Je bestelt in een lunchtent tegenwoordig geen gewone verse jus d’orange of appelsap meer, maar een mix van spinazie en avocado of rode bieten met munt. De sapjes in de horeca worden steeds luxer en er is een ruime keuze aan variaties. Er bestaan tegenwoordig zelfs sapbars die alleen maar sap verkopen.
Als je een verse sap liever thuis drinkt en zelf maakt heb je natuurlijk wel een goed keukenapparaat nodig dat je hierbij helpt. Je kunt ervoor kiezen je sap te maken met een blender, een sapcentrifuge of een slowjuicer. Maakt het dan ook nog uit welk apparaat je gebruikt en is een slowjuicer beter of gezonder dan een blender? Ik zocht het uit!
Direct naar: Philips Slowjuicers – Hurom Slowjuicers – Princess Slowjuicers
Slowjuicers – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste slowjuicers van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
De sapcentrifuge en slowjuicer
De techniek blijft zich constant ontwikkelen en zo ook in de keuken en de voedingsindustrie. Mensen hebben de behoefte aan steeds betere en luxere keukenapparaten en zijn opzoek naar de modernste technieken. In 1919 werd de allereerste blender op de markt gebracht door de Pools-Amerikaanse Stephen J. Poplawski en daarna is deze markt zich blijven ontwikkelen. Hieruit zijn de sapcentrifuge en slowjuicer later ontstaan.
Wat is een sapcentrifuge?
Met de sapcentrifuge maak je op een snelle en gemakkelijke manier verse groenten- en fruitsappen. Zo krijg je de nodige vitaminen en mineralen binnen die je ook binnenkrijgt wanneer je voldoende groenten en fruit eet. De sapcentrifuge is uitgerust met scherpe mesjes en een centrifuge die razendsnel ronddraait. Hierdoor worden de ingrediënten gesneden en tegen de zijkanten aan geslingerd waardoor het vocht wordt gescheiden van de pulp. Je krijgt een verse sap die je direct op kunt drinken. Deze hoge snelheid kan ervoor zorgen dat de ingrediënten iets warm worden, en dit kan de kwaliteit van het geproduceerde sap negatief beïnvloeden (lees: korter houdbaar, vitamines die eerder vervliegen).
Wat is een slowjuicer?
De naam verraadt het al een beetje, een slowjuicer is een apparaat dat op een langzame manier (slow) sap maakt. Het langzame aspect van deze manier van het verkrijgen van sap heeft als voordeel dat er, in tegenstelling tot de centrifuge, geen verwarming plaatsvindt van het sap en dus kan het potentieel ‘rijker’ sap opleveren dat bovendien langer houdbaar is. Daarnaast scheidt de slowjuicer het sap van de pulp door middel van een zeef, waardoor je puur sap krijgt. Al het mogelijke sap wordt uit het fruit geperst dankzij de langzame, kneuzende persing van de slowjuicer.
De slowjuicer is geschikt om ook harde ingrediënten te verwerken, zowel wortels als appels en bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.
De verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer
- De sapcentrifuge draait de mesjes heel snel rond tijdens het centrifugeren en de slowjuicer perst het sap op een langzame manier. Deze langzame manier van zorgvuldig persen zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij het sap kan komen en het sap minder snel zal oxideren. Bij de sapcentrifuge kan er door de snelheid wel zuurstof bij het sap komen, waardoor het sneller oxideert en minder lang houdbaar is. Het sap uit een sapcentrifuge is ongeveer een dag houdbaar (ligt aan het soort fruit, groenten en of je het koel bewaart) en het sap uit de slowjuicer ongeveer 48 uur (ook hier ligt het aan de ingrediënten en manier van bewaren).
- De pulp uit de slowjuicer is droger dan die uit de sapcentrifuge en dat komt door de manier van werken. Doordat de slowjuicer op een langzame manier de ingrediënten maalt en kneust wordt het sap optimaal uit de ingrediënten gehaald. De sapcentrifuge is hier wat minder nauwkeurig in.
- Een slowjuicer maakt minder geluid dan een sapcentrifuge. De sapcentrifuge haalt ongeveer, afhankelijk van het model, 20.000 toeren per minuut en dat geeft een hoop herrie. Een slowjuicer werkt op een langzame manier en is door het persmechanisme vrij stil. Het scheelt ongeveer de helft van het geluid (ligt ook aan het merk/model).
- Slowjuicers en sapcentrifuges zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Ook het stroomverbruik verschilt per model. Om het stroomverbruik te vergelijken heb ik een Panasonic slowjuicer en Panasonic sapcentrifuge naast elkaar neergezet. De sapcentrifuge heeft een vermogen van 270 Watt en de slowjuicer 150 Watt. Dit is een groot verschil. De slowjuicer werkt dus zuiniger dan de sapcentrifuge en is daardoor milieuvriendelijker, ervan uitgaande dat ze dezelfde tijd in gebruik zijn voor hetzelfde resultaat.
Wat zijn de verschillen tussen een slowjuicer en een blender?
Een blender en een slowjuicer zijn eigenlijk twee verschillende keukenapparaten met beiden hun kwaliteiten. Een blender maakt groenten en fruit fijn met grote messen die snel ronddraaien in een kan. Een blender is zowel geschikt voor zachte als vloeibare ingrediënten, zoals yoghurt en banaan, en harde ingrediënten, zoals rauwe groenten en ijs. Pulp en schil blijft achter in de blender, waardoor je geen zacht, vloeibaar sap, maar eerder een stroperige, ongezeefde massa. Als je wel een echt sap wilt maken kun je dit dus beter doen met een slowjuicer. Deze scheidt de pulp van het sap door middel van een zeef en er blijft puur sap over. Een groot deel van de (gezonde) vezels komen niet in het sap terecht en dat is een nadeel.
Even op een rijtje:
- Met een blender maak je lekkere, dikke smoothies en met een slowjuicer pure, zachte sappen
- In een blender blijft pulp gemixt met het sap en een slowjuicer scheidt deze twee van elkaar door middel van een ingebouwde zeef.
Is het gebruik van een slowjuicer gezond?
Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van het drinken van sap uit een slowjuicer? Is het wel zo gezond als we denken?
Voordelen:
- Je krijgt op een gemakkelijke en snelle manier de dagelijkse hoeveelheid fruit en groenten binnen. Vooral handig als je weinig tijd hebt of geen fan bent van het eten van groenten en fruit
- Je maakt de sappen eigenhandig waardoor je zelf precies de ingrediënten kunt kiezen die jij lekker vindt
- Zeer geschikt voor bladgroenten, grassoorten, kiemen en kruiden
- Hoge sapopbrengst
- Lange houdbaarheid (48 uur) en minimale schifting en schuimvorming
Nadelen:
- Wanneer je teveel fruit met elkaar combineert krijgt je teveel fruitsuikers binnen. Varieer dus goed en zorg dat je bij je fruit altijd een ander ingrediënt toevoegt, zoals groenten
- Niet bestand tegen harde pitten en noten
- Doordat de pulp wordt gescheiden van het sap krijg je veel minder vezels binnen dan wanneer je fruit en groenten gewoon opeet. Die vezels zijn belangrijk voor o.a. de darmwerking en de spijsvertering. Maar, gooi de pulp niet weg! Je kunt hiermee namelijk hele lekkere recepten mee maken. Lees onze tips onderin de tekst!
Let dus op: varieer met de ingrediënten in je sapjes en zorg ervoor dat je naast het drinken van je sapjes ook gewoon nog groenten en fruit eet, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt!
Slowjuicer, blender of sapcentrifuge?
Elk apparaat heeft zo zijn voor- en nadelen. Ben je bereidt wat meer geld uit te geven, is het niet erg als er weinig vezels in je verse sap (wil je dus een pure, ‘gladde’ sap) zitten en wil je, je verse sappen langer dan een dag kunnen bewaren? Dan kies je voor een slowjuicer. Ook kies je voor dit apparaat als je bewust met het milieu bezig bent, want de slowjuicer verbruikt minder dan de sapcentrifuge.
Wil je in één keer een grote hoeveelheid sap maken en heb je behoefte aan vezels in je sap? Dan kies je voor de sapcentrifuge. Ook als je wat minder geld uit wilt geven en je sapjes niet langer dan een dag wilt bewaren is de sapcentrifuge de goede keuze voor jou.
Houd jij meer van dikke sappen met heel veel vezels erin? Dan kies je voor de blender.
Soorten slowjuicers
Er bestaan verschillende soorten slowjuicers. Zo kun je kiezen voor een horizontale of verticale slowjuicer. De verschillen tussen deze twee zijn klein. In de verticale slowjuicer laat je de ingrediënten als het ware ‘vallen’ en in de horizontale slowjuicer duw je de ingrediënten er met een stamper in. Daarnaast neem een verticale slowjuicer minder plek in beslag dan een horizontale versie.
Ook zijn er verschillende opvangmethoden van de pulp, namelijk een bakje dat in de slowjuicer zit of een bakje dat er los naast geplaatst wordt.
Waar let ik op tijdens het kopen van een slowjuicer?
Heb je ervoor gekozen een slowjuicer aan te schaffen, omdat je heel graag sap drinkt en graag meer groenten en fruit binnen wilt krijgen? Dan is het belangrijk om te weten te komen welke slowjuicer je moet kiezen. Let hierbij op het volgende:
- Welke slowjuicer je het best kunt kiezen ligt aan wat je graag wilt gaan juicen. Is dit vooral fruit, veelal groenten of misschien juist allebei? Als je veel vezelrijke producten wilt gaan persen, zoals sellerie, dan kun je het best kiezen voor een horizontale juicer met een horizontale persschroef.
- Waar je ook op moet letten is de veiligheid. Heb je kinderen in huis die nog wel eens in de keuken mee willen helpen? Dan is een beveiliging op de slowjuicer een goed idee. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de slowjuicer niet gebruikt kan worden wanneer deze niet correct geïnstalleerd is. Zo kunnen de handjes van de kinderen niet zomaar in de machine terecht komen. Sommige slowjuicers hebben een grote vulopening wat het makkelijk maakt gehele producten in de slowjuicer te doen. Dit is wel een nadeel wanneer je kinderen hebt, want die stoppen zo sneller hun handje erin.
- Wanneer je een goedkopere versie slowjuicer koopt kan het zijn dat de siliconen onderdelen sneller stuk gaan, waardoor je lekkage krijgt. Goedkoop is in dit geval duurkoop!
Technische zaken waar je op moet letten:
- Toeren per minuut: een goede slowjuicer draait 40-80 toeren per minuut
- Opvang van de pulp: een bakje naast de slowjuicer of een bakje dat erin zit. Het nadeel van een opvangbakje in de slowjuicer is dat dit lastig leegmaken is terwijl je aan het persen bent. Dan knoei je snel. Een bakje naast de slowjuicer is dus handiger.
- Horizontale of verticale slowjuicer? Het verschil is klein, maar een verticale slowjuicer neemt minder ruimte in beslag en je kunt de producten er in laten ‘vallen’. De horizontale slowjuicer is groter dan de verticale, kan minder goed overweg met zacht fruit en je moet je ingrediënten er met een stamper induwen. Kwestie van smaak en wat je zoekt!
Tip: vraag vooral de mensen om je heen wat hun ervaringen zijn, welke slowjuicer zij hebben en waarom. Probeer er eens een keer een uit bij een vriend(in) thuis en ervaar of je de slowjuicer fijn vindt of niet.
Slowjuicer prijzen
Slowjuicers vind je in verschillende prijzen. Zo zijn er slowjuicers te koop van nog geen €100,- zoals de Primo Slowjuicer maar ook slowjuicers van meer dan €1000,- zoals deze Angel Slowjuicer, en alles er tussenin.
Een goed uitgangspunt is: je betaalt voor wat je krijgt. Kijk eens naar de overzichten van verschillende modellen en lees de reviews, zo kan je je een beeld vormen van het product en zelf bepalen wat voor jou een goede keus is en wat je ervoor zou willen betalen.
Een overzicht van slowcjuicers vind je bij Bol.com, Coolblue en fonQ.
Bronnen:

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!