Spaghetti Bolognese, een gerecht dat je op bijna elke menukaart vindt van een Italiaans restaurant buiten Italië. In Italië eten ze geen Bolognesesaus, daar eten ze Ragù, een vleessaus uit Bologna. Ragù eet je met een stevige pasta, dus niet met de dunne spaghetti, want dan proef je de pasta niet meer door de sterke smaak van de saus. Je eet Ragù met cannelloni. Cannelloni is pasta dat eruit ziet als grote rollen deeg, deze worden kort gekookt en daarna met de Ragù er overheen in de oven geplaatst om door te garen. Je krijgt je Ragù in de ovenschaal geserveerd.
Van spaghetti Bolognese hebben ze in Italië weinig kaas gegeten dus, van Ragù met cannelloni wel.
Maar hoe maak je Ragù?
Ragù recept – Spaghetti bolognese zoals het hoort
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 wortels
- 4 uien
- 3 teentjes knoflook
- 4 stengels bleekselderij
- 200 gram gehakt (varken, rund of half-om)
- Salami
- Ander vlees*
- Tomatenpuree of gepureerde tomatenblokjes/gepelde tomaten
*In een Ragù doe je het vlees dat je over hebt, dus kijk eens in de koelkast naar vleeswaren voor op brood, of misschien een rookworst die je nog in huis hebt. Hoe meer vlees je erin doet het lekkerder het wordt, maar vooral een variate aan soorten maakt het extra lekker.
Het geheel gaat lang stoven dus gebruik een braadpan.
Bereiding
- Zet de braadpan op het vuur en voeg wat olie toe (geen olijfolie, dat is zonde)
- Schil en snijd de uien grof en doe het in de braadpan, even roeren en laat rustig fruiten
- Spoel en snijd de wortels fijn of rasp ze als fijn snijden langer duurt,
- Spoel en snijd de bleekselderij fijn
- Snijd je vlees in kleine stukjes en doe het bij de uien in de pan, voeg ook het gehakt toe en bak het geheel lekker door.
- Voeg nu de groenten toe: bleekselderij, wortel en knoflook. Beetje peper als je denkt dat het nodig is.
- Bak even lekker door terwijl je roert en ruikt hoe lekker het wordt en voeg de tomatenpuree toe en zet het gas na nog een minuutje roeren, laag.
- Laat nu, onder af en toe roeren, een paar uur pruttelen op laag vuur met het deksel op de pan
- Haal het deksel ~20 minuten voordat je gaat eten van de pan om wat extra vocht te laten verdampen als dit nodig is.
Afmaken
Kook je pasta (hoe grover/groter de pasta hoe beter het gerecht zal smaken, gebruik cannelloni als je die hebt) en doe een klein schepje Ragù over de pasta op het bord.
Als je cannellonie bebruikt: kook ze beetgaar en leg ze dan naast elkaar in een ingevette ovenschaal, laagje Ragù er over heen en 10 minuten in een voorverwarmde over op 160 graden.
Serveer met salade los of erop. Eventueel wat geraspte kaas er bij… Heerlijk.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!