Spelt is een graansoort die al meer dan 9000 jaar verbouwd wordt voor consumptie, spelt wordt beschouwd als de voorloper van onze huidige graansoorten (zie ook Wikipedia). Het is een soort oer-graan, maar van het woord ‘oer’ voor ‘brood’ krijg ik een beetje genoeg zo langzamerhand, dus ik sla uit principe broed dat wordt verkocht onder die naam over.
Speltbrood
Ik hoorde laatst van een vriend dat hij speltbrood had gekocht, en ook meteen speltpasta en speltcouscous, en hij zei me ook eens speltbrood te proberen, ik moest wel rekening houden met een iets hogere prijs voor speltbrood dan voor ‘gewoon’ brood. Ik heb bij de Albert Heijn gekeken maar daar hadden ze het niet maar gelukkig bij de Vomar wel en daar heb ik het gekocht; 1,59 euro voor een zak met 8 dunne sneetjes (51% spelt), de prijs waar je vaak al een heel groot ‘normaal’ brood voor kunt kopen, en daar zitten toch 22 sneetjes (24 met de kapjes erbij) in. 1/3 van het aantal sneetjes dus, voor dezelfde prijs.
Mijn ervaring met speltbrood
Thuis gekomen was ik toch wel benieuwd naar het speltbrood, zou dit mijn leven veranderen? Ik eet normaal gesproken 6 sneetjes brood bij de lunch, dat betekent dat ik 4 dagen doe met een heel brood. Ik heb nu een pakje van 8 sneetjes speltbrood, en heb gehoord dat ik veel minder speltbrood zal eten dan gewoon brood, omdat het veel zwaarder is en beter voedt. Ik heb 4 sneetjes speltbrood gemaakt, het waren wat langwerpige sneetjes waar perfect 1 plak kaas op kan, en dit is meteen een besparing: als je minder brood eet dan eet je ook minder beleg, en dat bespaart ook in geld en in suiker/vet, want kaas is niet gezond, daar kunnen we het toch wel over eens zijn. Dus in plaats van 3 plakken kaas eet ik er nu 2, tenminste: als deze 4 sneetjes speltbrood genoeg zijn als lunch.En dat blijkt het geval: ik heb aan 4 sneetjes speltbrood genoeg tot aan het avondeten, daar waar ik normaal 6 sneetjes brood zit weg te kauwen was ik nu sneller klaar met speltbrood, en ik vind het een stuk lekkerder, het is gezonder maar wel duurder. Veel duurder?
Een zakje met 8 (dunne) speltbammetjes kost 1,59 bij de Vomar, ik heb 4 sneetjes gegeten vanmiddag terwijl ik normaal 6 sneetjes gewoon brood eet.
Normaal brood met wat pitten enzo kost zo rond de 1,59 voor 24 sneetjes, dus 6,6 cent per sneetje, spelt kost 19,87 cent per sneetje.
Ik eet dus 6 normale broodjes = 6*6,6=39.75 cent voor lunch (zonder beleg)
Als ik ipv 6 normale broodjes 4 spelt brood eet = 4*19,87 = 79.48 cent voor lunch
Spelt is dus de helft duurder dan gewoon brood, maar je eet ook meer beleg op meer broodjes, dus maak er in totaal 25% van dat spelt duurder is dan normaal brood. Dat is het, 25% duurder. Maar waarom is spelt gezonder dan andere tarwe?
Voordelen van spelt
De reden dat spelt het in de geschiedenis heeft verloren van gewone tarwe is dat het bewerkelijker is; je hoeft minder moeite te doen voor een kilo gewone tarwe dan voor een kilo spelt, en dus is gewone tarwe goedkoper en dus zal een boer gewone tarwe gaan verbouwen. De voordelen van spelt zijn dat het een hoog gluten gehalte heeft, wat goed van pas komt bij het bakken van brood, het is resistenter tegen ziekten en heeft ook minder bemesting nodig dan normale tarwe, wat het gezonder maakt. De reden dat het voor het lichaam zo gezond is komt door het feit dat spelt snel en eenvoudig kan worden opgenomen, het is voor sporters dan ook een veel verstandigere keuze om speltbrood te eten dan brood van gewone tarwe. Daarbij komt dat spelt veel belangrijke bouwstoffen bevat voor ons lichaam, hieronder zie je een overzicht van de bouwstoffen, mineralen en vitaminen die in spelt zitten:
Spelt wordt veel verbouwd in Duitsland maar gelukkig ook weer steeds meer in Nederland.
-Update 14-6-2013-
Ik heb bij de Vomar nu ook een “Bio spelt bonkje” gevonden, het is een (opvallend zwaar) broodje dat 2,39 kost. Het brood bevat speltmeel, hoeveel staat niet op het etiket. Het brood bevat ook zonnebloempitten en is minder zurig van smaak dan het andere speltbrood vcan de Vomar, en daardoor is het ook met zoet beleg erg lekker. Dit brood is niet alleen in gewicht zwaar maar ook zwaar op de maag, als je het eet heb je gelijk het idee dat je brood zit te eten dat niet zo snel verteert als ‘normaal’ brood, en dat was precies de bedoeling.
Een interessante optie is om zelf speltbrood te gaan bakken, ik wil dit gaan doen met een broodbakmachine omdat het simpelweg veel minder werk is dan met de hand en een oven. Een uitgebreid verslag van mijn zoektocht naar de beste broodbakmachine vind je hier.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!