De picadillo-kruiden van Jonnie Boer gebruiken we regelmatig voor gerechten met bonen. Toen ik de Al-Andalus variant tegenkwam moest ik die natuurlijk ook proberen. En, hoewel wij de Picadillo kruiden lekkerder vinden dan deze Al-Andalus variant, is het zeker eens het proberen waard. Ik heb er Spaanse gehakballetjes mee gemaakt, in een tomatensaus. Langzaam gegaard in de slowcooker, want dat is lekker (en lekker makkelijk). Hieronder lees je het recept.
Spaanse gehaktballetjes Al-Andalus uit de slowcooker
De hoeveelheden zoals hieronder vermeld zijn genoeg als bijgerecht voor vier personen. Je kunt de kruiden vervangen door andere kruiden, de balletjes smaken dan gewoon anders.
Ingrediënten:
- 500 gram half om half gehakt
- 5 eetlepels Al-Andalus kruiden van Jonnie Boer (Euroma)
- 100 gram panko (of gebruik kruimels van beschuit of paneermeel)
- Snuf zout
- 1 ei
- 1 gele ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- 1 blik (400 gram) gepelde tomaten
- Boter om in te bakken
Bereiding:
- Meng het half om half gehakt met de Al-Andalus kruiden, de panko, het zout en het ei.
- Meng het tot je er stevige gehaktballetjes van kunt draaien. Voeg wat panko toe als het te nat is.
- Rol kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een pingpongbal
- Leg de gehaktballetjes op een bord en zet apart.
- Bak de ui tot het glazig is in de boter,
- voeg de knoflook toe,
- bak nog een minuut mee en zet de pan uit. Ik gebruik hiervoor mijn slowcooker omdat ik daar in kan bakken.
- Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze rondom bruin.
- Giet nu de gepelde tomaten over de gehaktballetjes en doe het deksel op de pan
- Zet je slowcooker twee en een half uur op low/laag.
Wij aten de Spaanse gehaktballetjes met een frittata maar je kunt het ook combineren met een mooi stuk brood of rijst.






Deze balletjes maak ik zeer regelmatig. Zeker als traktatie op de borrelplank een succes!