Stel: je pakt een pak melk uit de koelkast en draait het dopje eraf. Wat doe je als eerst? Eraan ruiken. Daarna nog eens ruiken. Ruikt goed, maar toch even een beetje in de gootsteen gieten om te zien of het er nog goed uitziet. Dan inschenken en een voorzichtig slokje nemen. Toch vertrouw je het niet helemaal, want stel je voor…dan heb je er over een paar minuten last van en dat komt echt niet uit vandaag. Komt bekend voor? Binnenkort niet meer, want wetenschappers hebben een slim dopje ontwikkelt dat de versheid van de melk kan meten. Dan weet je zeker of de melk nog goed is of niet. Handig? Ik twijfel er niet aan!
Wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley hebben een slim dopje ontwikkeld voor melkpakken. Dit dopje is uitgerust met enkele sensoren en bevat een soort emmer. Wanneer een gebruiker één keer met het melkpak schudt, komt er melk in deze emmer vast te zitten. De sensoren merken wanneer het aantal bacteriën snel toeneemt en wanneer het dus niet meer verstandig is om de inhoud van het pak te drinken.
De onderzoekers voorspellen dat deze technologie heel goedkoop gaat worden. Iedere consument kan in de toekomst zelf sensoren 3D-printen en deze technieken gebruiken om de kwaliteit van voedsel in de gaten te houden. Mogelijk wordt zo verspilling voorkomen. Nu gooien we eten wel eens weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken. We vertrouwen het dan immers niet meer. In de toekomst vertelt een sensor of het veilig is om een bepaald product te consumeren en kunnen wij consumenten de houdbaarheidsdatum negeren.
Lees verder: Slim dopje proeft of melk zuur is en geeft een waarschuwing

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!