Om hygiënisch in de keuken te werken leg je op je aanrecht natuurlijk een snijplank. Je vindt ze in allerlei soorten en maten. Ook zijn ze van allerlei verschillend materiaal gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan hout, glas of kunststof. Je hebt vaak meer dan één soort plank nodig om alleen al de gewone dagelijkse ingrediënten te bewerken tot een eetbaar maal. Als je een juiste keuze wilt maken kom je al snel een hoop mogelijkheden tegen en ben je wel even bezig met het uitzoeken en vergelijken van alle soorten snijplankensets. Om je goed op weg te helpen hebben we dit allemaal voor je uitgezocht zodat je na het lezen van dit artikel de beste keuze kunt maken als je van plan bent je huidige set te vernieuwen.
Snijplankensets – De Modellen
In onderstaande tabel vind je reviews van de populairste snijplankensets van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Direct naar: Joseph Joseph Snijplankensets
Gerelateerd: Snijplanken van Hout
Snijplankenset in de keuken
Van oudsher worden snijplanken gebruikt in de keuken. We vinden het daarom ook heel normaal om een snijplank te pakken zodra we met onze messen in de weer gaan. Dit is natuurlijk logisch om je aanrecht te beschermen tegen krassen van je mes, maar met de juiste keuze van de plank zul je ook meteen beter voor je messen zorgen. Je zult namelijk nooit een snijplank van ijzer tegenkomen en dat is natuurlijk niet voor niets.
De materialen waarvan een snijplank gemaakt wordt zijn onder andere: kunststof, hout, bamboe, glas, natuursteen maar ook van geperst papier. Vroeger werd glas veel gebruikt omdat men dit het meest hygiënisch vond, maar het is zo ontzettend hard dat je je messen er bot op snijdt. De meest gebruikte soort in een restaurant is kunststof. In de horeca is er een kleurencode ontwikkeld om de hygiëne in de professionele keuken te waarborgen waarbij er op iedere kleur plank een andere productgroep gesneden mag worden (bron: Wikipedia):
- Groen, hierop mag je groente en fruit snijden
- Rood, alleen bedoeld voor rauw rood vlees
- Donkerrood, gemaakt voor het snijden van worst en gegaard vlees
- Geel, mag alleen gebruikt worden voor rauw gevogelte
- Wit, voor kaas en brood
- Blauw, voor vis, schaal- en schelpdieren
Dit systeem is bedacht om kruisbesmetting te voorkomen.
Thuis gebruiken mensen afwisselend een houten snijplank voor brood en een kunststof snijplank voor de overige productgroepen. Wel erg belangrijk is om na het snijden van bijvoorbeeld rauwe kip de kunststof snijplank eerst te desinfecteren voordat je een ander product erop kunt snijden. Dus wel zo handig om meer dan één kunststof snijplank in huis te hebben.
Om de maat van je snijplank te bepalen, let je onder andere op de ingrediënten die je er gewoonlijk op snijdt. Wil je één appel snijden, dan kun je met een kleine plank vooruit. Ga je een appeltaart maken, dan kun je beter een grotere snijplank gebruiken om er acht of tien op te kunnen snijden. Zo heb je voor het fileren van een forel ook een grotere snijplank nodig dan voor het snijden van bijvoorbeeld een zalmmoot. Ook de dikte van een snijplank kan een afweging zijn in je keuze. Een dikke plank ligt stevig en stabiel op je aanrecht. Een dunne plank bergt weer veel efficiënter op in je keukenkastje.
Een snijplankenset is dus niet alleen praktisch maar ook hygiënisch in het gebruik in de keuken en zeker een onmisbaar item naast al je andere keukenmateriaal. Maar nu de hamvraag: Hoe bepaal je wat voor jou een goede set is?
Snijplankenset kiezen
Waar moet je op letten bij het kiezen van een snijplankenset? Hieronder bekijken we de volgende criteria:
Materiaal
Zoals we hiervoor al beschreven, bestaan de snijplankensets in verschillende materialen. Hieronder een handige opsomming met de voor en nadelen ervan:
Materiaal | Voordelen | Nadelen |
Glas |
|
|
Kunststof |
|
|
Hout |
|
|
Bamboe |
|
|
Natuursteen |
|
|
Geperst papier |
|
|
Ook de houders waarin je de snijplanken bewaart kan van verschillend materiaal gemaakt zijn. Zo zie je bij sets dat het materiaal van de houder hetzelfde is als de snijplanken zelf of de houders zijn gemaakt van kunststof of aluminium. Roestvastaal zie je natuurlijk ook, er is voor iedere smaak wel iets te vinden.
Lengte en breedte
Een heel belangrijke keuze is de maat van je snijplank. Dit is ook meteen een heel persoonlijke keuze. Niet iedereen fileert zelf een hele vis, waarbij je heel wat ruimte nodig hebt op je snijplank. Een ander criterium voor de maat van je plank kan zijn dat je in een compacte keuken kookt waarbij je simpelweg zo min mogelijk ruimte op je aanrecht wilt verliezen. Bij een grote snijplank moet je denken aan een afmeting van ongeveer 40 centimeter bij 30 centimeter. De middelmaat is ongeveer 35 centimeter bij 25 centimeter. Dit is tevens de meest voorkomende maat. Een kleine snijplank is zo’n 20 centimeter bij 15 centimeter. Naast deze afmetingen heb je natuurlijk ook de joekels van snijplanken die een echte eyecatcher vormen van je keuken. Denk gerust aan een afmeting van 60 centimeter bij 40 centimeter of groter. Daar heb je natuurlijk wel het budget en de ruimte voor nodig.
Heb je niet de luxe van een grote keuken maar wil je wel comfortabel allerlei ingrediënten kunnen snijden, dan is de middelmatige snijplank toch wel het fijnste. Gebruik je de snijplank enkel voor het snijden van bijvoorbeeld limoen of citroen om je cocktails aan te kleden, dan volstaat een kleine snijplank. Grote planken bieden meer mogelijkheden. Als je kookt met veel ingrediënten tegelijkertijd, wil je niet steeds alles in bakjes moeten bewaren door ruimtegebrek op je snijplank voordat het de pan in gaat. Ook kun je gemakkelijker een groot vloerbrood snijden of je plank gebruiken als serveerschaal bij een gezellig diner voor vrienden. Wel zul je de plank meestal op je aanrecht moeten laten liggen als je hem niet gebruikt, omdat het niet handig is een grote snijplank in je keukenkastje te bewaren. Kortom, een erg persoonlijke keuze om te bepalen welk formaat plank je nodig hebt.
Vorm
Snijplanken worden in vele vormen gemaakt. De welbekende rechthoekige vorm van een snijplank is erg praktisch. Je hebt hierbij voldoende ruimte om je product te snijden en kun je het gesneden eten even naar een hoek op de snijplank schuiven om vervolgens het volgende weer te snijden. Ronde snijplanken kunnen weer erg handig zijn in een kleinere keuken. Ovale vormen worden vaak gebruikt bij houten snijplanken om ze er authentieker uit te laten zien, passend bij het natuurlijk materiaal. Daarnaast zijn er ook vele decoratieve vormen welke vaak gebruikt worden om je eten op de snijplank zelf te presenteren op tafel of op een buffet.
Dikte
Om de juiste keuze voor de dikte van de snijplank te kunnen maken hou je rekening met de ruimte die je hebt om je snijplank op te bergen. Daarnaast is het soort materiaal waarvan je snijplank gemaakt is van belang. Je wilt immers niet dat je een loodzware houten snijplank in huis haalt terwijl je niet zo sterk bent. Hele dikke houten snijplanken worden ook wel hakblokken genoemd. Hele dunne snijplanken slijten snel, dus zul je er rekening mee moeten houden dat ze snel aan vervanging toe zijn.
Een normale dikte zit tussen de 1 en 4 centimeter. Onder de 1 centimeter kun je spreken van een dunne snijplank die, zeker als het kunststof is, snel aan vervanging toe is. Vanaf ongeveer 8 centimeter kun je spreken van een zeer stevige of zelfs robuuste snijplank. Deze zijn dan weer vaak onhandig op te bergen of lastiger te verplaatsen op je aanrecht. Een snijplank van gemiddelde dikte is gemakkelijker op te tillen om je gesneden waar in de pan te schuiven.
Kleur
Over verschillende kleuren snijplanken die worden gebruikt in de horeca hebben we het eerder al gehad. Voor thuis is er natuurlijk geen hygiënecode opgesteld maar handig is het wel om verschillende kleuren voor verschillende productgroepen te gebruiken. Alle soorten kleuren zijn natuurlijk mogelijk. Zorg voor een goed systeem waarbij je in ieder geval voorkomt dat je op een snijplank waar je rauwe kip op hebt gesneden niet gaat gebruiken voor het snijden van bijvoorbeeld een tomatensalade. Zo krijg je geen kruisbesmetting waar je goed ziek door kunt worden. Vele snijplankensets hebben al verschillende kleuren of hebben icoontjes van verschillende productgroepen op de snijplanken gezet zodat je hygiënisch en verantwoord kunt koken.
Overige eigenschappen
Er zijn vele extra eigenschappen te noemen die bedacht zijn om het snijden en toepassen van gesneden ingrediënten gemakkelijker en comfortabeler te maken. Denk maar aan bijvoorbeeld het handvat wat in de plank verwerkt kan zitten zodat je deze gemakkelijk kunt pakken en verplaatsen. Wel scheelt het snijruimte op je plank. Of denk aan een snijplank met opstaande randen, waarmee je voorkomen kan dat vocht dat uit je gesneden eten loopt van de plank af druppelt. Dit wordt ook wel voorkomen door een gefreesde rand rondom aan de buitenrand van de plank. Er zijn snijplankensets waarbij de verschillende productgroepen waar we mee koken aangegeven zijn met icoontjes op de snijplank zoals je dat ook bij tabbladen ziet (index). Erg handig om ze hiermee uit de houder te tillen en je kunt ook met dit systeem hygiënisch werken. Een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van snijplanken is dat ze gemakkelijk verschuiven, zeker als er wat water of vocht onder de snijplank terecht komt. Om dit te voorkomen kun je voor een snijplank kiezen die onderop siliconen of rubberen voetjes heeft. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet, zeker bij bamboe snijplanken, is een handige steunrand welke aansluit op de rand van je aanrecht. Hierdoor schuift de plank niet naar achteren tijdens het snijden. Deze vorm zorgt er ook voor dat de snijplank groter lijkt wat weer een mooi optisch effect geeft.
Merken
Als je op zoek gaat naar een nieuwe snijplankenset kom je al snel de eigentijdse sets tegen van het merk Joseph Joseph, een bedrijf opgericht door tweelingbroers Richard en Anthony. Dit Engels merk produceert verschillende huishoudartikelen sinds 2003. (bron: wikipedia) Door het eigentijdse design en de innovatieve gebruiksverbeteringen van huishoudelijke producten zie je hun producten in vele keukens terug. Zo ook de snijplankensets die zij verkopen, online een grote marktspeler. Je herkent de snijplankensets van Joseph Joseph vaak aan de index op de planken (zie overige eigenschappen). Ook verkopen zij snijplanken van het hoogwaardige kunststof polypropyleen, een kunststof die in de medische wereld gebruikt wordt. Op de tweede plaats zie je wat snijplanken van grote merken als Brabantia of snijplanken van het bekende messenmerk Zwilling. Ook zie je veel soorten bij het Zweedse merk Ikea, maar het is wel opvallend dat hier weinig aanbod is van snijplankensets in een houder. Voor de horeca zie je merken als Hendi of huismerken van de groothandels zelf in de verkoop terug.
Prijs
Voor de professionele keuken koop je een complete snijplankenset met houder voor 239 euro. Voor dit bedrag heb je 6 grote planken in verschillende kleuren van hoogwaardig kunststof waarmee je dus in elke restaurantkeuken uit de voeten kan. Voor thuis betaal je voor een gemiddelde snijplankenset rond de 40 euro. Voor dit bedrag krijg je veelal 4 verschillende soorten snijplanken van kunststof, zal de dikte van de planken gemiddeld 1 tot 2 centimeter per stuk zijn en heb je een houder gemaakt van stevig materiaal. De afmeting ligt dan per plank gemiddeld op 25 centimeter bij 30 centimeter. Deze sets zijn voor thuisgebruik ook voldoende slijtvast. Deze zijn vaatwasser bestendig en je kunt er zorgeloos met je favoriete koksmes op snijden. De goedkoopste snijplanken koop je vanaf 5 euro. Let wel op dat je in dat geval aanzienlijk minder kwaliteit in huis hebt gehaald. Goedkoop zal in dit geval ook duurkoop zijn als je snijplank of je koksmes snel aan vervanging toe is. De verreweg meest populaire snijplankenset is de Joseph Joseph Index van 30 centimeter bij 20 centimeter. Deze set is te koop vanaf 31,99 euro en wordt goed beoordeeld in de reviews. Wel geven enkele kopers aan dat zij vinden dat er te snel te diepe krassen in de snijplanken zichtbaar zijn bij gebruik.
Snijplankenset kopen – Maar welke?
In iedere keuken hoort een goede, passende snijplankenset om al je verse ingrediënten op een fijne en hygiënische manier te snijden. Om een set te kopen komt er, zoals je wel hebt gelezen, toch aardig wat bij kijken om de juiste keuze te maken. Het is belangrijk te bepalen hoe jouw kookstijl is om vervolgens daar je set op uit te kiezen. Ben je een gepassioneerde hobby kok die regelmatig meerdere gangen kookt in een ruime keuken, dan zul je misschien wel voor die ene professionele dure set gaan waarbij je meteen van alle gemakken voorzien bent. Ben jij eerder van de eenpansgerechten en kook je bijvoorbeeld voornamelijk voor jezelf, dan volstaat een kleine set snijplanken en zal de prijs ook een stuk lager zijn. Wat we zeker weten is dat er voor iedere keuken en voor iedere soort kok een snijplankenset te vinden is waarmee je zeker tevreden zult zijn.
In het overzicht hieronder vind je de meest populaire snijplankensets van dit moment:
Bol.com


Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!