Stoofperen maken
Stoofperen zijn heerlijk, zeker als je ze goed maakt zijn ze lekker zoet en smaken ze goed warm naast een bolletje ijs als dessert. Je kunt stoofperen van tevoren maken en kunt je dus richten op de andere gerechten, de stoofperen worden er zelfs lekkerder van als je ze lang in het vocht laat staan.
Stoofperen koken?
De naam ‘stoofperen’ verraadt het al: stoofperen kook je niet, je stooft ze. De peertjes garen langzaam in het vocht maar staan lang niet ‘onder water’.
Ingrediënten voor 5 personen (10 stoofperen)
- 10 kleine stoofpeertjes
- 250 ml port (goedkope port werkt prima, het is zonde om hiervoor ‘goede’ port te gebruiken)
- 250 ml water
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 10 kruidnagels
- Scheutje citroensap
- Eetlepel vanillesuiker
Keukengerei
- Grote pan met dikke bodem en deksel
- Dunschiller
- Warmtebron (gasfornuis, inductie- of keramische kookplaat, etc.)
Bereiding stoofpeertjes
- Schil de stoofpeertjes van boven naar onder, als je van onderaf schilt heb je kans dat je het steeltje van het peertje afhaalt en dat is niet de bedoeling: laat de steeltjes aan de peertjes zitten. Snijd ook het kroontje onderaan niet weg, verwijder dus alleen de schil en eventueel lelijke plekjes.
- Duw in het kroontje van elk peertje onderin een kruidnagel en zet de peertjes naast elkaar in een pan.
- Doe het kaneelstokje, de steranijs, de suiker, port en water bij de peertjes in de pan en zet de warmtebron onder de pan zachtjes aan, doe de deksel op de pan en laat de peertjes zeker twee uur stoven. Als je ze langer laat stoven trekt de smaak verder in de peertjes en worden ze nog zachter.
- Haal na ongeveer vier uur stoven het deksel van de pan zodat het kookvocht kan indikken (vocht kan verdampen), hoe meer limonade-achtig het kookvocht wordt hoe zoeter.
Je eet de stoofpeertjes met een laagje van het zoete kookvocht, je schept de peertjes voorzichtig met een soeplepel uit de pan en neemt dan wat vocht mee. Na al die uren stoven is er van de alcohol heel weinig meer over, je zult dit ook niet meer proeven.
Het is zonde om het vocht van de stoofpeertjes weg te gooien als je de peertjes op hebt gegeten, bewaar het vocht (in de vriezer) voor de volgende keer dat je stoofperen maakt. Voeg het simpelweg bij je nieuwe peertjes in de pan en geef zo extra smaak aan de stoofperen. Je kunt ook in de winkel stoofperensuiker kopen, maar het vocht van de vorige peertjes bevat zoveel smaak en suiker dat je dit veel beter kunt gebruiken dan stoofperensuiker.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!