Waar zouden dinosauriërs naar hebben gesmaakt? Naar kip, of gevogelte, zo blijk. Of naar krokodil, maar je moet ze wel plukken want ze hadden veren. Hoe het kweken van een bijzondere kip kan leiden tot de vraag: hoe smaakten dino’s?
Een groep onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Yale en Harvard slaagden er als eersten in om een kippenembryo te creëren met een snuit die lijkt op die van de velociraptor. Het noopte de mensen van Munchies, de culinaire tak van Vice, om de onderzoekers de vraag te
stellen of dino’s nu naar kip of naar rood vlees smaakten.Onderzoeksleider Bhart-Anjan Bhullar benadrukt eerst en vooral dat als we vandaag de dag vogelsoorten eten, we eigenlijk nog steeds dinosaurus eten. ‘Vogels zijn de enige overlevende dinosoort, al zijn ze natuurlijk al heel wat weg geëvolutioneerd van dinosaurussen en hun voorvaderen. Als je bijvoorbeeld ooit al struisvogel at, dan ligt het
soort vlees van de dino misschien daar niet zover vanaf, want het is de meest primitieve nog levende vogel. Gewervelde dieren met vier ledematen die geen zoogdieren zijn, hebben nu eenmaal spierweefsel dat onevenredig samengesteld is uit wit vlees.’Eerst pluimen
Je zou dan misschien wel denken dat een velociraptor of triceratops rood vlees oplevert, maar dat is alleen weggelegd voor zoogdieren. ‘Je zou dus als je aan de smaak van dino’s denkt die het best met de smaak van
gevogelte kunnen vergelijken of in sommige gevallen de smaak van krokodillen. Die lijkt op die van kip, maar is wat vetter’, zegt Bhart-Anjan Bhullar. ‘De tyrannosaurus zou zelfs niet alleen naar kip smaken, hij zou ook nog eens geplukt moeten worden voor je hem kunt opeten, want wetenschappers ontdekten dat de bekende bijter veren moet hebben gehad. Hetzelfde geldt trouwens voor de velociraptor en een resem andere dinosaurussen.’
Zelf ben ik niet zo dol op krokodil, maar struisvogel vind ik wel lekker, en dat is het meest primitieve dier dat we op aarde tegenkomen, dus een beetje holbewoner bestelt struisvogel!
Geef een reactie