Aan slowcooker recepten geen gebrek: van draadjesvlees tot roti kip, van linzensoep tot pudding. Maar ontbijt-recepten voor de slowcooker zijn wat minder populair. Vreemd, want wat is er nu lekkerder dan ‘s ochtends wakker worden en direct aanvallen op je favoriete ontbijt? (Ok, er zijn dingen die nog lekkerder zijn, maar daar gaat het nu even niet om).
Ik ontbijt graag met haver en muesli; voedzaam en gezond. Bijkomend voordeel: je hebt pas rond lunch-tijd weer trek, dus eet je minder tussendoortjes. Hieronder mijn slowcooker ontbijt-recept voor een ontbijttaart met haver, muesli, appel en kaneel.
Slowcooker ontbijt
We hebben de slowcooker voor ons gemak en de variatie, toch? Waarom dan moeilijk doen: het moeilijkste aan dit recept is het schillen van de appels…
Ingrediënten (voor zeker 4 personen)
- 2 appels
- 125 gram havervlokken
- 100 gram muesli
- 350 gram melk (kokosmelk, rijstmelk of amandelmelk werkt ook prima)
- 250 gram water
- 1 theelepel kaneel of koekkruiden
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel boter of kokosolie
- 2 eetlepels bruine suiker (kan je weglaten voor een gezondere versie)
Bereiding
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appels in stukjes (niet te fijn, gewoon zoals je ook voor appeltaart snijdt)
- (Als je een slowcooker hebt zonder anti-aanbaklaag: spray/wrijf de binnenpan even in met olie)
- Doe nu alle ingrediënten samen met de stukjes appel in de slowcooker en roer het even door
- Zet deze aan voor 8 uur op stand 1 (laag).
Het resultaat is een ontbijt-appeltaart. De haver heeft het vocht opgenomen en er is een zachte taart ontstaan. Het is geen licht ontbijt, wel heel erg lekker en voedzaam.
Je kunt variëren door er wat noten (walnoten of amandelen bijvoorbeeld) of ander fruit (banaan of bessen) aan toe te voegen, wat ook lekker is is om dit pas bij het serveren toe te voegen.
Karla zegt
Helaas na 5 uur flink aangebrand aan 1 zijde, andere zijde nog nat.?
Marian zegt
Het hoort nat te blijven, dat komt door de appel. Maar als het aan één kant aangebrand is dan is er wellicht niet goed geroerd.
Ik heb dit recept een keer of 10 gemaakt in twee verschillende slowcookers en hoewel het niet overal gelijkmatig wordt (stukken appel blijven vochtig) brandt het bij mij niet aan.
Je zou kunnen proberen het vet eerst te smelten zodat mengen beter gaat, of de appel wat kleiner snijden zodat het beter mengt.