Mijn schoonfamilie is een echte eet-familie, en er wordt beweerd dat dit een belangrijke reden is dat ik ben aangetrouwd. Het is mij niet duidelijk hoe dit idee ooit is ontstaan, maargoed; er zijn ergere dingen.
Één van de dingen die mijn schoonfamilie doet is het organiseren van een winterbarbecue. Ja echt: midden in de winter de barbecue aan, buiten, en dan binnen eten, dat wel. Mij maakt het niets uit: als er maar lekker eten is. Bijkomend voordeel: ik ben gek op spareribs, en doe doen het goed op de barbecue. Maar de marinade valt mij altijd wat tegen: niet pittig genoeg, niet sterk genoeg, niet zoet genoeg. En die combinatie is juist wat ik zo lekker vind aan spareribs. Dus dan maar zelf maken. Hieronder een spareribs recept voor het maken van de marinade.
Ik vind de spareribs van een bekende Nederlandse bezorgdienst de lekkerste spareribs die ik ken: hun hotribs zijn echt heerlijk. En uiteraard is hun recept hun best bewaarde geheim, dus dat kan ik helaas niet maken. Maar wat wel kan is proberen intens snakende zoet-pittige spareribs te maken met een marinade waar het vlees langdurig is kan liggen, koken en garen. Hieronder mijn marinade recept voor zoet pittige spareribs. Houd er rekening mee dat spareribs lange tijd moeten marineren om goed smaak op te nemen. En dan bedoel ik dagen en nachten, dus begin op tijd!
Ingrediënten
- 2 spareribs (ongemarineerd – te koop bij de slager bijvoorbeeld)
- 1 fles cola (geen light of zero)
- Basterdsuiker 4 eetlepels
- Cayennepeper 3 theelepels
- Balsamicoazijn 200 ml
- Tabasco wat scheutjes naar smaak
- Worchestersaus 100 ml
- Ketchup 500 ml
- Vlammensaus 500 ml
- Ketjap 4 eetlepels
Bereiding
- Kook de spareribs een half uur in de cola in een grote pan. Je zult merken dat de cola doorzichtig wordt.
- Haal de spareribs uit de pan en leg ze in een ovenschaal of braadslee.
- Laat de cola nog even pruttelen tot het indikt. Voeg de basterdsuiker toe en los dit erin op door te roeren.
- Giet vervolgens de cola over de spareribs en voeg ook alle andere ingrediënten toe. Laat het minstens 12 uur marineren, hoe langer hoe beter, in de braadslede, afgedekt op een koude plaats.
- Bak de spareribs nu 2 uur op 140 graden in de oven.
- Haal de spareribs uit de oven en laat ze afkoelen, dek ze daarna af en laat ze nog eens 24 uur op een koude plek in de marinade staan.
- Nu is het tijd voor de (winter?)barbecue: leg ze 10-15 minuten op de barbecue of grill, ze zijn al gaar dus bak ze niet te lang, dus even 10-15 minuten erop is voldoende (let op: niet te heet!).
Saus is niet nodig, maar knoflooksaus is natuurlijk altijd lekker!
Tip: servetten…






Als het om spareribs gaat ben ik geen fan van marinade. Daar gaat op de BBQ door die uren garing toch veel van verloren. En het vlees eerst koken is voor mij al helemaal uit den boze.
Ik ga liever voor het compleet barbecuen van de spareribs, met goede kolen op de indirecte manier (op een BBQ met deksel), met de 3-2-1 methode. Ingesmeerd met een rub (een mix van droge kruiden en specerijen, kopen of zelf maken) eerst drie uur op de BBQ die je door middel van de schuifjes op een aangename 110 graden Celsius houdt. Dan op een fikse strook bakpapier een streep vloeibare boter, een streep chilisaus, een streep honing en wat bruine basterdsuiker, daar de hete rib op leggen en aan de andere kant van de rib hetzelfde nog een keer op ‘strepen’. Dan bakpapier dichtvouwen om de sparerib en verder inpakken met alufolie (direct met alufolie kan ook maar dan kan er nog wel eens een ministukje folie aan je vlees blijven plakken en dat wil je niet tussen je kiezen bij het eten…). Daarna weer twee uur terug met de vleeskant onder, weer op de indirecte manier BBQ-en.
Dan uitpakken en met de vleeskant naar boven weer op de barbecue. Een uur lang en in die tijd een paar keer insmeren met een marinade. Dat kan er een zijn zoals hierboven beschreven, ik maak een mix van honing, Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce en Blues Hog Tennessee Red Sauce.
Als je die spareribs hebt gegeten wil je denk ik die versie die je eerst kookt niet meer.
PS haal het vel aan de botzijde van de verse sparerib voor je die gaat bereiden. Met de achterkant van een theelepel onder het vel en dan met een stuk keukenpapier (om wegglijden te voorkomen) er af trekken. Dat vel is namelijk eenmaal gegaard hard en dus niet lekker. Maar zorgt er ook voor dat kruiden niet goed in het vlees kunnen trekken.
Oef..! Als het voorjaar aanbreekt zet ik de barbecue klaar en ga ik de spareribs bereiden volgens jouw methode! Natuurlijk heeft lang garen op de barbecue de voorkeur boven koken in de marinade (en daarna verder garen in de oven, zoals ik het heb gedaan), maar in de winter is het toch wat minder aantrekkelijk om de ribs buiten te garen, vandaar dat ik het zo heb gedaan dit keer.
De tip van het vel verwijderen is interessant, ik was altijd van mening dat het vel ook goed kan dienen om daar kruiden in te doen, zodat ze goed tegen het vlees aangedrukt worden en dus goed kunnen intrekken, dan verwijderen voordat je gaat garen, net als bij kip.
Bedankt voor je feedback, van mij mag het weer zonnig worden buiten! :-)