Erwtensoep of snert koken.. Wat is het verschil eigenlijk? Erwtensoep is een traditioneel Hollands gerecht dat in de winter wordt geserveerd. Na een dag is het veel smaakvoller, en dan mag je het ook snert noemen. Snertweer komt dus hier vandaan. Er zijn verschillende manieren om erwtensoep te maken en het verschilt zelfs per regio. Lees hieronder hoe wij het in Amsterdam maken.
Snert koken
Snert koken is makkelijker dan je denkt. Het wordt de volgende dag dus ook smaakvoller, dus maak er een flinke pan van. Het is ook makkelijk in te vriezen. Spliterwten zijn de enige gedroogde peulvruchten die je niet hoeft te weken. Het kan daarom ook spontaan gemaakt worden. Als je nog wat spek over hebt, kun je er de volgende dag ook een lekker omelet mee maken.
Ingrediënten
- Flinke eetlepel boter
- 500 gram spliterwten
- Rookworst
- 200 gram gerookte kinnebak spek
- 200 gram gepekelde varkensstaart
- 2 laurierblaadjes
- Enkele peperkorrels
- 3 preien
- 2 aardappels
- 2 winterwortels
- 1 kleine selderijknol
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Bos selderij
- 2 liter water
- Roggebrood
Bereiding
- Verwarm de eetlepel boter in een soeppan en doe de grof gesneden ui en een teentje knoflook erbij en fruit het aan.
- Snijd ondertussen de prei, twee aardappelen, twee winterwortels, knolselderij in stukjes en doe het ook in de pan. Laat het geheel 5 minuutjes stoven.
- Doe de 500 gram spliterwten, kinnebak spek, varkensstaart en de rookworst ook in de pan en gooi er vervolgens 2 liter water (gefilterd) bij.
- Snijd de selderij in stukjes en doe dat samen met de laurierblaadjes en peperkorrels erbij en laat het een uur koken.
- Haal na een uur de spek, varkensstaart en rookworst uit de pan en pureer de rest tot een geheel met een staafmixer.
- Snijd de spek, varkensstaart en rookworst in reepjes en serveer het op een apart bord.
- Plakjes roggebrood, boter en mosterd hoort er traditioneel ook bij.
Peulvruchten
Snert koken, wordt traditioneel altijd met vlees gedaan. Maar peulvruchten zijn ideale vleesvervangers. Het is een bron van proteïne en bevatten hoge concentraties van vezels en ijzer. Om de kans op kanker, hart- en vaatziekten te verkleinen, wordt aangeraden dagelijks 50-100 gram peulvruchten toe te voegen aan je menu.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!