatjes is, dus het schuim blijft er op liggen en de vloeistof loopt er weer af.
Maar de meeste mensen gebruiken de schuimspaan zoals ik: om er eten mee uit vloeistof te scheppen, zoals in het filmpje hierboven (ei pocheren, moet je zeker een keer proberen!). En dat is dan ook de reden dat er tegenwoordig schuimspanen bestaan waar je eigenlijk geen schuim mee kunt scheppen, zoals het model dat ik heb (en die nu uit elkaar valt) dat gemaakt is van staaldraad: veel schuim blijft er niet op liggen want daarvoor zijn de openingen te groot en het zijn er te veel.
Schuimspaan kopen
Er bestaan grofweg drie soorten schuimspanen:
Vlakke schuimspaan met gaatjes
De traditionele schuimspaan, die in feite een grote, platte lepel is met gaatjes erin en een iets opstaande rand.
Het voordeel hiervan is dat je een vlak schep-oppervlak hebt, wat precies goed is voor het scheppen van schuim, maar ook voor het voorzichtig scheppen van ander voedsel. Door het vrij vlakke oppervlak vervormt het eten dat je er mee schept niet (langwerpige stukken blijven mooi recht).
Het nadeel van de vlakke schuimspaan is dat het lastig kan zijn rond voedsel (oliebollen bijvoorbeeld) snel uit de pan te scheppen, omdat ze van het vlakke oppervlak af kunnen rollen (en dan plonzen ze weer terug in het vet). Ook blijft relatief veel vloeistof (vet) op het oppervlak tussen de gaatjes liggen doordat dit oppervlak vlak is, waardoor je dit er mee uit schept (bij het scheppen van schuim werkt dit natuurlijk precies zoals bedoeld).
Holle schuimspaan – de Uitleklepel
De holle schuimspaan is in feite een holle lepel met gaatjes, en wordt dan ook wel een uitleklepel genoemd.. Hij verschilt van de platte traditionele schuimspaan doordat hij een stuk holler is en vaak minder breed.
Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker rond voedsel kunt scheppen zonder dat ze van de schuimspaan afrollen, en ook blijft er minder vloeistof op de holle schuimspaan liggen dan op de platte schuimspaan doordat de vloeistof in de holte van de lepel loopt en daar kan weglopen door de gaatjes.
Het nadeel is dan natuurlijk dat je er minder goed schuim mee kunt scheppen.
Schuimspaan van draad – de Frituurschep of Blancheerlepel
Dit type schuimspaan wordt ook wel frituurschep of blancheerlepel genoemd, en terecht want de meeste mensen
zullen deze schuimspaan gebruiken als een soort mandje/vergiet aan een stokje om voedsel mee uit het vet te halen of voedsel heel kort te koken (blancheren).
Het voordeel van deze schuimspaan is dat ze vrij licht zijn, dat vrijwel alle vloeistof direct wegloopt bij het opscheppen en dat rond voedsel niet wegrolt, van de schuimspaan af.
Het nadeel is dat de draden van deze schuimspaan vrij kwetsbaar zijn, en dat er vaak voedsel blijft zitten tussen het draad en de materiaal waarmee de draden bevestigd zijn. Dit is lastig schoon te maken, zeker als het een paar keer door vet is vastgebakken.
Een ruimer overzicht van frituurscheppen vind je hier>>
Ervaring en zoektocht
Uit ervaring weet ik dat een schuimspaan van metaal prima werkt als je hem gebruikt in pannen zonder anti-aanbaklaag, maar dat het krast op andere materialen en dat kunststof kan afbladderen, mits het niet bestand is tegen hoge temperaturen (>200 graden Celsius, in verband met frituurvet).
Ook weet ik dat ik zelden tot nooit daadwerkelijk schuim schep, maar de schuimspaan alleen gebruik voor het scheppen van gebakken voedsel uit heet vet of een andere vloeistof, en afhankelijk van wat ik maak gebruik ik een pan van metaal of een pan met anti-aanbaklaag. Een echte vlakke schuimspaan lepelt te veel vloeistof op, en het voedsel rolt er te snel af, dus de vlakke schuimspaan is voor mij geen optie.
Om mijn huidige schuimspaan (de uit elkaar vallende metalen frituurschep) te vervangen moet ik dus op zoek naar:
- een frituurschep die is gemaakt van metaal met een kunststof coating dat niet afbladdert (tegen hoge temperaturen kan). of;
- een holle schuimspaan met grote gaten (zodat weinig vloeistof wordt mee geschept) en verder dezelfde eigenschappen voor wat betreft materiaal: metaal met duurzame coating of kunststof dat tegen hoge temperatuur kan
De opties
De volgende modellen voldoen aan deze criteria:
Joseph Joseph Elevate Lepel – Met gaatjes
De Joseph-broeders hebben altijd wel een model keukengereedschap dat net even anders is, en zo ook deze schuimspaan, die ‘Elevate’ (optillen) heet. Leuke kleurtjes en is in feite gewoon een lepel waar gaatjes in zijn gemaakt. Heeft een ophangoogje en handig ‘ruggetje’ waar je de lepel op kunt laten rusten, zodat hij niet op je aanrecht ligt (hygiënischer), maar ik zou er toch wel wat onder leggen want anders drupt het vocht alsnog op je aanrecht. Dit ruggetje is overigens ook hoe dit model aan z’n naam komt. Goed geprijsd, zou ik zeggen.
- Lengte totaal: 31 cm
- Breedte lepel: 7 cm
- Materiaal: kunststof
- Hittebestendig tot: 240 C.
- Vaatwasmachine bestendig: Ja
Dit product is niet meer leverbaar.
Hieronder het promotiefilmpje voor de Elevate-lijn van Joseph Joseph:
Tefal Ingenio Schuimspaan
Deze schuimspaan, die volgens mijn redenatie beter ‘uitleklepel’ kan heten, heeft een groot ophangoog en handig ‘glijdt niet verder de pan in’-ribbeltje op de rug. Eerder hebben we van deze serie de soeplepel bekeken en gereviewd. Prima lijn van Tefal, net iets duurder dan Joseph Joseph maar de Tefal is wel langer en breder, dus is er meer materiaal gebruikt (maar dat heeft met de prijs niet zo veel te maken gok ik). Ook is naast kunststof en siliconen wat RVS gebruikt, voor de ‘looks’, maar toch: het zit er op.
- Lengte totaal: 39,9 cm
- Breedte lepel: 9.2 cm
- Materiaal: kunststof en RVS (handvat)
- Hittebestendig tot: 250 C.
- Vaatwasmachine bestendig: Ja
De Tefal Ingenio Schuimspaan is verkrijgbaar bij:
Hieronder het promo-filmpje van de Tefal Ingenio-lijn:
Swiss Diamond Schuimspaan – Silicone
Als je je merk ‘Swiss Diamond’ noemt dan schep je hoge verwachtingen. In dit geval schept ook de prijs hoge verwachtingen: bijna twee keer zo duur als het model van Joseph Joseph, en, opvallend: beiden hebben een steuntje in de rug waardoor de schuimspaan altijd rust op het handvat en niet op het gedeelte dat je in de vloeistof laat zakken. Hij is iets groter dan de schuimspaan van Joseph Joseph hierboven en iets breder dan die van Tefal, maar voor de prijs vraag ik me af: is hij echt twee keer zo handig als die van Joseph Joseph?
- Lengte totaal: 33 cm
- Breedte lepel: 10 cm
- Materiaal: Kunststof en siliconen
- Hittebestendig tot: 250 C.
- Vaatwasmachine bestendig: Ja
De Swiss Diamond Schuimspaan – Silicone is verkrijgbaar bij:
Ook bij Swiss Diamond hebben ze een promotie-video gemaakt:
Resultaat
Het aanbod valt me erg tegen, moet ik bekennen. Als ik op zoek zou zijn geweest naar een metalen klassieke schuimspaan dan was het aanbod een stuk groter geweest, en ook voor een frituurschep met draden zijn meer modellen te vinden.
Ben je niet op zoek naar een holle schuimspaan, zoals ik, maar naar een echte vlakke schuimspaan van RVS of een frituurschep? Bekijk dan hier een overzicht>>
Holle schuimspaan – Mijn keuze
Hoewel ik het ontwerp van de Joseph Joseph lepel met gaatjes erg leuk vind, en hij de goedkoopste is van het stel, kies ik toch voor de net iets duurdere schuimspaan van Tefal, omdat deze groter is (meer tegelijkertijd opscheppen) en ook mooi past bij zijn broertje, de Ingenio soeplepel. De Swiss Diamond vind ik gewoon te duur, zo simpel is het. Zowel de schuimspaan van Joseph Joseph als die van Swiss Diamond hebben een verhoogde rug zodat het handvat altijd op het werkblad rust en niet het gedeelte dat in de vloeistof gaat, maar ik zal er toch altijd wat onder moeten leggen om druppels op te vangen, ik ben daarom van mening dat die verhoogde rug, hoewel ontzetten leuk en goed bedacht, voor mij niet zo veel nut heeft, en daarom geen meerwaarde biedt. De grotere capaciteit van de Tefal Ingenio schuimspaan biedt wel meerwaarde en daarom is de keuze op dat model gevallen.
De Tefal Ingenio Schuimspaan is verkrijgbaar bij:
Meer schuimspanen vind je hieronder:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!