Ovenschotels: ik ben er dol op, want je kunt (moet) het gewoon laten gaan en afwachten, maar vooral: je kunt ze vantevoren maken. En dit is er eentje voor in de vaste routine: een taart van spinazie in bladerdeeg, met kaas en heel veel andere ingrediënten die je zelf lekker vindt. En vegetarisch als je wilt, je kunt er ook vis bij eten bijvoorbeeld, (gerookte) zalm smaakt heerlijk bij spinazie, en het kleurt ook heel mooi op je bord. Voorgerecht voor kerst… Waarom niet?
Spinazie in bladerdeeg – taartvorm of ovenschaal
Eigenlijk bak ik dit gerecht altijd in een ovenschaal (zie ook de foto’s ) maar bedenk me meestal achteraf dat ik de volgende keer toch even de springvorm moet gebruiken, omdat het gerecht dan mooier blijft. Als je gasten hebt en je wilt de taart zo net mogelijk presenteren, kies dan voor de springvorm want dat geeft een grotere kans op een nette presentatie. Als je eigenwijs bent, net als ik, dan pak je even snel de ovenschaal.
Ingrediënten
- Pakje bladerdeeg (10 plakjes)
- Pakje diepvriesspinazie
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Eetlepel pesto
- Zongedroogde tomaten
- Pijnboompitten
- Feta of andere kaas
- 7 eieren
- Zout en peper
- Andere lekkere dingen, bijvoorbeeld olijven, pepertjes, roomkaas, etc.
Bereiding
- Laat de spinazie ontdooien
- Leg de plakjes bladerdeeg uit elkaar zodat ze langzaam ontdooien
- Snipper ondertussen de ui en de knoflook
- Fruit de ui in wat olie en voeg als de ui glazig is (na een minuut of 4-5) de knoflook toe
- Rooster de pijnboompitten
- Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes
- Brokkel de kaas
- Voeg nadat je 1 minuut de knoflook hebt meegebakken de ontdooide spinazie toe en roer goed door
- Verwarm de oven v oor op 180 graden Celsius (je gaat straks op 160 graden bakken)
- Doe de eieren in een kom maar houd één eierdooier apart, klopt de eieren door elkaar
- Voeg de pijnboompitten, kaas en zongedroogde tomaten toe en ook de andere ingrediënten die je in je koelkast en keukenkastjes hebt gevonden
- Roer alles goed door en voeg ook de eieren toe
- Zet de warmtebron uit en doe wat olie in de ovenschaal of vet de springvorm in
- Leg de plakjes bladerdeeg nu zo in de schaal/bakvorm dat je de bodem en de randen bedekt, druk de plakjes op elkaar daar waar ze aansluiten. Het doel is één geheel te vormen. Mislukt het aan elkaar plakken van het bladerdeeg? Geen probleem: maak er een grote bal deeg van en rol deze uit met een deegroller en wat bloem (let op: plakt heel erg!) en leg het deeg dan uitgerold in de schaal/bakvorm
- Stort nu je mengsel op het bladerdeeg en vouw het aan de bovenkant dicht zodat het een afgesloten pakketje wordt
- Bestrijk de bovenkant met het eigeel (een kwastje werkt heel goed)
- Bak de taart in de voorverwarmde oven op 160 graden Celsius ongeveer 30-35 minuten (houd in de gaten want het bladerdeeg kan verbranden, op de verpakking van het bladerdeeg staat meestal iets van 15 minuten bakken op 180 graden, maar het ei moet stollen binnenin de taart dus je hebt langer nodig, daarom kies je voor langer bakken op een lagere temperatuur)
- De taart is klaar als het bladerdeeg mooi goudbruin is en de binnenkant stijf en droog, je kunt de taart nu storten en aansnijden en serveren
Eet smakelijk!

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!