Spinaziesalade van TV
Aan het einde van de middag beginnen de kookprogramma’s op de TV, en hoewel ik de kortere recepten-afleveringen beter kan hebben dan de cook-off/master chef/homebaker/en…de…beste…-onzin (het win-element is voor mij iets dat niet bij koken hoort) viel ook dit programma tegen: de dame die het recept uitlegde leek totaal niet geintereseerd in wat ze maakte en deed me sterk denken aan een studente die na een lange nacht ‘studeren’ haar bijbaantje in een eetcafé probeerde vol te houden. Wellicht heb ik het helemaal mis en was dit slechts haar eerste televisie-optreden, maar erg enthousiast kwam ze bij mij niet over. De voice-over die enkele Engelstalige termen van de kook-mevrouw vrij vertaalde in een poging nog wat vrolijkheid in de aflevering te masseren faalde jammerlijk.
Wat wel leuk overkwam is het gerecht dat ze maakte: een salade van spinazie, broccoli en zongedroogde tomaten met een dressing. Precies de spinazie die bij mij in de koelkast lag, dus ik heb de aflevering afgekeken.
Spinaziesalade recept
Ik heb het recept wel iets aangepast, want ik weet het altijd beter, en heb het origineel verwerkt in de ingrediëntenlijst.
Ingrediënten
- Verse bladspinazie
- Broccoli (origineel: mini broccoli)
- Zongedroogde tomaten
- Citroenzout (originee: zout)
- Versgemalen peper
- Sesamzaadjes/sesamolie (Tip: gebruik geen zwarte sesamzaadjes)
- Balsamico azijn
- Olijfolie
- Versgeraspte pittige kaas (dit hoort er niet bij volgens het originele recept)
Bereiding
- Zet een pannetje water op voor de broccoli.
- Snijd de broccoli klein, roosjes in vieren (zodat het snel gaart), als je mini-broccoli gebruikt (zoals in het originele recept) dan hoef je de roosjes niet klein te snijden (want dat zijn ze al).
- Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
- Doe de broccoli in het water en laat 1-2 minuten koken, giet dan af en spoel met koud water na. Je hebt de broccoli nu geblancheerd waardoor hij nog stevig is, lekker in een salade.
- Doe de sesamzaadjes (2 theelepels) in een koekenpan en rooster ze, als je ze ruikt en ze beginnen licht te verkleuren zet je de warmtebron uit, de zaadjes blijven doorroosteren. Gebruik hier geen zwarte sesamzaadjes zoals die op sushi zitten, deze missen smaak. Als je geen sesamzaadjes hebt kan je ze ook vervangen door een paar druppels sesamolie (in de dressing).
- Doe 3 eetlepels balsamico azijn in een kom, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en meng het stevig door elkaar met een garde.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
- Doe nu de spinazie in een grote kom, voeg de broccoli en zongedroogde tomaatjes toe en hussel het goed door elkaar. Giet de dressing er overheen en maal wat peper en (citroen-)zout over de salade. Strooi er nu de geroosterde sesamzaadjes overheen (of druppel er een paar druppels sesamolie op) en rasp de kaas op de salade.
Smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!