Slowcooken is geen onbekend begrip meer als we zien hoeveel recepten er online te vinden zijn waar je gerechten op lage temperatuur voor langere tijd bereidt. Om een slowcook-techniek toe te passen heb je vaak een apart apparaat nodig om de bereiding uit te kunnen voeren. Zo kun je bij stoofgerechten een slowcooker gebruiken of gebruik je je oven op lage temperatuur om daar een heerlijk stuk rundvlees in te bereiden. Een specifieke slowcook techniek waarbij je gebruik maakt van water is de Sous Vide techniek. Om deze techniek toe te passen heb je een Sous Vide apparaat nodig. Dit artikel vertelt je alles over deze handige apparaten.
Sous Vide apparaten – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste Sous Vide apparaten van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met het logo van de webshop te klikken.
Direct naar: Wartmann sous vide – Hendi sous vide – Solis sous vide
Gerelateerd: Vacumeermachines
Sous Vide – Hoe, wat en waarom?
Sous Vide koken is een prachtige kooktechniek waarbij je een ingrediënt in een luchtdicht afgesloten zak op lage temperatuur in een badje met water gaart. Daarbij is het essentieel dat het water nauwkeurig op dezelfde temperatuur blijft, vandaar dat je een Sous Vide apparaat nodig hebt om deze techniek te kunnen gebruiken. Van oorsprong is de Sous Vide techniek bedacht om voedsel langer te kunnen bewaren. Dit gebeurde rond 1970. Toen bedachten twee Franse chefs dat deze techniek ook wel eens zou kunnen werken bij de bereiding van ganzenlever. Volgens de traditionele bereiding verloor de ganzenlever tot 50 procent aan gewicht, wat natuurlijk niet wenselijk is bij zo een delicaat en kostbaar product. Na wat experimenteren hebben zij met het toepassen van de Sous Vide techniek een goede garing van de ganzenlever kunnen bereiken met maar een verlies van 5 procent van het oorspronkelijke gewicht. Sinds dien staat één van deze chefs bekend als ‘de vader van de Sous Vide’, Georgess Pralus. Hij introduceerde het Sous Vide apparaat bij vele andere restaurants en werd het garen van producten op deze manier een van de standaard kooktechnieken in het hogere segment (bron).
Zoals met veel technieken in de professionele keuken is ook het Sous Vide koken na een aantal jaren toegankelijk gemaakt voor de gewone keuken. Doordat er ook een grote interesse is in het gebruik van een Sous Vide apparaat onder vele hobby chefs is het een steeds handzamer apparaat geworden. Ook is het een steeds betaalbaarder apparaat geworden, zodat het ook echt toegankelijk is geworden voor vrijwel iedereen die interesse heeft in het Sous Vide koken.
Het koken met de Sous Vide techniek heeft veel voordelen. Zo heb je in de eerste plaats veel minder gewichtsverlies doordat er nagenoeg geen sappen verloren gaan van het te garen product. Dat resulteert ook in een vollere smaak en behoud van voedingsstoffen, aangezien er dus weinig verloren gaat tijdens de bereiding. De houdbaarheid van een gegaard product is vele malen langer dan een vers ingrediënt. Daarmee kun je dus Sous Vide bereide producten langer bewaren zonder dat de kwaliteit of smaak achteruitgaat. Daarbij is het proces van het garen met een Sous Vide apparaat zó nauwkeurig dat je bijvoorbeeld bij het garen van vlees kan zorgen dat de structuur botermals wordt. Met een gewone hittebron verwarm je de buitenkant op hoge temperatuur om te zorgen dat de binnenzijde uiteindelijk mooi rosé gegaard is. In het Sous Vide kookproces bereik je dit door het vlees van binnen én van buiten deze garing te geven. Je hoeft dan alleen nog een pan op te zoeken om de buitenkant kort aan te roosteren voor de smaak, zodat de rest van het vlees niet meer warmte krijgt dan goed is voor de malsheid van het product. Naast vlees kun je natuurlijk ook vis, groente en fruit Sous Vide garen. Doordat je een constante temperatuur gebruikt binnen een vast tijdsbestek zul je ook altijd dezelfde garing bereiken en biedt de Sous Vide techniek ook een betrouwbare manier van koken.
Sous Vide apparaat kopen – Waar op letten?
Bij de aanschaf van een Sous Vide apparaat zul je misschien niet zo snel weten waar je allemaal rekening mee moet houden of wat de verschillende opties en mogelijkheden zijn. Waar je in ieder geval op moet letten is dat je voordat je een Sous Vide apparaat aanschaft, je ook een vacumeermachine zult moeten aanschaffen. Om producten Sous Vide te bereiden heb je een luchtdicht afgesloten zak nodig zodat er geen water uit het reservoir bij het product kan komen. Met het gebruik van een vacumeermachine komen er nog meer voordelen bekijken, maar we richten ons nu op het Sous Vide apparaat
Type
Om te beginnen is het belangrijk aan te geven dat er twee types Sous Vide apparaten bestaan. Je hebt de oorspronkelijke types waarbij je het verwarmingselement en de waterbak in één apparaat hebt. Deze zijn er met een inhoud van 5 liter tot 10 liter. Daarbij is het afhankelijk van de hoeveelheid producten die je ineens wilt garen hoe groot je apparaat is. Daarnaast heb je een cilinder vormig Sous Vide apparaat, dit is een soort staaf die je op de rand van een pan of bak met water bevestigd die op deze wijze het water in de pan of bak op temperatuur houdt. Daarbij is het vermogen van het Sous Vide apparaat bepalend voor de hoeveelheid water deze op temperatuur kan houden. Gemiddeld zijn deze cilinders 800 Watt en kunnen een waterbad tot ongeveer 20 liter verwarmen. Deze mobiele staaf is uiteraard veel kleiner wat betreft formaat maar heeft dezelfde opties als een Sous Vide apparaat met waterbak.
Materiaal
Een Sous vide apparaat is altijd gemaakt van een gedeelte RVS en een gedeelte kunststof. De kleuren zilver en zwart zullen daarbij het meeste voorkomen bij aanschaf van een Sous Vide apparaat.
Timer
Niet alle Sous Vide apparaten hebben een timer functie. Dit is niet altijd nodig, aangezien je bij het bereiden van een product met de Sous Vide techniek geen zorgen hoeft te maken als het een paar minuten langer dan gepland in je apparaat blijft garen. Er is redelijk wat speling in de bereidingstijd doordat je op een lage en constante temperatuur gaart. Uiteraard kan het wel gemakkelijk zijn om een timer te hebben op je Sous Vide apparaat, je kan het dan ook niet vergeten.
Deksel
Om je waterbad op temperatuur te houden moet het verwarmingselement het water in het reservoir verwarmen als het afkoelt. Bij de cilindervormige Sous Vide apparaten hang je deze in een bak waarbij je geen passend deksel hebt. Dan kun je je voorstellen dat de staaf harder moet werken om het water, wat dus veel sneller afkoelt, op temperatuur te houden. Bij modellen waarbij het waterreservoir geïntegreerd is, zit vaak ook een passende deksel bij zodat het garing proces met minder energie en stabieler plaats kan vinden.
Warmhoud functie
Een zeer handige optie wat je niet ziet bij elk model is de warmhoud-functie. Hiermee kun je nadat het product zijn garing heeft gehad, de temperatuur van het water dusdanig laten verlagen dat het op serveertemperatuur je product warm houdt. Dit is ideaal als je met verschillende bereidingen bezig bent en dus op het laatste moment pas je sous vide gegaarde product uit het apparaat kan halen. Uiteraard kan je het voedsel simpelweg vanzelf laten afkoelen, en dat zal langzaam gaan, maar een warmhoudfunctie is zeker geen overbodige luxe.
Waarschuwingstoon
Een zeer belangrijke optie die te overwegen valt bij aankoop van een Sous Vide apparaat, is de mogelijkheid dat er een alarmtoon gaat zodra het waterpeil te laag wordt. Je moet je voorstellen dat een Sous Vide apparaat werkt doordat er water door de machine loopt, langs de verwarmingselementen. Zodra het element verwarmt maar er is geen water in de buurt, kan het apparaat gemakkelijk stuk raken. Dus is het zaak dat je bij het gebruik van een Sous Vide apparaat er altijd voldoende water in het reservoir zit. Zodra je aan de slag gaat met deze bereidingstechniek zul je merken dat er producten tot soms wel 48 uur in gaan. Door de verhitting van het water verdampt het iets na verloop van tijd en is deze waarschuwingsoptie zeker geen overbodige luxe. Je zou zomaar de levensduur van je Sous Vide apparaat ermee kunnen verlengen.
Prijs
De prijs van een Sous Vide apparaat hangt af van het soort gebruik en de hoeveelheid producten je tegelijk wilt kunnen garen. Los van zeer dure modellen die in de professionele restaurant- en grootkeukens gebruikt worden, kunnen we stellen dat een Sous Vide apparaat voor thuisgebruik turssen de €100,- en €250,- gemiddeld al is aangeschaft. Tel daar de prijs van een vacumeermachine bij op van gemiddeld €50,- tot €150,- en je hebt een bijzonder fijne mogelijkheid van een mooie bereidingstechniek in huis.
Sous Vide apparaat kopen – Maar welke?
Nu je dit artikel gelezen hebt, ben je hopelijk wat wijzer geworden waar je zoal op kunt letten bij aanschaf van een Sous Vide apparaat. De belangrijkste is volgens ons toch wel dat je er rekening mee moet houden dat je ook een vacumeer apparaat nodig hebt. Tevens is de alarmfunctie bij het geval van een te laag waterpeil in je reservoir ook een mooie optie om erbij te hebben. De prijs van een Sous Vide apparaat wordt dus mede bepaald door het wel of niet aanschaffen van een vacumeermachine, maar het is zeker wel te stellen dat de modellen die je thuis in de keuken kunt gebruiken zeker wel betaalbaar zijn. Dat geldt voor zowel het Sous Vide apparaat als de vacumeermachine. Kortom, het is zeer toegankelijk en zeker de moeite waard deze kooktechniek thuis in de keuken te gaan uitproberen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!