Regelmatig maak ik ragú, dat is een pastasaus die de meeste Nederlanders kennen als Bolognese-saus: een saus van vlees, wortel, bleekselderij, (tomaat), ui, knoflook en kruiden, die je heel lang laat sudderen zodat alles uit elkaar valt en een mooie egale smaakvolle saus oplevert, die je dan eet met pasta. Erg lekker, het enige nadeel: het staat lang op en je moet er dus voor thuis blijven, letterlijk. Meestal zet ik een wekker zodat ik elke 30 minuten niet vergeet te roeren in de braadpan, die natuurlijk uitstekend geschikt is voor dit soort gerechten, en zo hoort het ook. Maar… het kan ook anders, in een slowcooker. Natuurlijk is het niet traditioneel, maar wel heel erg handig want ik hoef niet thuis te blijven voor mijn saus. Daarnaast zijn er nog duizenden andere gerechten die je heel gemakkelijk maakt in een slowcooker, zoals een hele kip, soepen, stoofpotten en zelfs spare-ribs. Bovendien heeft het langzaam garen van voedsel andere voordelen, zoals smaak, textuur en behoud van voedingsstoffen die verloren kunnen gaan bij ‘gewoon’ koken. Ik wil dus een slowcooker kopen, maar welke?
Direct naar: Kleine Slowcooker met Timer – Slowcooker 6 Liter met Timer – Beste Slowcooker met Timer – Crock Pot CR011 en CR26X vergelijking – Slowcooker Recepten
Hieronder vind je de slowcookers die wij hebben gereviewd, lees de individuele reviews of lees daaronder verder voor meer informatie over slowcookers.
Slowcooker kopen, omdat…
Een slowcooker is in feite een stoofpan, maar dan op elektra, die instelbaar is op temperatuur (2 standen), op tijd (niet allemaal) en je kunt hem aanzetten en weggaan, als je dan aan het einde van de dag thuiskomt heeft de slowcooker van de ingrediënten die je erin hebt gedaan een stoofpot gemaakt. Alle smaken zijn gemengd en gegaard, op lage temperatuur (waardoor veel goede voedingsstoffen behouden blijven). Een slowcooker heeft dus de voordelen van een stoofpan maar niet de nadelen. En dan is er nog iets: een slowcooker dient vooral het gemak en was oorspronkelijk dan ook bedoeld voor de huisvrouw die ging werken. In de tijd dat traditioneel de man werkte en de vrouw thuis voor het huishouden zorgde was een slowcooker niet nodig: de vrouw kookte en als de man dan thuis kwam had zij het eten klaar (vergeet zijn krant en sloffen niet!). Gelukkig veranderen dit soort dingen, werden vrouwen zelfstandiger en gingen vrouwen ook werken en ontstond de behoefte aan een apparaat dat voor het gezin kookt, terwijl er niemand thuis is. Dit werd de slowcooker, bedacht als bonenkoker maar later omgetoverd tot elektrische stoofpot, en Crock-pot genoemd. Jawel, Crock-pot is de eerste echte slowcooker zoals we die nu nog kennen. Maar daarover later meer.
Combineren
Nu ben ik niet zo vaak weg, en neem ik veel tijd om te koken, maar het stoven is toch wel handig als dat vanzelf gaat in een afgesloten pan op elektra die gemaakt is om aan te blijven staan, zes tot acht uur achter elkaar. Want dat geeft mij de gelegenheid dit soort artikelen te schrijven. En daarbij wil ik het graag combineren: eerst bakken en braden, daarna in de slowcooker, dan door met andere gerechten, zodat mijn gasfornuis vrij is terwijl toch het stoven plaatsvindt. Of als variant op de oven: een hele kip garen in de slowcooker is een fluitje van een cent, minder kans op droog vlees, geen kans op aanbranden. Wat me ook aantrekt aan de slowcooker is de grote hoeveelheid recepten specifiek voor deze manier van eten bereiden: als je een gerecht voor in de oven zoekt dan kan het wel zijn dat het recept perfect werkt bij de maker van het recept, maar die heeft een andere oven dan ik heb, een andere ovenschaal en daarnaast verschillen ingrediënten nog wel eens. Bij een slowcooker weet je: als je je aan het recept houdt en de slowcooker op de juiste stand en tijd instelt – dan krijg je hetzelfde resultaat als de receptenmaker. En vooral met nieuwe gerechten of delicate smaken zoals bij vis, merk ik dat ik soms terughoudend ben nieuwe dingen te proberen omdat de kans dat het niet lekker wordt groot is, door al die verschillende factoren. Bij een slowcooker is daar geen sprake van: stand en tijd instellen en alles komt goed. Voor mij is de slowcooker dus niet ter vervanging van het traditionele koken, maar eerder als variatie en ter aanvulling daarop.
Welke slowcooker kopen?
Voor mij zijn de grootste voordelen van een slowcooker dus:
- Gemak – instelbaar op tijd, temperatuur-stand en dus klaar wanneer ik dat wil
- Aanvulling op gasfornuis en oven – Wegzetten en z’n werk laten doen
- Variatie – nieuwe gerechten maken maar ook gewoon gebruiken voor eigen klassiekers
Nu moet ik dus op zoek naar een slowcooker die al deze voordelen ook kan bieden. Dat zit zo: niet elke slowcooker heeft een timer en niet elke slowcooker heeft een instelbare temperatuur (meer dan één stand). Dus niet elke slowcooker heeft het gemak dat ik zoek. En ook als aanvulling op gasfornuis en oven zijn er beperkingen: een kleine slowcooker is niet geschikt voor het garen van een hele kip, bijvoorbeeld, dus moet ik op zoek naar een slowcooker met ruime inhoud. Daarnaast is er een verschil in het materiaal van de binnenpan van een slowcooker: er is metaal met anti-aanbaklaag, dat de binnenpan geschikt maakt voor gebruik op gasfornuis, waardoor je het als pan kunt gebruiken en bijvoorbeeld vlees kunt aanbraden voordat je het verder gaart in de slowcooker. Maar er zijn ook slowcookers die een keramieken binnenpan hebben, deze heeft geen anti-aanbaklaag maar kan ook niet in de vriezer, bijvoorbeeld. Bovendien zou het een meer authentieke smaak geven aan gerechten door ze in keramiek te garen en niet in een pan met anti-aanbaklaag, maar keramiek kan wel weer kapot gaan… Eens kijken dus wat voor mij de beste keus is.
Slowcooker kopen – mijn eisen
Mijn eisen aan een slowcooker op een rijtje:
Timer – wel of niet
De klassieke slowcooker had geen timer, dit is een functie die later is toegevoegd. Voorschrijdend inzicht zou ik zeggen, want wat voor mij helder is is dat mijn slowcooker een timer moet hebben. Ik wil hem kunnen laten garen zo lang als ik wil; als ik de slowcooker aanzet en telkens moet denken dat hij aanstaat en niet vanzelf uitgaat dan denk ik dat ik er spijt van krijg als ik een slowcooker zonder timer koop dus vandaar dat dit een vereiste is. Overigens zit op veruit de meeste slowcookers tegenwoordig een timer dus het zal niet lastig zijn om vast te houden aan deze eis.
Warmhoudstand – wel of niet
Nadat de slowcooker zijn werk heeft gedaan en het eten is gegaard wil ik dat de slowcooker het eten warm houdt en dat het dus niet afkoelt, maar ook niet te ver door gaart. Een warmhoudstand is wat mij betreft onmisbaar voor een slowcooker, gelukkig hebben veruit de meeste slowcookers deze functie dan ook. Er zijn slowcookers zonder timer waarbij je zelf de warmhoudstand aan kunt zetten (je schakelt hem dan over van stand 1 of stand 2 naar Warmhouden) en natuurlijk hebben slowcookers met timer de warmhoudstand allemaal ingebouwd gekregen: kooktijd voorbij? Dan warmhouden. Heel handig!
Inhoud
Hoewel wij geen groot gezin zijn ben ik wel een ‘grote koker’; ik kook vaak voor meerdere dagen. Ik vind het efficiënt, leuk en praktisch. Een slowcooker voor drie personen is dus voor mij te klein. Opvallend is dat de verschillende fabrikanten van slowcookers verschillende inhoud toekennen aan het aantal personen waarvoor de slowcooker bedoeld is. De ene fabrikant geeft een slowcooker met 3 liter inhoud een model voor 2 personen, de andere fabrikant noemt het een 3-4 persoon slowcooker. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een slowcooker maximaal voor 2/3 van de capaciteit vult, dus een 3 liter slowcooker vul je maximaal met 2 liter ingrediënten. Hieronder maten zoals die gemiddeld worden aangehouden:
- Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud
- Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud
- Groot – (5 personen of meer): 5 – 6,5 liter inhoud
Nu is het voor mij zo dat ik een grote slowcooker zoek, dat komt goed uit want de grotere slowcookers zijn over het algemeen ook uitgerust met timer en verschillende warmtestanden. Wat ook iets is om rekening mee te houden is het feit dat je heel eenvoudig éénpansgerechten kunt maken in een slowcooker, en dan eet je dus alleen dat wat in de slowcooker gemaakt is. Je hebt dan meer capaciteit in de slowcooker nodig dan als je nog andere dingen er bij kookt in aparte pannen. Dus een grote slowcooker is echt veel handiger in gebruik dan een kleinere: je vult hem zo met groenten, en als ‘ie dan te klein is baal je.
Binnenpan – Metaal of keramiek
Een metalen binnenpan met anti-aanbaklaag kan meestal worden gebruikt om vlees aan te braden, kruiden aan te zetten en groente te fruiten op het gasfornuis voordat het in z’n geheel in de slowcooker gaat. Een keramieken binnenpan heeft geen kunstmatige anti-aanbaklaag, kan gebruikt worden in de oven en magnetron maar niet op een gasfornuis, maar dan wel weer worden gereinigd in de vaatwasser, wat met de metalen binnenpan niet kan. De metalen binnenpan kan wel in de oven maar niet in de magnetron, maar dan wel weer in de vriezer in z’n geheel.
Het minpunt van een keramieken binnenpan is breekbaarheid en het niet kunnen gebruiken om te sauteren (aanbraden). Breekbaarheid is niet op te lossen, sauteren wel: dit kan je ook in een gewone pan even doen. De nadelen van de metalen binnenpan kunnen de anti-aanbaklaag zijn die slijt, niet gereinigd kan worden in de vaatwasser en metaal kan niet in de magnetron, meestal wel in de oven. Met de hand afwassen vind ik geen probleem.
Het materiaal van de binnenpan maakt me niet zo veel uit, beide materialen hebben voor- en nadelen.
Vorm – Rond of ovaal
De ovale slowcooker kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een hele kip, maar ook voor alle andere gerechten. De ronde slowcooker heeft geen voordelen ten opzichte van de ovale slowcooker, wat mij betreft. Een slowcooker met een ovale vorm heeft dus de voorkeur maar het is geen pré. Bovendien zijn veruit de meeste slowcookers rond, dus zou ik het zoekgebied te klein maken als ik alleen voor ovaal zou gaan. De vorm is een ondergeschikte eigenschap als het om slowcookers gaat, denk ik, dus laten we er maar geen eisen aan stellen.
Indicatie – lampjes of schermpje
Ik vind het prettig als ik weet of de slowcooker aan staat, zodat ik weet dat er eten is over een paar uur. Een indicatielampje is wel fijn, maar nog beter: een schermpje, zeker met een timer is dat prettig instellen van de timer. En een schermpje dat bijhoudt hoelang de warmhoudstand al aanstaat is helemaal mooi. Een scherm heeft de voorkeur dus. Gelukkig vinden we op vrijwel alle slowcookers met timer een schermpje – het blijkt dat ik niet de enige ben die graag weet hoe lang het eten nog moet garen, en daarom lijkt de combi timer+display onvermijdelijk.
Samenvattend: Mijn slowcooker moet een timer hebben, warmhoudstand, inhoud groter of gelijk aan 5 liter, mag zowel een ronde als ovale vorm hebben, een schermpje waarop instellingen kunnen worden afgelezen en de binnenpan mag zowel van keramiek als van metaal gemaakt zijn. Het merk maakt me niet uit en de prijs moet redelijk zijn (ik weet dat dat een rekbaar begrip is…).
Slowcooker met timer kopen
Omdat ik met de keuze voor een slowcooker met timer direct een groot aantal slowcookers ‘buitenspel zet’ denk ik dat ik daarmee moet beginnen: hoe meer modellen ik kan uitsluiten hoe beter, want de keuze is groot. Hieronder bekijk ik de slowcookers met timer van de vier grote merken.
Crock-pot slowcookers
Crock pot is het grootste merk in de wereld van de slowcookers. En dat is vrij logisch: het merk komt voort uit het bedrijf dat de eerste slowcooker ooit op de markt bracht. Het is zelfs zo dat de merknaam Crock Pot in veel landen synoniem is voor het type pan dat wij slowcooker noemen. Het is niet het beste merk, en zeker niet het goedkoopste, maar wel een hele belangrijke en je ontkomt niet aan dit merk als je naar slowcookers gaat kijken (lees hier meer over het merk Crock-Pot). De modellen Crock-Pot slowcooker met timer die ik heb bekeken zijn:
Crock Pot CR507 – met 4,7 liter inhoud helaas aan de kleine kant, ook een ronde vorm en geen ovale. Verder heeft hij alles dat ik zou willen. Jammer want de CR507 is met ~€100 goed geprijsd.
De Crock Pot CR507 slowcooker is verkrijgbaar bij:
Bol.com | €73,99 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €78,90 4 nieuw vanaf €78,90 10 grbruikt vanaf €56,24 | Amazon.nl ► |
Crock Pot CR011 – Deze slowcooker voldoet aan al mijn eisen; hij heeft een ruime 6 liter inhoud, heeft een ronde metalen binnenpan (hij lijkt ovaal door de oren) en een sauteer-functie (aanbraden mogelijk in de binnenpan van de slowcooker op het gasfornuis of de kookplaat) en is met ~€125 redelijk geprijsd. Een kanshebber dus. Te koop bij Bol.com,. Helaas niet meer verkrijgbaar, hiervoor in de plaats is de CR027X gekomen.
De Crock pot CR027X slowcooker is verkrijgbaar bij:
Crock Pot CR605 – Met 5,7 liter inhoud ruim genoeg. De binnenpan is van keramiek en de vorm is ovaal. Je kunt dus niet sauteren in de binnenpan van deze slowcooker. De prijs is ongeveer €130.
De Crock Pot CR605 slowcooker is verkrijgbaar bij:
Bol.com | €96,00 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €103,99 2 nieuw vanaf €103,99 12 grbruikt vanaf €58,57 | Amazon.nl ► |
Crock Pot CR024 – Met 5,6 liter inhoud (RVS binnenpan) bijna net zo groot als de CR605 en groot genoeg voor mij. Een groter schermpje dan bij de CR011 en de CR605 en de CR024 heeft nog veel meer functies, zo kan je er ook in stomen en rijst koken, het is dus een multicooker zoals dat heet, maar hij heeft ook een hogere prijs: ongeveer €149.
De Crock Pot CR024 slowcooker is verkrijgbaar bij:
Bol.com | €142,79 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €145,95 2 nieuw vanaf €145,95 6 grbruikt vanaf €93,08 | Amazon.nl ► |
Crock Pot CR027X – Met een 6 liter inhoud zeer ruim. De binnenpan is gemaakt van RVS maar heeft een keramieken anti-aanbaklaag, het is dus de slowcooker-variant van de keramische pan. Je kunt hem dus ook gebruiken op de kookplaat (ook inductie) of het gasfornuis en in de oven om aan te braden of voor te garen (sauteer-functie). De CR027X is dus in feite de modernere variant van de CR011: moderner uiterlijk en een keramische anti-aanbaklaag. De prijs is met ~€150 wel hoger dan de CR011. Te koop bij Coolblue, Amazon, fonQ en Bol.com.
De Crock pot CR027X slowcooker is verkrijgbaar bij:
Crock Pot CR026X – Het kleinere en ronde broertje van de CR027X. Met 4,7 liter inhoud net te klein, al is de inhoud volgens Crock-Pot zelf 5 liter, dus het is een kanshebber (zelf nameten bevestigt: 5 liter inhoud). Net als de CR027X heeft de CR026X een metalen (aluminium) binnenpan met keramische anti-aanbaklaag. Je kunt dus op het gasfornuis aanbraden maar ook op de (inductie-) kookplaat. Met €139,- ten tijde van schrijven iets goedkoper dan de CR027X en goedkoper dan de CR024. Aanvulling juli 2017: Inmiddels heb ik deze slowcooker in bezit, een review van de Crock Pot CR26X lees je hier>>
De Crock Pot CR026X is verkrijgbaar bij:
Amazon.nl | €118,50 3 nieuw vanaf €118,50 14 grbruikt vanaf €75,88 | Amazon.nl ► |
Bol.com | €126,00 | Bol.com ► |
KitchenAid slowcookers
Het merk KitchenAid kennen we allemaal van de keizerrode keukenmachines, maar ook andere prachtig keukenapparatuur. Het Amerikaanse merk heeft een brede schare volgers (fans?) en een zeer brede productlijn, helaas zijn de meeste producten van dit merk voornamelijk in de Verenigde Staten verkrijgbaar en hebben ze hun weg nog niet naar Europa gevonden. KitchenAid heeft slechts één slowcooker in het Europeesche assortiment en dat model is een vrij bijzonder model omdat het afwijkt van alle andere slowcookers die we tegenkomen.
- KitchenAid Multicooker – Dit is een multicooker, en er is zelfs een opzetstuk beschikbaar die roert tijdens het garen. Met 4,25 liter inhoud is deze slowcooker te klein voor mij, en hij heeft ook een ronde vorm en dat heeft niet de voorkeur. Eigenlijk wel fijn want behalve dat de KitchenAid Slowcooker erg mooi is, is hij met een prijs van ~€260,- ook wel erg duur vind ik. Deze slowcooker is niet meer verkrijgbaar.
Cuisinart slowcookers
Cuisinart is een Amerikaanse fabrikant van keukenapparatuur. De merknaam betekent letterlijk: keuken kunst, uiteraard in het Frans want de echte keuken is Frans, moet de oprichter hebben gedacht. Dit merk heeft niet zo heel veel slowcookers in het assortiment: slechts één model. De slowcooker van Cuisinart is een multicooker die toch vrij populair is, ook in Nederland. (Helaas niet meer verkrijgbaar).
- Cuisinart MSC600E – Met 5,7 liter inhoud ruim genoeg. Heeft een aluminium binnenpanen met keramische anti-aanbaklaag en kan dus sauteren op gasfornuis en heeft een stoom-functie. Een stuk goedkoper dan de KitchenAid gelukkig maar nog steeds aan de prijzige kant, met een prijs van €199,-. Dit model is niet meer leverbaar.
Slowcooker kopen – mijn keuze
De Crock-Pot CR011 heeft alles dat ik wil van een slowcooker en met een prijs van €99,- op moment van schrijven is het de meest aantrekkelijke optie, al ben ik nu geneigd om het stomen/rijst koken van de CR024 te waarderen, maar een prijs die 50% hoger ligt is dan weer iets dat me niet aanspreekt. De andere merken hebben voornamelijk multi-cookers die veel duurder zijn. Weer andere merken hebben voornamelijk slowcookers zonder timer, helaas.
Voor mij wordt het de Crock Pot CR011 Sauté (inmiddels vervangen door de CR027X) met zijn 6 liter inhoud, warmhoudfunctie, twee warmtestanden, sauteer-functie (metalen binnenpan die ook geschikt is voor gasfornuis, oven, koelkast en vriezer – niet voor inductie). De digitale bediening maakt instellen eenvoudig en de draaiknoppen geven het een prettige bediening. Een zeer complete slowcooker dus voor een goede prijs.
-Aanvulling maart 2018-
De Crock-Pot CR011 is inmiddels slecht leverbaar en (daardoor?) duurder geworden. De CR027X is de modernere broer van de CR011 (keramische anti-aanbaklaag in plaats van Teflon en geschikt voor sauteren, ook op inductie) en op dit moment ook goedkoper dan de CR011. Dus als ik nu opnieuw de keuze zou moeten maken dan zou ik voor de CR027x gaan: goedkoper, zelfde capaciteit en keramische anti-aanbaklaag en ook nog eens geschikt voor aanbraden op inductie.
De Crock pot CR027X slowcooker is verkrijgbaar bij:
-einde aanvulling-
De Crock-Pot CR011 wordt geleverd met een handleiding (de link verwijst naar de Engelstalige versie) waarin, behalve uitleg over het gebruik, meerdere recepten staan; een goede manier om te beginnen met je slowcooker is het maken van deze gerechten, zo ontdek je wat je kunt met een slowcooker en weet je dat het resultaat direct goed is.
Bekijk hieronder een filmpje over de Crock-Pot CR011 (ook wel CSC011 genoemd) of lees hier mijn review van de Crock Pot CR011 slowcooker met timer. Een review van de Crock Pot CR26X met keramische binnenpan lees je hier. Een vergelijking tussen de Crock Pot CR011 en de Crock Pot CR26X lees je hier.
Debbie zegt
Duidelijk artikel! Ik heb inmiddels een slow cooker en mijn kwaliteit van leven is inderdaad verhoogd ;-). Een kleine kanttekening: de timer zorgt niet voor een verlate starttijd. Als dit wel zo zou zijn dan zouden veel mensen een voedselvergiftiging oplopen, omdat ze hun voedsel ongekoeld en onverhit het aantal uitgestelde uren op het aanrecht zouden laten staan.
Marian zegt
Je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangepast!
Over de invloed van de slowcooker op je leven (in de keuken): ik vond het altijd wat overdreven als mensen dat zeiden, dat een slowcooker je manier van koken verandert, maar het is echt zo…
Gisteren heb ik vis gemaakt in een zelfgemaakte boemboe met groenten. Alles 6 uur laten slowcooken en het smaakte fantastisch, werkelijk boven verwachting. Het leuke is ook: in de ochtend heb ik nog energie genoeg om vanalles te verzinnen en dan maakt ik alles snel klaar, gooi het in de slowcooker en zet hem aan. Dan in de loop van de dag begin je de geur te ruiken en precies als je denkt: ik heb geen zin meer vandaag, ik wil eten – dan is de slowcooker klaar en kan je aan tafel.
Het is echt een uitkomst, wij koken er 2-3 keer per week mee. Ik zou direct een nieuwe kopen als hij zou worden gestolen vandaag, wat een geweldig ding…
Robert zegt
Volgens de productinformatie op de Cuisinart website is de binnenpan van de MSC600E gemaakt van “Aluminium met anti-aanbaklaag”. En niet keramisch zoals je schrijft in :
Marian zegt
Bedankt, ik heb het aangepast. De anti-aanbaklaag is een zgn. keramische anti-aanbaklaag, de pan zelf is dan uiteraard van aluminium.
Robert zegt
Ik wist niet dat het een keramische anti-aanbaklaag betrof. Is die keramische anti-aanbaklaag sterker dan een anti-aanbaklaag van bijvoorbeeld een goede koekenpan ?
Ik was namelijk geïnteresseerd, maar toen ik anti-aanbaklaag zag, dacht ik laat maar. Die laag is na x keer bruineren/bakken al aan het opbollen of heeft lichte krasjes. Dat zie ik steeds weer gebeuren ook al gebruik ik siliconen en houten keukenbestek.
Marian zegt
Ik kan je uit ervaring zeggen dat de keramische anti-aanbaklaag van mijn ene slowcooker (Crock Pot CR026X) sterker is dan de teflon anti-aanbaklaag van mijn andere slow-cooker (Crock Pot CR011). In de teflon anti-aanbaklaag zitten al wat krasjes (van suiker, heel dom van me) en in de keramische anti-aanbaklaag zitten geen beschadigingen.
De keramische anti-aanbaklaag voelt ook meer aan als steen, minder glad dan de teflon anti-aanbaklaag, en minder kwetsbaar.
Maar of het ook echt sterker is: ik heb dat niet kunnen meten of iets dergelijks.
Wat natuurlijk wel een feit is – is dat je in een koekenpan/hapjespan lang en actief bakt, terwijl je in de binnenpan van je slowcooker enkel aanbraadt en dan zonder enige beweging verder gaart in de slowcooker. Dus er is veel minder ‘activiteit’ in de slowcooker dan in een koekenpan/hapjespan. Dit verlengt zeker de levensduur van de binnenpan van een slowcooker.
Mijn ervaring met koekenpannen/hapjespannen met anti-aanbaklaag is dat ze gewoon slijten. Dat bollen heb ik nog nooit meegemaakt maar ze worden gewoon ruwer, inderdaad: ook al gebruik je enkel hout of siliconen in de pan, en was je altijd met de hand af; ze zullen toch slijten.
Je kunt ook kiezen voor een slowcooker met een binnenpan van keramiek, die moet je even invetten voor gebruik, en hebben het risico dat ze stuk kunnen gaan door vallen of stoten, en je kunt er niet in aanbraden (sauteren) en ze niet in de vriezer doen (dat laatste is niet echt een probleem vind ik zelf). Dit keramiek bevat geen anti-aanbaklaag zoals we die kennen van de koekenpannen. Slowcookers met keramieken binnenpan zijn bijvoorbeeld de Crock Pot CR605 (op dit moment het goedkoopst bij Bol.com) en de Crock Pot CR028X.
Robert zegt
Vervelend van die krasjes door de suiker. Ik wist niet dat dat kon.
Ik denk dat ik toch liever voor een slow cooker met volledig keramische binnenpan ga. Die 2 die je aan het eind van je reactie linkt zijn echter niet “programeerbaar” (de kookduur op de hoge en lage stand). Dat kan bij de MSC600E wel. Ik lees en klik nog een (paar) keer door je lijst hierboven. Dan kom ik er wel uit.
Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoorden en deze goede website.
Marian zegt
Ik hoor graag welke het uiteindelijk is geworden :-)
Robert zegt
OK.
Robert zegt
Hallo Marian,
Ik kwam Andrew James slow cookers tegen op een andere Nederlandse website (die ik hier niet zal noemen).
Heb je daar eigen “speciale” ;) links voor ?
Marian zegt
Jazeker ;-)
Andrew James slowcookers zijn te koop bij Amazon.de en bij Amazon.co.uk bijvoorbeeld.
Robert zegt
Het is alsof de duivel ermee speelt. Ik wilde een van de twee volgende aanschaffen. Maar die zijn “Momenteel niet verkrijgbaar”. Ik koop niet bij .co.uk want ik heb mij als eens gebrand met hoge retourkosten van een product dat bij aankomst al kapot was.
SKU: AJ000552 (5 liter)
SKU: AJ000553 (6.5 liter)
Op de Andrew James website zijn beide ook niet leverbaar
Ik zie wel wat er gebeurt.
Marian zegt
DE heeft ook mijn voorkeur: verzending meestal gewoon vanuit Nederland (distributiecentrum) en levering met PostNL (mijn favoriet). Vreemd dat ze beiden niet leverbaar zijn, maar dat kan nooit lang duren lijkt me: zo verkoop je niks natuurlijk.
Overigens is het jammer dat Crock Pot lang niet alle modellen verkoopt in de EU, er zijn in thuisland VS veel meer soorten en maten verkrijgbaar, wellicht dat de slowcooker nog wat verder moet inburgeren.
Robert zegt
Ja helemaal mee eens.
Crock-Pot is inderdaad wel een beetje erg schuchter met het aanbod vergeleken met binnen Amerika. Hamilton Beach verkoopt al helemaal niet buiten Amerika. Dat merk was eigenlijk voor mij de eerste keuze.
En ik keek inderdaad naar de Crock-Pot CR028X (CR030X in het wit) die jij eerder linkte. Als tweede slow cooker voor zoetigheden (cake, kwarktaart, jam, pap, etc). Maar die moet weer handmatig op de warmhoud stand gezet worden.
Marian zegt
Ja die heeft geen timer inderdaad, jammer hoor. Je kunt dat ‘oplossen’ door een wekkertje te zetten op je telefoon/horloge etc. op de tijd dat je de slowcooker op de warmhoudstand moet gaan zetten, maar de techniek om dit vanzelf te laten gebeuren is er (timer) dus dat voelt dan een beetje als door de regen fietsen als je ook met de auto kunt gaan. Of zoiets :-)
Robert zegt
Hoi Marian,
Het is de Crock Pot CR507 (bij Bol) geworden. (Na een zoektocht van 3+ maanden.)
Die komt qua functionalitiet het dichtste bij de digitale Andrew James slow cookers. Eerlijk gezegd heb ik deze ook liever want die van Andrew James worden geleverd met een snoer met Britse stekker en een losse Euro verloopstekker.
Als je voor mij nog een link hebt voor de Crock-Pot CR046 **bij Fonq** dan kan er ook nog cake en gebak gemaakt worden.
Om een uitgestelde start toe te voegen, haal ik wel 2 van deze schakelklokken bij Blokker : http://www.blokker.nl/nl/blknl/plug-in-digitale-schakelklok
Bedankt voor je advies en geduld.
Marian zegt
Twee slowcookers tegelijk aan en dan thuiskomen is echt heel erg fijn :-) De Crock Pot CR046 is een mooie met keramieken binnenpan.
Robert zegt
Het gebak doe ik in mijn uppie wat langer mee, dus die zal niet iedere dag aangaan.
De CR046 is ook net besteld. Die ziet er ook echt cool uit. Ik ben benieuwd.
Marian zegt
Ja zeker een mooi ding! Ik dacht dat het uiterlijk van de slowccookers mij niet zo zou uitmaken maar ik merk dat ik de mooiste toch vaker gebruik dan de minder mooie…
Hoop dat je er net zo veel plezier van zult hebben als wij hier; het heeft onze manier van koken echt veranderd, in positieve zin: meer variatie, meer groente en meer gemak bij het koken.
Robert zegt
Dat gaat vast lukken.
aro willems zegt
ik wil een slow cooker met instelbare temperatuur (bijvoorbeeld iedere temperatuur tussen 60-100°C), zodat ik wat kan variëren per recept. ik kan er geen vinden. bestaan die ook?
Marian zegt
Ja die bestaan, maar dat zijn dan geen slow-cookers maar multi-cookers, zoals de Cuisinart MSC600E: je kunt daarmee de temperatuur instellen, maar ook stomen etc.
Een slowcooker heeft per definitie twee standen: laag en hoog. En die werken zo:
Laag: temperatuur blijft gedurende 75% van de ingestelde tijd laag, en gaat daarna nog 25% van de tijd op hoog (95 graden)
Hoog: temperatuur blijft gedurende 50% van de ingestelde tijd laag, en gaat daarna nog 50% van de tijd op hoog.
De temperaturen verschillen per merk/model, maar ze moeten minstens 25% van de ingestelde tijd 90 graden bereiken, dit in verband met voedselveiligheid.
Ik lees wel eens dat mensen hun slowcooker instellen op laag voor een uurtje, en dan een uurtje op hoog, etc. maar dat werkt niet als je begrijpt dat een slowcooker altijd gaart op twee temperaturen binnen de ingestelde tijd.
Een multicooker, waarbij je de temperatuur zelf kunt instellen, heeft vaak ook een slowcooker-stand, waarbij bovenstaande schema van temperatuur wordt gevolgd, maar ook dat verschilt per merk/model.
Patricia zegt
Ik ben me aan het oriënteren om een slowcooker aan te schaffen. Alleen ik heb nog een paar vragen:
– Hoeveel liter moet de pan hebben om er een hele kip in te bereiden
– En moet je altijd de volledige capaciteit van de pan gebruiken of kan je de slowcooker ook gebruiken voor kleinere hoeveelheden? Ik heb geen zin om altijd alles te moeten invriezen
Alvast bedankt voor de antwoorden
Marian zegt
Hoi Patricia,
Voor een hele kip zou ik niet onder de 5 liter gaan. De kip neemt vrij veel ruimte in. Het beste kan je naar een ovale slowcooker kijken omdat een kip ook die vorm heeft.
Je hoeft zeker niet altijd de volledige capaciteit te gebruiken, halfvol is ook prima. Zelf merk ik dat ik dezelfde hoeveelheid bereid in mijn slowcookers als ik dat doe in gewone pannen. Ik pas dus de hoeveelheden niet aan aan de manier van bereiden, en ik zou ook niet weten waarom je dit wel zou doen. De slowcooker is in feite gewoon een braad/stoof-pan op elektra, alleen gaart het allemaal langzamer in de slowcooker en daardoor wordt minder energie gebruikt, verdampt er minder vocht, vloeien de smaken beter in elkaar over, hoef je niet te roeren tussendoor en brandt het niet aan.
Kortom: er vindt geen ‘magie’ plaats, het is gewoon een pan. Wellicht lijkt 5 of 6 liter enorm veel en heb je het idee dat je dan voor een weeshuis aan het koken bent, maar dat is echt een misvatting. Vul eens een pan waarin je normaal een saus of soep maakt met water en meet dan hoeveel liter er in gaat. Je zult merken dat een normale braadpan net zo veel capaciteit heeft als een grote slowcooker, wellicht zelfs meer.
Ik lees en hoor regelmatig van mensen die eerst een kleine slowcooker kopen, want ‘klein gezin’, en er daarna nog eentje kopen maar dan een grote, omdat groot gewoon fijn is omdat je er veel in kunt maken, maar het hoeft niet. Zelf hebben wij een gezin van twee volwassenen en één peuter; met twee slowcookers (eentje van vijf liter en eentje van zes liter) zit onze vriezer niet vol met voedsel. We maken gewoon wat we maken en we eten het op. Komen er gasten eten? Dan maken we meer. Is er een verjaardag? Dan gebruiken we beide slowcookers.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Patricia zegt
Hallo Marian,
Bedankt voor je antwoord. Je hebt me enorm geholpen.
Groet,
Patricia
Cindy zegt
Hoi,
Ik heb je hele review gelezen en ben nog steeds niet klaar om te bestellen :) Degene die jij noemt 027X is die rond? Of ovaal? Ik heb een groot gezin 2 volwassenen en 4 pubers die veel eten. Wat met het lezen van alle reviews steeds gebeurd is dat je dan eindelijk een keuze hebt gemaakt en dat dan die slowcooker er uit gaat of uit het assortiment is. Ik zag bv een review van America’s Kitchen Tests en zij hadden heel veel slowcookers getest op alle fronten. Er kwamen dingen uit zoals vlees dat aan de buitenkant veel gaarder zou zijn dan aan de binnenkant, of nog kout en rubberachtig etc. Hun nr 1 was Kitchenaid KSC6223SS 6 quart. Alleen is deze niet meer te krijgen in Nederland. Heb Kitchenaid ook gebeld. Maar je ziet ze wel op Amazond.com alleen daar zijn ze ineens heel goedkoop. Dan vraag ik me af, waarom?
Dit zijn mijn wensen:
ovaal
keramische pan
glazen deksel
automatische warmhoudstand
digitale bediening
Kun je mij nog een tip geven met eventueel nieuwe modellen die sinds jouw review op de markt zijn verschenen?
Marian zegt
Hoi Cindy,
Dat is wel leuk: ik heb dat filmpje met die test ook bekeken, leuk om te zien hoe het verwarmen eigenlijk wordt gedaan door een soort riempje met daarin hele dunne draadjes net als in een broodrooster, vond je niet?
En opvallend inderdaad: het model van KitchenAid kwam als beste uit hun test, al moet gezegd worden dat er geen enkel model van Crock Pot werd getest (of in ieder geval: niet getoond), en dat is opvallend omdat Crock Pot de fabrikant is die dit type pan heeft uitgevonden en veruit de meeste modellen slowcookers producteert.
Maargoed, dat model van KitchenAid is gewoon zo goedkoop in de US omdat KitchenAid in de US lagere prijzen hanteert dan in de rest van de wereld. KitchenAid is hier een premium-brand (duurste merk eigenlijk in heel veel productcategoriëen) maar in de Verenigde Staten zijn ze niet de duurste. Dit is een marketing-keuze. Het is jammer want die slowcooker van KitchenAid zou ik best wel willen hebben, ook qua capaciteit (6 quart = 5,6 liter), zeker voor de genoemde prijs.
Dan even je vragen:
De Crock Pot CR027X is rond (al lijkt dat niet zo op de foto), de binnenpan is gemaakt van aluminium met een keramische anti-aanbaklaag.
Jouw eisen voor een slowcooker:
Ovaal
Keramische pan
Glazen deksel
Automatische warmhoudstand
Digitale bediening
Grote capaciteit (gezien de gezinssamenstelling)
De ovale vorm limiteert je keuze maar dat maakt het ook weer gemakkelijker te kiezen. De keramische pan limiteert je keuze ook maar niet ingrijpend. Een glazen deksel is vrijwel standaard dus geen probleem. De automatische warmhoudstand betekent dat je een timer wilt (vind ik onmisbaar) maar er zijn ook grote slowcookers die aan al je verdere eisen voldoen en toch geen timer hebben. Digitale bediening is meestal standaard bij slowcookers met timer.
Je zou kunnen kijken naar (van goedkoop naar duurder):
Crock pot slow cooker CR605 ‘Next Gen’ (5.7 liter keramiek)
Crock Pot CR024 (5.6 liter aluminium binnenpan – dit is een multicooker)
Cuisinart slowcooker MSC600E Multi (5.7 liter keramiek– dit is een multicooker)
(De linkjes verwijzen naar informatie over die modellen op een andere -bevriende- website, je vindt daar ook direct de huidige prijzen). Zelf denk ik dat de eerste de meest logische keuze is: hij voldoet aan al je eisen en is de goedkoopste. De andere twee zijn eigenlijk multicookers en dus ook duurder. De CR024 heeft een metalen binnenpan maar ik heb hem er toch maar even bijgezet voor de volledigheid.
Ik hoop dat ik je verder heb kunnen helpen!
Cindy zegt
Super bedankt voor de snelle en uitgebreide
Reactie. Ik vind nu de onderste het beste. Aanbraden lijkt me ook wel handig en het display lijkt me ook prettiger. Maar er is ook een crockpot 027X. Deze heeft ook goede reviews. Ken je die?
En in het filmpje van de onderste van Cuisineart zegt men dat er geen keramische pan in zit maar in denproduct specificaties staat dat wel.
Dan als laatste is er ook de Instapot. Kan alles. Rijst. En de een zegt dat het je slowcooker niet vervangt en de ander zegt weer van wel.
Marian zegt
Hoi Cindy,
De Crockpot 027X (volledige naam: Crock Pot CR027X of CSC027X) is een slowcooker met aluninium binnenpan met keramische anti-aanbaklaag, deze is echter niet ovaal, en dat is wat jij zoekt, toch? Ovaal en keramiek, en dat heeft de CR027X niet.
De Cuisinart heeft inderdaad een aluminium binnenpan met anti-aanbaklaag (ik gok Teflon).
Ik ken de Instapot niet, dus kan je daar niets over vertellen.
Cindy zegt
Is aluminium gezond? Met teflon laag? Nee toch? Het moest trouwens zijn “instant pot”.
Marian zegt
Hoi Cindy,
Met aluminium is niks mis mits er een coating overheen zit (aluminium reageert of zout en zuur). Een Teflon coating is prima, maar heeft een slechte reputatie (omder er voorheen PFOA’s in zaten – nu niet meer maar van die reputatie komt het niet meer af vrees ik). Ik vind zelf Telfon ook minder slijtvast dan DuraCeramic bijvoorbeeld (keramische anti-aanbaklaag), dus een binnenpan van aluminium met keramische anti-aanbaklaag is prima wat mij betreft.
Als je wilt kan je meer lezen over de verschillende materialen van slowcooker binnenpannen, want ook over keramiek valt wat te zeggen qua gezondheidsrisico’s, heb ik begrepen.
Cindy zegt
Het is de CSC027X geworden.
Nu op zoek gaan naar makkelijke recepten voor beginners.
Heb je tips?
Ik zie op pinterest veel recepten maar allen voor 4 personen. Wij zijn met 6. Tieners die veel eten.
Waar moet ik op letten om een recept aan te passen naar de juiste aantallen?
Marian zegt
Goede keus, denk ik. Ik ben erg blij met mijn CR026X, die heeft dezelfde soort binnenpan maar is een liter kleiner dan de CR027X. Ik gebruik hem dagelijks.
Wat recepten betreft: gebruik dezelfde hoeveelheden als dat je normaal zou koken, alleen wat minder vocht (omdat er weinig verdampt in een slowcooker). Je zou hier kunnen kijken naar recepten voor de slowcooker. Ik ben altijd een groot fan van bonen: gezond, makkelijk veel te maken en je kunt er vanalles doorheen doen, wat groenten betreft.
Ik doe dan meestal 2 uien, 4 teentjes knoflook, bakje spekreepjes. Dit alles even aanbraden met wat olie/boter (gewoon in de binnenpan op je gasfornuis/kookplaat). Dan wat kruiden erin, zoals Mexicaanse kruiden of een andere soort, gewoon wat je lekker vindt, en een blikje tomatenpuree. Daarna doe je er paprika in, courgette, tomaat, of andere dingen. Dan even een blik bonen, een blik mais en nog een blik andere bonen goed spoelen en ook erbij. Dan even doorroeren met wat peper en eventueel zout. Nu doe ik er zelf een scheut rode balsamico azijn bij (zoete variant) en wat chili-saus of curry.
Daarna zet je de binnenpan in de slowcooker en zet je hem aan voor ~6 uur op lage stand (low). En 6 uur later kook je er rijst bij (ik houd van zilvervliesrijst) en dien je het op. Hier altijd een groot succes.
Je kunt ook gehakt toevoegen als je de uien bakt, als er meer vlees in moet, en je kunt meer bonen toevoegen als je meer volume wilt maken. Je kunt ook allerhande andere kruiden toevoegen natuurlijk, of er een echte chili con carne van maken.
Er is ook een Facebook-groep voor slowcooker recepten, daar kan je ook veel ideeën opdoen denk ik.
Cindy zegt
Die ga ik proberen. Dank je wel.
Nu had ik een recept gevonden om te starten als 1 pand gerecht.
Kippedijen
Bospeen
Krieltjes in schil
Sausje met kruiden er over met Sita saus.
Maar er staat nergens dat er dan water bij moet. Hoeft dat niet altijd?
Marian zegt
Er verdampt vrijwel geen vocht bij het garen in een slowcooker – door de lage temperatuur. Dus als er bij een recept geen extra vocht staat, dan kan je ervan uitgaan dat dat er ook niet in hoeft.
Echt – ik voeg nooit vocht toe. Er komt ook vocht uit de groenten, je bak aan in wat vet en er zit wat vocht in bijvoorbeeld tomatenpuree ofzo.
Ga er maar vanuit dat de slowcooker-recepten gewoon kloppen. Als je zelf vocht gaat toevoegen dan zal je merken dat je een soort waterige soep overhoudt en dan baal je. Doe gewoon wat het recept voorschrijft en wees geduldig (ga niet tussendoor het deksel van de pan nemen – daardoor verlies je veel warmte en vocht.
June zegt
We hebben thuis de CR011 van 6l al 2 jaartje denk dat ik het ondertussen 15-20 keer gebruikt heb en nu zie ik dat de antibaklaag beschadigd is en loslaat?!? We wassen met een zachte spons en dreft en ik roer enkel met een houten spatel er in.
Geen Teflon based coating meer voor ons dus. En ook af te raden voor mensen die nog op zoek zijn.
Ik zit nu dus te kijken naar een alternatief.. misschien de cr027x….
Marian zegt
Hoi June,
Het loslaten van de coating kan ook komen door te snel (hoog vuur) verhitten van de pan bij het aanbraden, hierdoor gaan anti-aanbaklagen sneller los. Natuurlijk: ook met scherpe voorwerpen of een schuurspons beschadig je de coating, maar het loslaten (dus dat de laag loskomt van de pan) komt meestal door de te hoge verhitting.
En dat geldt niet alleen voor Teflon anti-aanbaklagen: ook ceramische anti-aanbaklagen kunnen loslaten door te snelle verhitting, helaas. Daarom wordt altijd aangeraden een pan met anti-aanbaklaag niet direct op hoog vuur te verhitten, of zelfs maximaal gematigd vuur te gebruiken, zelfs bij dure pannen (koekenpannen en hapjespannen van meer dan €100 per stuk) staat in de gebruiksaanwijzing dat verhitting op hoog vuur wordt afgeraden, en dit heeft alles met de anti-aanbaklaag te maken.
Ik weet niet of je ook aanbraadt in de binnenpan van de CR011 natuurlijk, maar je noemt alleen dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt en alleen met een borstel afwast, dus ik dacht ik laat je weten dat harde voorwerpen/schuursponzen niet de enige ‘vijanden’ zijn van anti-aanbaklage (zowel Teflon als ceramisch).
dirkmuis zegt
Wij zijn ook aan het zoeken naar een mooie Crock Pot. Onze voorkeur is ovaal en keramisch ofwel rvs. Wij koken op inductie dus dat zou handig zijn,
Nu kom ik op de CR605 en de CR027x uit maar ik zie niet echt de verschillen waarom ik de ene of de andere moet kopen.
Florian zegt
De CR605 heeft een keramieken binnenpan (kan dus niet direct op een fornuis/kookplaat gebruikt worden) en is ovaal van vorm, de CR027x heeft een ronde, aluminium binnenpan met keramische coating die op elke warmtebron (gas, inductie, etc.) kan worden gebruikt om in aan te braden. Verder zijn ze esthetisch anders maar dat is voor het gebruik niet zo rtelevant.
dirkmuis zegt
Oke en ik zie ook veel over de Russell Hobbs 3-in-1 Digitale Sous Vide Slowcooker (25630-56). Hier toevallig ervaringen mee?
Florian zegt
Nee, nog geen ervaring mee, helaas.