Scones zijn een nationaal gerecht in Schotland, het zijn broodjes die vooral in een deel van het Engels sprekende deel van de wereld (UK, Australië, Canada) maar ook in scandinavische landen heel populair zijn. Een scone is te vergelijken met een kwarkbol, maar vreemd genoeg dankt de scone zijn naam vermoedelijk aan het Nederlandse schoonbrood. Scones worden in Schotland en Engeland voornamelijk gegeten tijdens de afternoon tea (als je denkt dat je het met een high tea goed voor elkaar hebt laat jezelf dan eens uitnodigen voor een echte Engelse afternoon tea). Maar hoe maak je zelf scones?
Scones recept
Scones worden vaak gezoet, zeker in Engeland is de gezoete scone favoriet. Je kunt de suiker weglaten als je wilt, voor een ongezoete scone, wat meer een rond broodje is in dat geval. Scones worden traditioneel gegeten met clothed cream, een vette ongezouten room, welke in Nederland soms lastig verkrijgbaar is. Gebruik slagroom als je wilt.
Ingrediënten (voor 10 scones)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 2 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 50 g boter of margarine
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepel suiker
- 3/4 dl melk
- 1 ei
- 1/2 bekertje slagroom (a 125 ml) of nog beter: clothed cream (ongezouten room)
- 1/2 pot frambozenjam
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225 °C
- Zeef bakmeel, bakpoeder en zout boven een kom
- Voeg de suiker en de vanillesuiker toe
- Snijd de boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes
- Klop het ei los met een vork in een bakje met de melk en voeg het bij het bloem-mengsel (bewaar 1/2 eetlepel melk)
- Kneed het geheel tot een deeg, dit gaat heet goed met een keukenmachine als je de kneedhaak gebruikt, maar met de hand gaat ook prima
- Verdeel het deeg in 10 delen en leg de bollen deeg op een vel bakpapier op een rooster
- Bestrijk de bollen met het overgebleven melk-ei-mengsel
- Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten lichtbruin
- Laat de scones afkoelen en klop ondertussen de room
Serveer de scones met room en jam, kopje thee erbij…hmmmmm…
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!