Het mooie van een slowcooker is dat je er creatief van wordt. De slowcooker is een soort magische pan waar je ingrediënten in doet en waar na een paar uur een heerlijke maaltijd uit komt. En aan recepten geen gebrek: je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een recept voor geschreven. Zelf ben ik, nadat ik mijn slowcooker in gebruik nam, op zoek gegaan naar een slowcooker vis recept, omdat ik vis lastiger vind dan bijvoorbeeld kip of vlees. Vis wordt bij mij vaak saai, droog of juist niet gaar. De slowcooker is perfect voor het langzaam garen, waardoor de vis de goede smaken opneemt en niet droog wordt. Daarom is dit slowcooker vis recept voor mij een blijver – het is eenvoudig, gezond en heel erg lekker. Trek gekregen? Dit recept is binnen drie en een half uur klaar in de slowcooker, en dat is inclusief voorbereiding.
Slowcooker vis recept
Witvis leent zich perfect voor een curry: wrijf de vis in en laat hem langzaam garen met groenten. Je kunt een boemboe kopen maar hem ook zelf maken, en dat is echt heel makkelijk en lekker, maar vooral iets om trots op te zijn als het klaar is. De boemboe die we gaan maken geeft het hele gerecht veel smaak en het maakt mij blij als ik het ruik en eet, ik hoop jou ook!
-=Update 2018=-
Het recept is wat bijgewerkt om wat meer variatie toe te voegen. Het blijkt namelijk dat als je rijst of bulgur mee laat garen in de slowcooker dat je dan de smaak door de rijst/bulgur laat opnemen waardoor je minder vocht en veel meer smaak overhoudt. Het is dan werkelijk een eenpansgerecht: typisch voor de slowcooker. Ook is het gebruik van een hakmolentje veel sneller dan een vijzel, dus ik heb de vijzel vervangen door het hakmolentje.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- Witvis – genoeg voor 4 personen, bijvoorbeeld 2 grote filets in 4 stukken
- 3 cm verse gember (koop zo’n stronk, schil deze met een dunschiller en snijd in grove stukken)
- 3 stengels citroengras (buitenste schilletje eraf, dan in stukken van ~0,5 cm snijden – je kunt ook voorgemalen nemen of citroensap van een halve citroen gebruiken)
- 1 hand verse korianderblad (je kunt ook gemalen koriander nemen maar vers smaak echt veel beter)
- 4 tenen knoflook (gepeld en 1x doorgesneden)
- 1 Eetlepel zonnebloemolie (arachideolie is ook goed)
- 1 Eetlepel vissaus (dat is die sterk ruikende saus uit een fles, die van mij heet ‘squid sauce’, vraag bij de winkel naar vissaus, als het dun vloeibaar is en donker van kleur dan zit het wel goed)
- Theelepel sambal (mogen ook 2 verse rode pepers zijn, haal wat van de zaadlijsten weg maar niet alles)
- 1 Theelepel suiker
- 3 kleine uien geschild en in grove stukken (wit, rood of sjalotten, wat jij wilt)
- 4 Paprika’s in repen (verschillende kleuren is wel zo leuk)
- 1 Blik (400 ml) kokosmelk
- 1 blokje visbouillon (of kippenbouillon als je geen visbouillon hebt)
- Sugar snaps of sperziebonen (genoeg voor 4 personen, je kunt dit ook vervangen door een grof gesneden courgette)
- Blaadjes verse koriander ter garnering
- Rijst of mie om bij de vis te eten (bulgur of couscous is ook lekker!)
Bereiding
Bekijk ons videorecept:
of lees de instructies hieronder:
- Doe het korianderblad in het hakmolentje
- Doe de citroengras/citroensap erbij en vermaal ze samen tot poeder (ik vind de geur die je nu ruikt heerlijk – hoop jij ook!)
- Doe 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel olie en 1 theelepel suiker bij het mengsel
- Voeg de gepelde knoflook toe
- Voeg de gepelde en grof gesneden ui toe
- Voeg 1 theelepel sambal of pepers toe
- Voeg de geschilde en grof gesneden gember toe
- Voeg het bouillonblokje toe
- Maal alles fijn tot een dikke curry
- Leg de helft van de curry in de binnenpan van de slowcooker
- Leg de vis op de curry en smeer de vis met de curry in
- -Optioneel!- Doe de rauwe rijst/bulgur in de slowcooker
- Leg bovenop de vis (en rijst/bulgur) de reepjes paprika en de sugar snaps/courgette
- Schud het blik kokosmelk voor het openen en giet de kokosmelk bij de overgebleven curry in het hakmolentje
- Vermeng nu de overgebleven curry met de kokosmelk (gewoon nog even de hakker aanzetten werkt prima) en giet dit over alles in de groenten en vis in de slowcooker
- Zet de pan in de slowcooker en zet deze aan op de lage stand (stand 1) voor 3 uur / hoge stand voor 2 uur (net wat beter uitkomt – de hoge stand geef een iets knapperigere paprika en vind ik zelf lekkerder)
- Kook op tijd je mie (of rijst/bulgur als je dit niet hebt laten meegaren) en serveer samen met wat blaadjes koriander
Eet smakelijk!
W zegt
Dit recept is niet geschikt voor in de slowcoocker voor 2 uurtjes. Bij ons was de vis en de courgette nog niet gaar. Dit heeft uit eindelijk 4 uur geduurt.
Florian zegt
Oh dat is jammer. Op welke stand stond de slowcooker en welk merk en model heb je gebruikt? Wij maken dit gerecht regelmatig in de (Crock-Pot) slowcooker zoals in dit recept beschreven en het is altijd precies goed.
Nathalie Jacobs zegt
Ik heb precies gedaan wat in de beschrijving stond maar ik vond het erg flauw, ik houd absoluut niet van te pittig maar ik heb zout en peper toegevoegd om zo toch wat smaak te crieeren, ook laatste half uur hoog moeten zetten omdat de boontjes nog best hard waren ….
Florian zegt
Het is natuurlijk altijd goed zelf naar smaak zout en peper toe te voegen: Wat voor de een flauw is, is voor de ander te zout – het is net wat je gewend bent. De vissaus is erg zout, dus als je die hebt gebruikt dan zou er zout genoeg in moeten zitten, maar wellicht gebruik je een andere vissaus dan ik.
En dat geldt ook voor pittig/niet pittig, en voor hoe ‘hard’ te boontjes zijn… In Nederland zijn we gewend boontjes te koken totdat je ze kunt prakken, maar iets knapperig kan juist wel heel lekker zijn.
Ook is de ene slowcooker de andere niet, dus ook daar kan een verschil zitten.
Het is altijd goed zelf een recept aan te passen: gewoon even noteren wat je er zelf extra aan toevoegt/weglaat, dan is het precies goed voor jou en daar gaat het om, uiteindelijk :-)
Sonja zegt
De smaak was perfect alleen helaas is de rijst niet gaar geworden waardoor het niet te eten was. Advies rijst apart komen of bulgur nemen.
Florian zegt
…of het gerecht afstemmen op het type rijst dat je gebruikt; de ene rijst is de andere niet. Er bestaat rijst die maar 10 minuten hoeft te koken, er bestaat rijst die 45 minuten moet koken. Maar bulgur is een goede tip! :-)
Sonja zegt
Aanhouder wint! Vandaag was poging 2! Omdat de rijst, bij poging 1, niet gaar werd, heb ik de rijst in de rijstroken klaar gemaakt en de rest volgens het recept in de slome ;) Het was heerlijk!!!
Florian zegt
Leuk om te lezen, ik hoop dat het een recept wordt dat je vaker gaat maken! :-)
lieke zegt
Gember is niet lekker bij vis,200 ML vond ik genoeg,pakje paturain erbij ,was het lekker…..en ketjap doet ook wonderen……..
Florian zegt
Hoi Lieke,
Bedoel je “Ik vind gember niet lekker bij vis”? Smaken verschillen… ;-)