Shakshuka is een Tunesisch gerecht, al is het net zoals met veel gerechten zo dat de oorsprong niet helemaal zeker is. Het wordt als ontbijt of als avondmaaltijd geserveerd, afhankelijk van waar je het bestelt. Letterlijk vertaald uit het Arabisch betekent Shakshuka een mengsel, en dat is het dan ook: een mengsel van kruiden en groenten met verrassend gestold ei daarin. Traditioneel wordt Shakshuka geserveerd in een gietijzeren pan of uit de tajine, met brood. Je kunt het ook met aardappelen of couscous of rijst eten natuurlijk en gewoon bereiden in een diepe koekenpan of wokpan. Afhankelijk waar je bent wordt Shakshuka met worst (Spanje) of kaas geserveerd, ik heb er wat Italiaanse kaas overheen gestrooid, maar eigenlijk kan elke kaas erop, het is maar net wat je in huis hebt.
Ingrediënten voor 2 personen (4 eieren)
- 2 eetlepels arachideolie (of ander vet)
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 1 theelepel harissa pasta
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel kaneel
- 1 laurierblaadje
- 1 bosje koriander (voor de blaadjes)
- 1 puntpaprika
- 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
- 4 eieren
- Geraspte kaas
Bereiding
- Pel en snipper de ui
- Pel en snipper de knoflook
- Doe de olie in de pan en verhit
- Fruit de ui
- Doe de kurkuma, gemalen koriander, kaneel en komijn in een kommetje (en ruim de potjes weer op)
- Voeg nu de knoflook toe aan de ui en voeg ook de kruiden die in het bakje zitten erbij en roer het even door zodat het lekker meebakt (ik vind dit heerlijk ruiken, doe je ogen dicht en je waant je in noord-Afrika)
- Snijd de paprika in reepjes en doe die bij het mengsel
- Voeg de Harissa toe en roer goed door
- Leg het laurierblaadje erin en voeg ook de helft van het korianderblad toe en als laatste voeg je de tomatenblokjes (of gepelde tomaten) toe met een klein beetje vocht (ik spoel altijd het blik schoon en voeg dat vocht toe)
- Voeg nu nog wat zout toe om op smaak te brengen en roer nog even goed door
- Laat het nu 15 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe om
- Na het kwartier zal er wat vocht zijn verdampt en het mengsel wat steviger zijn, dit is goed want we gaan er kuiltjes in maken met een lepel: duw het mengsel op vier plekken opzij en maak een kuiltje
- Breek nu in elk kuiltje een ei
- Laat het mengsel met de eieren nu nog ongeveer 15 minuten zachtes doorgaren, de eieren zullen stollen (ik heb na 10 minuten een deksel op de pan gedaan zodat de eieren ook van bovenaf stollen, maar dit hoeft niet als je een zachte dooier wilt houden)
- Leg aan het einde de andere helft van het korianderblad op de dooiers en serveer de Shakshuka met wat brood en bijvoorbeeld gegrilde courgette. Strooi er wat kaas overheen en je hebt een heerlijke Shakshuka!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!