Shoarma
In Nederland mogen we graag denken dat een broodje shoarma heel erg niet-Hollands is en daarom kan je shoarma het beste halen bij een shoarma-zaak, want zelf maken is moeilijk en het wordt nooit zo lekker. Toch eten Nederlanders vooral shoarma, en is het niet echt populair in welk ander land dan ook. Je kunt daarom best zelf shoarma maken want het is zo langzamerhand een echt Hollands gerecht.
Shoarma is lekker op een broodje, bijvoorbeeld op de klassieke pita maar lekkerder en handiger eet je het op een Turks broodje of een half Turks brood. Een ware traktatie is het op een pizza Calzone. Doe er lekker veel tomaat, ui en sla bij en maak zelf knoflooksaus als frisse tegenhanger van de onvermijdelijke sambal.
Genoeg trek? Dan nu het recept voor de kruidenmix shoarma.
Gebruik als maat een theelepel, als je van alles een theelepel neemt dan heb je genoeg voor 500 gram vlees (gehakt, lamsvlees of runderreepjes). Je ziet de Nederlandse benamingen en daar achter de veel voorkomende internationale benamingen.
- Zout
- Zwarte peperKaneel (Ceylonkaneel, Cassia)
- Paprikapoeder
- Nootmuskaat
- Geelwortel (koenjit, kurkuma, curcuma)
- Cayennepeper (gemalen chilipeper)
- Gemberpoeder (Djahé)
- Komijnpoeder (Djinten, djintan, jintan)
- Koriander (ketoembar)
- Peterselie
- Piment (lontai)
- Selderijblad
- Kerriepoeder
- Uienpoeder of verse gesnipperde ui
- Knoflookpoeder of knoflookpasta (verse knoflook mengt minder goed
Ik maak zelf graag wat meer van de kruidenmix omdat het zo’n gedoe is om het elke keer te maken, beter doe je van alles een eetlepel en stop je het in een potje voor de volgende keer dat je shoarma wilt maken. Als je dat ook wilt doen laat dan de knoflook en ui achterwege als je dat niet in poedervorm hebt en voeg het toe bij het mengsel als je het gaat gebruiken.
Kruid je vlees het liefst een dag voordat je het gaat bakken en laat het intrekken in de koelkast. Bak je shoarma kort maar gaar.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!