Mijn zwager, (die van de truffel), is chef-kok en heeft thuis een sous-vide apparaat. Ik jaloers natuurlijk, want die dingen zijn schreeuwend duur. Bij het sous-vide koken wordt voedsel onder vaccuum uren lang in een badje op een bepaalde temperatuur gegaard. Een soort slow cooking dus. Onlangs beschreef ik het begrip crock pot, wat eigenlijk een slowcooker is: langzaam je eten garen in één pan waardoor meer smaak, vitaminen en textuur bewaard blijft, maar dan niet in een vaccuum. De Anova precision Cooker is een mooi voorbeeld van een apparaat dat het sous-vide koken combineert met slow cooking, maar dan met wifi. Ja, echt waar. En ik wil er eentje, denk ik…
Ondanks, of misschien wel vanwege, alle kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt wordt koken als hobby steeds populairder. Maar de moderne mens heeft natuurlijk weinig tijd – laat staan voor een trend als slow cooking.
Een populaire methode van slow cooking bij zowel professionele chefs als thuiskoks is het zogenoemde sous vide ofwel vacuümgaren. Bij dit kookproces wordt het voedsel op de serveertemperatuur bereid, maar dit kan zo zes tot acht uur duren, en voor taaie stukken vlees zelfs 72 uur. Het grote voordeel van sous vide voor kookfanaten is dat het een precieze controle geeft over de bereiding van elke soort groente of vlees.
Zakjes
Het Amerikaanse bedrijf Anova maakt de bereiding nu wat eenvoudiger met de sous vide Precision Cooker die op afstand is aan te zetten. Het kookproces werkt door groente en vlees samen of apart te verpakken in luchtdichte plastic zakjes. Die gaan in een waterbad met een constante temperatuur, waarin het langzaam perfect wordt gegaard met behoud van meer voedingsstoffen en textuur. De temperatuur van de Precision Cooker is instelbaar en het apparaat houdt het water zeer precies op temperatuur gedurende het urenlange kookproces.
Lees verder: Slow cooking op afstand

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!