Speltbrood recepten voor broodbakmachines
Na mijn zoektocht naar een geschikte broodbakmachine ben ik nu dagelijks brood aan het bakken. Het is eenvoudig om met een broodbakmix zelf mooi lekker brood te bakken, zelf een speltbrood bakken in een broodbakmachine ging mij in het begin echter wat minder goed af maar gelukkig hebben de broodbakmachine en ik elkaar nu redenlijk begrepen. Lees hieronder een aantal speltbrood recepten voor de broodbakmachine en lees hier hoe je zelf je bakprogramma porgammeert.
Ga snel naar:
- Speltbrood wit
- Speltbrood wit met haver
- Speltbrood donker wit
- Speltbrood bruin
- Speltbrood Focaccia
Zout in brood
Ik probeer zelf te wennen aan een lage hoeveelheid zout in mijn brood, ik merk dat brood uit de supermarkt of van de bakker veel zout bevat als ik het vergelijk met mijn zelf gebakken brood, je zult met deze recepten dan ook in eerste instantie het idee hebben dat er te weinig zout in zit, maar dat is dan in verhouding met wat je gewend bent: brood met (te?) veel zout. Het staat iedereen natuurlijk vrij zoveel zout toe te voegen als gewenst. Let er wel op dat je het zout goed verdeelt, als je het zout op één plek in de bak doet bestaat de kans dat het een klont vormt en je dus een stuk heel zout brood hebt en de rest smaakt zoutloos.
Rijzen in de broodbakmachine
Ik heb gemerkt dat een ‘eenvoudig’ speltbrood (spelt, water, gist, zout) veel beter rijst dan als ik er haver, boekweit of lijnzaad aan toevoeg. Zeker wanneer het brood nog maar voor de helft uit spelt bestaat rijst het zeer matig, ook na het variëren in de hoeveelheid water en de temperatuur ervan. Wees je ervan bewust dat het ‘mooiste’ speltbrood een 100% speltbrood is, hoe meer andere granen of zaden je toevoegt hoe minder het rijst. Je kunt dit ‘probleem’ deels oplossen door broodverbeteraar toe te voegen, echter is het de vraag of je dit wel wilt. Broodverbeteraar wordt gebruikt voor het beter laten rijzen van het deeg, verbeteren van de kleur van het brood en de korst, smaak, glans, houdbaarheid, structuur, verkorten van de baktijd en het bereiken van een constante kwaliteit van het brood. Recent bleek dat, in tegenstelling tot wat wij binnen de EU met elkaar hebben afgesproken, de grootste leverancier van L-cysteïne (E920, een ingrediënt in broodverbeteraar) dit aminozuur uit mensenhaar wint. Daarnaast is de lijst met ingrediënten in broodverbeteraar dusdanig lang dat je jezelf kunt afvragen of je het wel echt nodig hebt: is het echt nodig dat je brood die perfecte vorm, glanzende korst en kortere rijstijd heeft? Ik denk het niet, maar het staat iedereen vrij in zijn brood te doen wat hij wil, gelukkig. Lees meer over broodverbeteraar op Wikipedia.
Speltbrood wit recept
Dit recept is voor een echt wit speltbrood met lichte korst en zachte iets zoete smaak.
Ingredienten
- Speltmeel – 450 gram
- Havervlokken – 25 gram
- Droge gist – 7 gram
- Warm water (45 graden) – 225 gram
- Zout – afgestreken theelepel
Niet vereist, wel handig/lekker:
- Palmsuiker – scheutje/schepje
- Meel- of broodverbeteraar (eetlepel)
Bereiding
Volgorde waarop de ingrediënten in de broodbakmachine gaan:
- Water
- Bloem
- Haver
- Gist (in een kuiltje in de bloem)
- Zout
- Palmsuiker
- Meel- of broodverbeteraar (optioneel)
Bakprogramma
Standaard bakprogramma – middelmatige bruining – direct bakken
Niet elke broodbakmachine bakt op dezelfde manier. Bij gebruik van dit recept kan je kiezen voor het snelle programma van je broodbakmachine (brood klaar binnen een uur) maar zet dan na het einde van het bakprogramma de broodbakmachine op ‘alleen bakken’ en dan nog 30 minuten, anders is het brood in mijn broodbakmachine niet goed gaar. Als je een programmeerbare broodbakmachine hebt dan kan je dit natuurlijk vooraf gemakkelijk regelen.
Speltbrood wit-met-haver recept
Dit recept is voor een wit speltbrood met haver, heeft een lichte korst en zachte smaak maar vult door de haver meer dan het volledig witte speltbrood.
Ingredienten
- Speltmeel – 400 gram
- Havervlokken – 100 gram
- Droge gist – 7 gram
- Warm water (45 graden) – 250 gram
- Zout – afgestreken theelepel
Niet vereist, wel handig/lekker:
- Scheutje rijstolie
- Meel- of broodverbeteraar (eetlepel)
Bereiding
Volgorde waarop de ingrediënten in de broodbakmachine gaan:
- Water
- Bloem
- Haver
- Gist (in een kuiltje in de bloem)
- Zout
- Olie
- Meel- of broodverbeteraar
Bakprogramma
Standaard bakprogramma – middelmatige bruining – direct bakken
Ik heb geen kort bakprogramma geprobeerd met dit recept en weet daarom niet hoe dat uitpakt..
Speltbrood donker-wit recept
Dit recept is voor een donker-wit speltbrood. De kleur van het brood is ongeveer zo donker als bruin brood uit de supermarkt maar niet donker zoals roggebrood. Het lijnzaad vermengt mooi met het brood en komt niet terug als harde pitten maar vormt een geheel met het brood.
Ingredienten
- Speltmeel – 450 gram
- Havervlokken – 25 gram
- Lijnzaad – 25 gram
- Droge gist – 7 gram
- Warm water (45 graden) – 250 gram
- Zout – afgestreken theelepel
Niet vereist, wel handig:
- Olie (rijstolie of arachideolie) – scheutje
- Meel- of broodverbeteraar (eetlepel)
Bereiding
Volgorde waarop de ingrediënten in de broodbakmachine gaan:
- Water
- Bloem
- Haver
- Lijnzaad
- Gist (in een kuiltje in de bloem)
- Zout
- Olie
- Meel- of broodverbeteraar (optioneel)
Bakprogramma
Standaard bakprogramma – middelmatige bruining – direct bakken
Je kunt dit recept gebruiken voor een uitgesteld bakprogramma, je hoeft dan geen warm water toe te voegen maar kunt dit gewoon koud laten. Ik heb geen verschil gemerkt tussen direct bakken en uitgesteld bakken in de mate waarin het brood rijst of bakt.
Speltbrood bruin recept
Dit recept is voor een bruin speltbrood. Dit brood is donkerder dan donker-wit maar nog niet echt donker bruin. Ik heb de hoeveelheid haver en lijnzaad opgevoerd en boekweitmeel toegevoegd. Het is een gevarieerd brood geworden.
Ingredienten
- Speltmeel – 350 gram
- Havervlokken – 50 gram
- Lijnzaad – 50 gram
- Boekweitmeel – 50 gram
- Droge gist – 7 gram
- Warm water (45 graden) – 250 gram
- Zout – afgestreken theelepel
Niet vereist, wel handig:
- Olie (rijstolie of arachideolie) – scheutje
- Meel- of broodverbeteraar (eetlepel) (optioneel)
Bereiding
Volgorde waarop de ingrediënten in de broodbakmachine gaan:
- Water
- Bloem
- Haver
- Lijnzaad
- Boekweit
- Gist (in een kuiltje in de bloem)
- Zout
- Olie
- Meel- of broodverbeteraar (optioneel)
Bakprogramma
Standaard bakprogramma – middelmatige bruining – direct bakken
Je kunt dit recept gebruiken voor een uitgesteld bakprogramma, je hoeft dan geen warm water toe te voegen maar kunt dit gewoon koud laten. Ik heb geen verschil gemerkt tussen direct bakken en uitgesteld bakken in de mate waarin het brood rijst of bakt.
Het brood is iets ingezakt, meer nog dan bij de donker-wit variant. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de hoeveelheid lijnzaad die is verwerkt. Mocht je suggesties hebben om het inzakken van het brood tegen te gaan of andere suggesties/verbeteringen/vragen of opmerkingen laat dan een berichtje achter onderdaan deze pagina.
Speltbrood Focaccia recept
Dit recept is voor een wit Focaccia speltbrood. Een Focaccia is een typisch Italiaans hartig broodje, erg lekker bij soep of met bijvoorbeeld een salade of gerookte kip.
Ingredienten
- Speltmeel – 400 gram
- Droge gist – 7 gram
- Lauwwarm water (45 graden) – 225 gram/225 ml
- Zout – halve theelepel
- Knoflook – 2 teentjes geperst
- Olijfolie – 2 eetlepels
- Rozemarijn gedroogd 2 theelepe;s of vers zachte gedeelte van 2 takjes fijngehakt
Voor de topping:
- Olijfolie
- Zout
- Rozemarijn
- Italiaanse kruiden
Bereiding
Volgorde waarop de ingrediënten in de broodbakmachine gaan:
- Water
- Olijfolie
- Knoflook
- Rozemarijn
- Bloem
- Gist (in een kuiltje in de bloem)
- Zout (aan de zijkant)
Bakprogramma
Deegprogramma (80 minuten in mijn broodbakmachine).
Als het deeg van de Focaccia klaar is leg je het op een bakplaat, het deeg zakt uit en je kunt er met je vingers (spreid je vingers uit als een waaier en prik gaatjes in het deeg) kuiltjes in drukken. Besmeer het deeg (een kwastjes is handig) nu met een mengsel van olijfolie rozemarijn en Italiaanse kruiden. Bestrooi daarna ligt met zout.
Afbakken in de oven op 200 graden gedurende 25 minuten.
De ‘putjes’ in het brood zorgen ervoor dat kruiden en zout goed op het brood blijven liggen, het is een feestelijk ogend brood geworden.
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!






Hoi,
Ik denk dat je speltbloem hebt gebruikt voor je recepten. Hier krijg je inderdaad witte speltbroden van. Als je (volkoren)speltmeel gebruikt krijg je een bruin brood, maar het is dan handig om er dan toch ongeveer de helft (of een derde) van het meel te vervangen door speltbloem, anders brokkelt het brood nogal. Op de site waarnaar je verwijst adviseren ze voor de broodbakmachine hun speltbroodmix, wat ook bestaat uit speltmeel en speltbloem.
Gelukkig is de bloem ook erg gezond. In tegenstelling tot tarwe zitten ook in speltbloem veel voedingsstoffen.
Hoi Tamar,
Je hebt helemaal gelijk. Ik ben op dit moment ook door de spelt heen en zal een nieuwe voorraad moeten kopen, ik zal daarbij jouw advies gebruiken, bedankt!
Leuke tekst. Inmiddels is wel bekend dat er geen mensenhaar gebruikt wordt voor broodverbeteraar. Dat was een hoax.
succes met de site verder
Ik vond het altijd al een vreemd verhaal, er zitten wel meer stoffen in ons voedsel die ’toevallig’ ook in ons lichaam voorkomen. Eigenlijk zit alles wat we eten in ons lichaam :-) In die aflevering van de KvW kwam ook duidelijk naar voren dat de gebruikte stof een pure stof is, waar deze ook vandaan komt, dus is het identiek aan dezelfde stof uit andere bron. Het feit dat hier niet op werd ingegaan zorgt er wat mij betreft voor dat ik het programma nog minder serieus ben gaan bekijken.
Ik zou overigens de bron (‘dat was een hoax’) graag lezen…
Wat een leuke site is dit. Ik ben bezig met de speltbroden te bakken. Echt top. Ik doe er wel een klontje 40 Gr roomboter bij dat maakt het brood veel lekkerder. Mijn broden worden mooi hoog van boven. Ik bak ze met de broodbakmachine van Panasonic op 2 uur. Donkere crust dat is dus 2 uur.
Ben nu bezig met het Focaccia recept. En zet de machine op pizzadeeg, dat is 45 min. Ben benieuwd
:-)
Een klontje roomboter helpt zeker voor de smaak en ook zeker de houdbaarheid van het brood.
De focaccia is erg lekker als brood maar ook bij gerechten heel sierlijk en smaakvol, bij pasta bijvoorbeeld, olijfje, glaasje wijn erbij…
Vraag op uw tekst ,heb je ze dan zelf gekneed en bak je alleen met de broodmachine . Indien je alles met de machine laat doen welk nummer is dat dan dat u gebruikt .
Ik laat de machine alles doen (mengen, kneden, rijzen, bakken). Ik gebruik het standaard bakprogramma maar het zal niet voor elke machine gelijk zijn welk programma het beste werkt. Het is een kwestie van ontdekken. Houd pen en papier bij de hand om tot het beste resultaat te komen!
Agnes welk progr zet je het op, snap er niks van. Ik heb ook een panasonic broodbakmaschine 2500
Wat een hoop fijne recepten.
Ik gebruik speltmeel, geen bloem. Voeg nooit andere meelsoorten toe, ook geen lijnzaad.
De (Mijn) broodbakmachine heeft er verschrikkelijk veel moeite mee, eigenlijk kan die het kneden niet aan.
Hij is nu ook kapot (ringetje bij lager, weet niet of dat door het zware deeg komt, denk eigenlijk van niet)
Nu heb ik een kneedloos recept gevonden, komt maar 1/4 theelepel gist in. Ik gebruik er wel 10 gr roomboter in, dat staat niet in het recept. Laat het pakweg 15 uur rijzen, doe het dan in de wonderpan, laat het nog anderhalf uur rijzen en dan bakken. Een beetje korreliger brood vind ik prima, kruimeltjes zijn ook brood tenslotte.
Ik heb naa het lezen van uw artikel dezelfde machine aangeschaft. Ik krijg alleen geen goede broden. Tijdens het bakken gaat het mis, het brood zakt in. Is het misschien mogelijk dat u wat standaard recepten publiceert, of dat u verteld waar ik goede recepten kan zien. Er zijn zoveel sites maar met allemaal verschillende verhoudingen. Dus als u wat weet dan verneem ik dat graag.
Beste Fred,
Ik zou om te beginnen met de broodbakmachine een ‘standaard’ brood bakken, houd daarbij de juiste verhoudingen aan en let goed op welke bloem of meel je gebruikt. Lees hier meer over de verhoudingen en hoe de kwaliteit van je bloem van grote invloed is op deze verhoudingen.
Ook zit er, als het goed is, bij je Unold broodbakmachine een receptenboek, probeer die recepten eens in combinatie met bloem van goede kwaliteit.
Het is bij brood, anders dan bij de meeste andere recepten, blangrijk om, zeker in het begin, je exact te houden aan het recept. Een grammetje meer of minder kan voor het volume dat het brood moet bereiken grote gevolgen hebben.
Ook heeft jouw broodbakmachine een programmeerbare functie, als je merkt dat een brood inzakt bij bepaalde programma’s en je bent van mening dat het niet aan je bloem (goede kwaliteit), temperatuur van het water (niet te koud) en hoeveelheid gist ligt, stel dan eens een langere of juist kortere rijstijd in en programmeer dat in de machine.
Het is wat experimenteren in het begin, maar een standaard brood van 500 gram bloem met 300 gram water (afhankelijk van de kwaliteit van je bloem), 5 gram droge gist en 10 gram zout zou toch een mooi resultaat op moeten leveren.
Van daaruit experimenteer je verder. Ze lukken niet altijd, maar ze worden ook wel eens veel beter dan verwacht gelukkig.
Succes!
Beste Marianne,
Bedankt voor alle tips. Ik heb de Unold broodbakmachine gekocht en ben begonnen met het bakken.
In het begin rees mijn brood niet goed. Ik heb wat op het internet gezocht en daar werd vernmeld, dat als je na de gist in het kuiltje er een dessertlepel honing en een geklopt ei aan toevoegt, dat het dan beter rijst. Nou dat klopt helemaal.
Het brood is nu supermooi geworden.
Dit zijn mijn ingrdienten:
200 gram volkoren speltmeel
200 gram spletbloem
50 gram havervlokken
50 gram boekweitmeel
9 gram droge gist
1 dessertlepel honing
1 goed geklopt ei
Dan het programma voor het basisbrood (Stufe 1) en middelmatige bruining (2.55 uur)
Allemaal een fijne kerst en een gelukkig Nieuw Jaar!
Marianne ik vergat nog het lauwe water te vermelden: 300 gram
Ja honing (of een andere suiker) werkt goed met gist, het ei is voor mij niet zo logisch maar wel interessant: ik ga dat ook eens proberen!
Je kunt overigens ook eens proberen de gist met wat lauw water (niet alles) in een bakje met wat honing te laten ‘starten’, het gaat dan eerst langzaam en daarna steeds sneller bubbelen en bruisen, ruikt sterk (lekker!). Voeg het daarna bij je ingrediënten en kijk of dat nog beter werkt. Je gist is dus al gestart, zou een verschil moeten maken.
Ik ontvang binnenkort een kerstpakket uit Italië met daarin een voorraad gist, deze zou beter moeten werken met vooral pizzadeeg, maar ik ga het ook met brood testen. Ik laat nog weten hoe dat gaat.
Jij ook fijne (en smaakvolle) feestdagen!
Super! Hartstikke bedankt allen :D
Groetjes X
Marianne, bedankt voor je tips op deze site.
Vandaag heb ik mijn eerste brood ( wit )gebakken met een machine, en heb dat met een Mix voor brood gedaan.
Nu zit ik te twijfelen om zelf ingrediënten aan te schaffen, maar ik weet zo niet wat slim is. Gelijk van alles aanschaffen qua meel of eerst testen met klein verpakking ( als dat te verkrijgen is ergens ) ik kan me voorstellen dat ze niet zitten te wachten op een bestelling voor een brood! Water een zout hoeft niet, dat heb ik thuis nog wel kan ik dan tegen de verkoper zeggen.
Hoe ben jij begonnen?
Alvast bedankt,, Danny
Hoi Danny,
Ik ben begonnen met 2 pakken van 1kg speltbloem bij een bakwinkel, die waren snel op en toen heb ik 2x5kg gekocht, wordt gewoon thuis bezorgd :-)
Het is niet zo dat je, als je geen speltbrood meer wilt eten, niks meer kunt met de speltbloem, je kunt er ook pizza mee bakken, of pasta of taartjes, koekjes… Wees dus niet ‘bang’ voor een grotere verpakking, het komt echt wel op!
Beste Marianne,
bedankt voor al je recepten, ik ga er zo eentje uitproberen voor het speltbrood. Maar kan ik ipv rijst/ of arachideolie ook olijfolie gebruiken. Of gaat dat niet werken.
Bedankt voor je reactie!
vriendellijke groet,
Inge
Olijfolie kan ook hoor, maar houd er rekening mee dat olijfolie een smaakje heeft, en afhankelijk van de kwaliteit van de olijfolie kan dit positief of negatief zijn voor je baksel. Ik zou het zeker gewoon gebruiken, in Italië gebruiken ze overal olijfolie in, zelfs in cake (erg lekker!), het is misschien een idee om dat ook eens met spelt te maken…. hmmm….
Ik heb een koemelkallergie en kan dus geen roomboter toevoegen. Soja verdraag ik ook al niet, een plantaardige margarine werkt dus ook niet. Heeft er hier iemand wel eens kokosboter geprobeerd?
Hallo,
Vandaag ben ik bij een molenaar geweest die vertelde me dat speltbrood in kan zakken wanneer je het te lang kneed. Hij vertelde me op het volgende:
Om de tarwegluten te
activeren in tarwedeeg wordt het langdurig gekneed. Als men echter spelt te lang doorkneed,
breken de glutenverbindingen weer af, en zakt het brood in. Speltgluten verbindingen zijn veel
korter, en breken na +-5 minuten kneden al weer af. Hier gaat het mis in de broodbakmachine.
Deze is geprogrammeerd om tarwedeeg te kneden, en kneden dan ook langer dan 20 minuten.
Sommige machines hebben een kort kneedprogramma of een speltbroodprogramma, dan kan
het wel in de broodbakmachine.
Mogelijk hebben jullie er ook iets aan :)
Groetjes
Hoi Wendy,
Bedankt voor de info, het verklaart waarom het bakken van een speltbrood minder goed gaat in de broodbakmachine, tenzij je een bakproramma gebruikt met korte kneedcyclus. Ik heb zelf mijn broodbakmachine geprogrammeerd (opent in nieuw venster) om andere kneed- en rijstijden uit te voeren, hiermee gaat het beter.
Mijn speltbrood wil niet goed rijzen en is te vast van structuur, wel lekker. Ik doe eerst de speltbloem in het bakblik, boter in het midden, links het zout, rechts de gist en daarna giet ik er de vloeistof ( sojamelk of gewone melk) over. Misschien komen het zout en de gist toch met elkaar in aanraking ? Wat kan ik gebruiken om de structuur lichter te maken, en waar kan je het kopen ? De speltbloem koop ik bij Aveve (Boerenbond). Daar heeft men mij gezegd om
meelverbeteraar toe te voegen, maar dan barst het brood ! Moet de toegevoegde vloeistof een bepaalde temperatuur hebben ? Ong. 37 graden Celsius ? Ik bak in een broedmachine van de Aldi, Primo denk ik.
Ik zou eerst de vloeistof in het bakblik doen, daarna pas de andere ingrediënten. De vloeistof zou het beste lauw-warm moeten zijn, ~25 graden gok ik. Het zout komt tijdens het kneden toch in aanraking met de gist, dit is geen enkel probleem (houd zout en gist gescheiden van elkaar als je het bewaart). Je kunt ook een klein beetje broodverbeteraar gebruiken, misschien scheurt het brood dan niet of veel minder en heb je toch dat het beter rijst.
Het is altijd een beetje experimenteren, het ene bloem is het andere niet, dat geldt ook voor de broodbakmachine natuurlijk, de gist, etc. Als je eenmaal de juiste verhoudingen hebt schrijf ze dan op, en maak je brood volgens je eigen recept, dan weet je zeker dat het altijd goed gaat. Succes!
zelf heb ik een probeer machine gekocht op marktplaats (20€). Ik bak nu mijn broden omdat ik geen tarwe wil eten. Ik maak een mix van Rogge en spelt, dit is beter voor je glucose spiegel. Als tip wil ik geven een schepje aardappelmeel als meel verbeteraar dit werkt super.
Da’s een goeie tip, bedankt!
Met veel belangstelling lees ik alle tips om speltbrood in de broodbakmachine te bakken. Toch leveren alle tips mij (nog) niet het gewenste resultaat op. Ik blijf tot 45 minuten voor het einde van het bakprogramma tegen een prachtig gerezen brood aankijken en daarna ploft het “standaard” in elkaar. Vreemd is dat ik een identiek recept en grondstoffen, met toevoeging van krenten en rozijnen, gebruik om krentenbrood te bakken en dat komt er telkens prima uit.
Hoe zou dat kunnen komen?
Hoi Alwin,
Dat is vervelend, als je brood telkens inzakt. Dit kan je eigenlijk alleen oplossen door wat te gaan ‘spelen’ met de ingrediënten: probeer eerst eens iets meer gist toe te voegen, het kan zijn dat de gist te vroeg is uitgewerkt en dus geen volume meer geeft aan het brood voordat het gaar is (en dus zakt het in). Het kan ook zijn dat je net iets te veel of te weinig water gebruikt, probeer eens een paar ml minder toe te voegen en bekijk het resultaat: zakt het brood eerder in? Dan moet er juist wat meer water bij. Zakt het later in? Dan misschien nog een paar ml minder water.
Op deze manier bakt iedereen zijn brood net iets anders. Het is belangrijk dat je even noteert hoeveel je van de ingrediënten precies gebruikt, en ook is het balangrijk dat je exact het gewicht meet op een weegschaaltje. Wat je misschien gewend bent in de keuken om gewoon maar uit de losse pols ingrediënten toe te voegen (ik doe dat altijd zo) aan je recept, dat is er bij het bakken van brood echt niet bij: het is echt een balans vinden tussen de hoeveelheden.
Succes!
Hoi Marianne,
Dank je wel voor je snelle reactie. Aan de slag maar weer!
Mijn brood is niet gerezen. hoe kan dat? ik Heb 250ml warm water onderin gedaan, daarboven op 440gr volkoren speltmeel, 30gr gebroken lijnzaad en 30 gr havervlokken, 1 afgestr theelepel zout, een eetlepel olijolie en 7gr gistkorrels. Te weinig water? Gist bij het zout en de olie. rijst het daardoor niet?
Ik hoor graag reacties.
Ah vervelend is dat, ik ken het probleem.
Helaas is er niet direct een oorzaak aan te wijzen als het deeg niet is gaan rijzen.
Je zou kunnen probleren de gist eerst in een klein laagje water met een paar korrels suiker ’tot leven’ te wekken (het vormt dan wat schuim en gaat ruiken naar gist en een beetje sissen) voordat je het bij de andere ingrediënten mengt.
Je zou ook kunnen proberen pas zout toe te voegen bij de laatste kneedronde, zout en gist zijn geen vrienden maar het moet toch eigenlijk geen probleem zijn in brooddeeg dat een paar uur rijst.
Je zou je vraag ook voor kunnen leggen aan de dames en heren op het broodbakforum, daar wordt zoveel gebakken dat men wellicht direct kan vertellen wat er mis is gegaan.
Heerlijk spelt maak ik in een Panasonic machine van 19 jaar oud. Met een stand, aan of uit. Standaard 4 uur. 300 gram speltmeel, gebroken lijnzaad 1 of 2-3 eetlepels, wat havermout, beetje tarwebloem van de molen, verder water,of karnemelk, sojamelk , een halve banaan, een mandarijn. GEEN “broodverbeteraar”. Rijst super, brood stevig en toch luchtig.
Soms ook 1-2 laulierblaadjes, of pizzakruiden, rozemarijn, voor andere smaakjes. Laat jezelf maar verrassen .
Groeten en eet smakelijk, Willem
Hallo WIllem, heb je misschien het recept voor mij van dit brood?
(Zonder de laulierblaadjes, enz.)
Groeten Leonie
Ik bak ook met een Unold en had vaak ingezakte broden. Ik voeg nu een fijngestampt vitamine C tablet toe (500 mg of meer, afhankelijk van grootte van het brood), ik meng dit dan eerst door het meel. Heb nu steeds perfecte broden! Let wel op dat je vitamine C zonder zuur of smaakje neemt.
Goeie tip, bedankt!
Mijn broodmengsel met spelt wilde ook niet goed rijzen. Ik heb er toen yoghurt en baking soda bij gedaan en dat gaf een beter resultaat. Toen ik nog eens het boek doorkeek wat bij de machine hoort, ontdekte ik dat je speltbrood op het speciale programma moet bakken. Bij mijn Panasonic is dat bakprogramm nummer 13.
Dat ga ik morgen proberen.
Goh, mijn brood is niet gerezen, terwijl ik toch alles gedaan heb wat ik moest doen. Ziet er mooi uit alleen klein. Alleen het gist heb ik er droog in gedaan, had ik het toch eerst moeten oplossen? Ik heb een spelt brood bruin geprobeerd te maken. De eerste twee boterhammen waren wel lekker van smaak maar ik denk als ik vanavond thuis kom dat het dan bikkelhard is geworden. jammer had een beter resultaat gewild en jammer van al die ingrediënten
Ja dat is inderdaad jammer. Het kan verschillende oorzaken hebben: de gist had misschien, zoals je schrijft, eerst opgelost kunnen worden in water, maar dat hangt van de gist af. Je zou hier nog wat tips kunnen lezen voor het bakken van brood in de borodbakmachine, wellicht dat het helpt voor het volgende brood.
Hoi,
Overal lees je dat je rechtstreeks contact met zout en gist moet vermijden, maar hier zie ik daar niks van terug en je recept zegt zelfs om zout en gist vlak na elkaar in de machine te gooien. Weet jij meer hierover?
Gist en zout zijn geen vrienden van elkaar. Bewaar gist dan ook niet met zout samen. Het toevoegen van gist met zout in een brooddeeg heeft voor mij nooit enig verschil opgeleverd ten opzicht van het zo ver mogelijk uit elkaar toevoegen van de twee. Je kunt, als je wilt, het zout zo laat mogelijk toevoegen, zorg er wel voor dat je het nog goed door het deeg heen kneedt anders heb je een half zoutloos brood en een half te zout brood.
ik heb een Bifinett kh brood maschine.Ik wil een brood bakken van 500 gram.wat voor ingredienten hep ik dan nodig
Voor een wit brood, probeer eens:
Afhankelijk van de kwaliteit van het bloem kan het zijn dat je meer of minder water nodig hebt, maar dit zou een begin kunnen zijn.
Hoi Marianne,
Zelf bak ik 2 volkoren Spelt broden in de week.
Gebruik hier voor een bbm Moulinex Uno.
( helaas is dit model niet meer leverbaar)
De broodjes lukken altijd uitstekend:
mooi gerezen en gevormd
en erg lekker met een knapperige korst.
Neem altijd als basis 450 gr volkoren speltmeel
met 50 gr spelt – of roggebloem.
Een bbm is toch wel handig
verder geen omkijken naar het bak – en rijsproces.
Met de hand natuurlijk wat meer creativiteit
en er kunnen dan mooie vloer broden in de oven worden gebakken.
Ga toch voor het gemak van een bbm
en de broden zijn beslist heel lekker geurend en smakelijk.
Heeft u ook ervaring met (volkoren) speltbrood bakken in broodbakmachine met bakpoeder/wijnsteenbakpoeder/baksoda i.p.v. gist?
Indien ja, zou u daarvan een recept kunnen delen?
Ik kom er zelf helemaal niet uit ;-).
En aangeven welk programma u gebruikt? (Ik heb zelf toevallig ook de Backmeister 68415 net als u)
Nee helaas, zo ver reikt mijn ervaring niet op dit gebied.
I.v.m. de glutenstructuur wordt er aangeraden om speltbrood minder lang te kneden, maar ik lees nergens hoe lang. Ik heb ook de Backmeister 68415 en daar kan je zelf een programma instellen. Zou je een richtlijn kunnen geven wat de kneedtijd – rijstijd en baktijd zouden moeten zijn? Zou je aanraden om de gebruikelijke 2e kneed en rijstijd over te slaan? Dus de volgorde zou dan worden: 1 x kneedtijd, 1 x rijstijd, 1 x baktijd?
Kan dit artikel je wellicht helpen?
Je kuny specifieke broodbak-vragen wellicht stellen op het broodbakforum, daar is veel expertise te vinden.
Welk artikel?!
Klik/druk op de woordjes ‘dit artikel’ in mijn vorige reactie, dan opent een nieuw tabblad in je browser. In dat tabblad kan je dan een artikel lezen over het programmeren van een broodbakmachine.
Ik ben bezig met de Unold machine om en speltbrood te bakken, maar iedere keer loopt de kneedhaak vast, waarschijnlijk is het deeg te stug, zou het kunnen helpen iets meer warm water toe te voegen, zodat het wat minder stug wordt, ik gebruik trouwens het recept Speltbrood wit recept.
Ja een klein beetje extra water kan helpen. Het ene meel/bloem is het andere niet, waarschijnlijk is de kwaliteit van jouw bloem beter dan die van mij.
Super leuke tips, ik heb alles gelezen helaas zie ik niet mijn probleem erbij staan :)
Ik heb het recept exact opgevolgd met Biologische Volkoren Speltmeel
Vervolgens kon ik iemand de hersens er mee ingooien… Wat kan ik anders doen of hoe kan ik m zachter laten worden?
Hoi Carina, jammer dat het brood zo hard is :(
Ik ben niet zo’n broodguru, daarom denk ik dat je beter geholpen bent door even rond te neuzen op het Broodbakforum – daar weten ze heeeeel veel over brood bakken en ze kunnen je zeker helpen je brood te verbeteren. Succes!
ik moet zoutarm eten ,kan ik het zout weg laten of verminderen? bedankt voor uw antwoord
Ja hoor, je kunt het zout gewoon weglaten. Zout zit er enkel in voor de smaak, het heeft op het brood verder geen effect anders dan op de smaak. Gist kan zonder zout zelfs beter zijn werk doen, dus je hebt kans dat het brood zonder zout nog mooier wordt!
Mag ik vragen welke broodbakmachine je hebt? Het is een hele zoektocht naar een broodbakmachine met speltprogramma
De broodbakmachine hoeft niet per se te beschikken over een voorgeprogrammeerd spelt-programma; je kunt ook een broodbakmachine kiezen die de functie heeft voor het zelf kunnen instellen (programmeren) van een bakprogramma. Zo kun je zelf een programma maken dat precies het brood bakt zoals jij dat wilt. Mijn broodbakmachine had geen speciaal spelt-programma maar was wel programmeerbaar. Ik zou je willen aanraden ons artikel over broodbakmachines te lezen en dan zelf op zoek te gaan naar het juiste model.