Een klein beetje teleurgesteld ben ik altijd als ik zelf spareribs heb gemaakt; ze smaken niet zoals ik ze had willen hebben. Mijn zwager de Chef keek me verbaasd aan toen ik hem dat vertelde: maar wat doe je er dan mee? Ik zal jou wel eens een recept sturen.
En zo ontstond de categorie Recepten van de Chef, want behalve dit sparerib recept stuurde hij mij nog andere recepten, gelukkig. Zoet, vegetarisch en gelukkig dus ook vlees. Hieronder het sparerib recept van mijn zwager, in zijn stijl: kort en bondig zonder vermelding van hoeveelheden, maar met wat handigheid in de keuken mag dat geen uitdaging zijn.
Spareribs recept
Het recept bestaat uit een rub en een marinade. De ribs garen in de rub en worden afgemaakt in een marinade. Ontvel altijd de spareribs, zo kunnen de kruiden goed in het vlees trekken en voorkom je een zwijn-achtige smaak. Stel zowel de rub als de marinade samen op basis van je eigen smaak, begin door een even verhouding te gebruiken van de ingrediënten en pas aan naar smaak. Één eetlepel van alles bij elkaar en dan proeven is een goede start.
Je hebt nodig:
Goede ribben zonder botvlies
Ingredienten Dry rub
- Gerookt paprikapoeder
- Paprikapoeder
- Oregano
- Komijnzaad gemalen
- Gember gemalen
- Sereh gemalen
- Koriander gemalen
- Bruine suiker
Marinade
- Kaki tiga
- Knoflook
- Laurier
- Sambal
- Steranijs
- Bruine suiker
Bereiding
- Rubben en dan 2 uur garen op 120 graden
- Marineren en op 180 graden karameliseren
- Voor het meegeven nogmaals lakken
Het ‘lakken’ van de spareribs gaat het beste met een bakkwast. Maak zoveel rub en marinade als je denkt nodig te hebben. De rub kan je prima in een potje bewaren, dus maak genoeg en gooi niets weg! De marinade kan in de vriezer worden bewaard als je meer maakt dan nodig: het is zelfs handig om meer te maken van zowel de rub als de mariande: zo heb je ook voor de volgende keer alles al klaar.
piet zegt
Kan je ook de hoeveelheden (kg/ltr/theelepels) erbij zetten, zo kan ik niet aan de slag
Marian zegt
Dit recept staat in de categorie ‘Recepten van de Chef’, wat betekent dat ze erg kort en bondig zijn, enkel ingrediënten en bereiding worden genoemd, de hoeveelheden zijn afhankelijk van zowel smaak als in dit geval hoeveelheid vlees.