Er zijn veel electrische keukenapparaten waarmee het mogelijk is voedsel door middel van stoom gaar te laten worden. Stoomkokers zijn gemaakt om voedsel op 100 graden gaar te stomen binnen enkele minuten. Slowcookers zijn juist gemaakt om voedsel binnen enkele uren langzaam te laten garen bij temperaturen onder de 100 graden. Er zijn grote verschillen, maar je vindt deze functies ook samen in één apparaat. Hoe zit dat?
Slowcookers zijn zeer geschikt voor het langzaam bereiden (slow cooking) van voedsel. Grote hoeveelheden soep, stoofvlees of rijst, alles is eigenlijk mogelijk met deze pannen op elektra.
Veel slowcookers hebben twee of meer warmte-instellingen (bijvoorbeeld, laag, gemiddeld, hoog, en vrijwel altijd een “warm houden”-instelling). Een slowcooker is ontworpen om voedsel te verwarmen van 77 ° C (170 ° F) op lage temperatuur, tot 88-93 ° C (190-200 ° F) op een hoge temperatuur. Een slowcooker is heel anders dan een snelkookpan en levert niet het gevaar van het ‘spontaan’ ontsnappen van lucht, let echter altijd wel goed op met kleine kinderen omdat er zich vaak grote hoeveelheden warme vloeistoffen in de slowcooker bevinden. Over het algemeen hebben alle elektrische slowcookers een thermische beveiliging om oververhitting te voorkomen. Als gevolg van de plaatsing van de verwarmingselementen (vaak aan de onderzijde en ook de zijkanten), wordt er meestal een minimum vloeistof niveau aanbevolen in de slowcooker om plaatselijke oververhitting te voorkomen. Opvallend is dat sommige slowcookers een stoom-functie hebben, waarmee je voedsel juist heel snel kunt garen. Deze apparaten hebben de naam ‘multicooker’ gekregen. Meer informatie over slowcookers en een verslag van mijn zoektocht naar de juiste slowocoker vind je hier.
Enkele tips bij het kopen van een slowcooker: Een warmhoudstand is echt heel handig net als een timerfunctie, dier ervoor zorgt dat de slowcooker overschakelt naar warmhouden zodra het door jou ingestelde programma is afgelopen. De inhoud van de slowcooker is iets waar je zeker op moet letten, maak je veel grote hoeveelheden (groot gezin) kies dan een slowcooker met een grote inhoud, bijvoorbeeld groter dan 5 liter. Kleine hoeveelheden in een grote slowcooker bereiden kan prima, grote hoeveelheden in een kleine slowcooker echter niet. De meeste grote pannenmerken maken slowcookers, een zeer populair merk voor slowcookers is Crock Pot, maar ook het oer-Hollandse BK maakt slowcookers. Een overzicht van slowcookers vind hier. Een review van mijn slowcooker vind je hier.
De BK Slowcooker XL
In dit filmpje zie je de BK Slowcooker XL in actie:
Rijstkokers: Met een rijstkoker is het mogelijk om rijst gelijkmatig zonder aan te bakken gaar te laten worden. Zo is het dus mogelijk om grote hoeveelheden te bereiden zonder dat je er omkijken naar hebt. Het duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur voor de meeste elektrische rijstkokers de rijst hebben gestoomd. De tijd die nodig is voor het koken van rijst is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, het soort rijst dat je wilt garen, het wattage van de verwarmingselementen en de atmosferische druk.
Rijstkokers worden wel eens verward met stoomkokers. Het principe van de stoomkoker en rijstkoker is hetzelfde maar de stoomkokers hebben over het algemeen meer mogelijkheden.
Wil je een rijstkoker kopen bedenk van te voren goed of je in de rijstkoker alleen rijst wilt koken of misschien ook nog andere ingredienten wilt kunnen bereiden, in het laatste geval is een stoomkoker een meer verstandige keuze.
Rijstkokers zijn er in verschillende prijsklassen, de prijzen zijn afhankelijk van de materialen die worden gebruikt, het wattage van de verwarmingselementen, inhoud en de verschillende functies zoals een timer een thermische beveiliging of extra accessoires zoals mandjes voor het stomen van groenten en vlees die kleine hoeveelheden boven de rijst kunnen laten garen. Een overzicht van rijstkokers en prijzen vind je hier.

Geef een reactie