Roomboter Limoencake recept
Deze cake is zo gemakkelijk dat er eigenlijk geen reden is om hem niet te maken als je bezoek krijgt of gewoon zelf cake wilt eten. Het voordeel van zo’n eenvoudig basisrecept is dat het er zelf mee kunt variëren: voeg geen limoen maar chocola toe, of sinaasappel, citroen of ander fruit, bijvoorbeeld. Je kunt in plaats van één grote cake ook meerdere kleine cakejes maken, om te versieren bijvoorbeeld. Eenvoudige cake dus, maar heel erg lekker…
Ingrediënten
- 1 limoen
- 250 gr zachte roomboter
- 250 gr tafelsuiker
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 5 eieren
- Boter (om cakevorm in te vetten)
Heerlijk bij een kopje koffie of thee!
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Spoel de limoen schoon onder lauwwarm water
- Rasp de limoenschil en vang het schaafsel op
- Pers de limoen uit en vang het sap op
- Meng de boter met de suiker met een mixer tot beide ingrediënten goed zijn gemengd
- Voeg de limoenrasp en het sap toe aan het mengsel van boter en suiker
- Als alles naar wens gemengd is of het mixen gaat stroef mogen de eieren toegevoegd worden
- Ei voor ei en tussendoor goed doormixen
- Als alle eieren er doorheen zijn gemixt mag je het mengsel nog een paar minuten doormixen zodat het een mooi glad mengsel wordt
- Het zelfrijzend bakmeel mag er nu doorheen. Weer beetje bij beetje en als je echt fanatiek bent zeef je het bakmeel voor het bij het mengsel gaat. Zet je mixer niet te hard, het meel kan gaan stuiven
- Als alles goed gemengd is vet je je cakeblik in met boter en strooi je er een beetje bakmeel overheen tegen het plakken
- Dan giet je het cakemengsel in het bakblik en stop je de cake ongeveer een uur in de oven. Zet de cake in het midden van de oven op een rooster zodat de warmte overal goed bij kan. Zet je de cake te hooge dan verbrandt de bovenkant, zet je hem te laag dan wordt de bodem niet gaar.
- Na een uur haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen
Voor een iets minder ongezonde versie kan de roomboter vervangen worden door margarine of zelfs olijfolie.






Hoe heet moet de oven zijn om de cake te bakken?
60 minuten bakken in het midden van de oven op 160 graden Celsius.
oven voorverwarmen op 200°, zakken naar 170 wanneer de cake er in gaat, kijken met prikker na 45min, wanneer de bovenkant halfhard gebakken is, lichtjes insnijden om een mooi opengescheurd effect te bekomen.