Stomen is gezond! Een stoommandje gebruiken, zou je dus vaker moeten doen. Er blijven meer vitaminen over, dan wanneer je kookt. Vis stomen kan ook prima, zoals je ziet in dit recept. Het is een gezonder alternatief dan bakken, want hierbij gebruik je geen vet. In de traditioneel Chinese keuken wordt van alles gestoomd.
Stoommandje gebruiken bij tarbot
Net zoals een stoommandje gebruiken gezond is, is het ook gezonder tafelzout te vervangen door sojasaus. Dit recept heb ik opgesplitst in twee delen: het stomen van de tarbot filets, en het roerbakken van de groenten.
Benodigdheden:
- 2 hele scholletjes
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels seafood sojasaus (of een andere lichte sojasaus)
- 3 centimeter gember fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 lente uien
Bereiding:
- Was de scholletjes (of een andere vissoort, bijvoorbeeld tarbot of dorade) goed en dep het droog.
- Zet een steelpan op met water en laat het water koken.
- Snijd ondertussen de gember, knoflook en lente ui fijn.
- Verhit de olie. Kies bij voorkeur voor kokosolie, deze kun je namelijk verhitten, maar bij gebrek hieraan kun je kiezen voor bijvoorbeeld, zonnebloemolie of arachideolie. Nooit voor olijfolie, deze is niet geschikt voor verhitting!
- Leg de vissen op een bordje dat in je stoommand past en strooi je fijngesneden gember, lente ui en knoflook er overheen.
- Wanneer het water kookt, zet je het bordje erin en verdeel je de verhitte olie over de vissen.
- Vervolgens verdeel je de sojasaus ook. Deksel erop en laat het stomen. Ik heb het ongeveer 10 minuten laten stomen. Maar dit is ook afhankelijk van de dikte van de vis. Check het dus goed of je vis niet rauw is.
Roerbakken groenten
Voor de garnering kun je groenten naar smaak roerbakken erbij. Ik heb de volgende groenten gebruikt.
Benodigdheden:
- (wok) olie
- Ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 centimeter knoflook
- Sojasaus
- Rode paprika
- Gele paprika
- Peultjes
- Taugé
Bereiding:
- Was alle groenten eerst goed.
- Snijd de knoflook en gember fijn en de ui wat grover.
- Snijd de paprika’s ook grof.
- Verhit de olie* goed en doe fruit de ui even aan. Doe vervolgens de gember en knoflook erbij.
- Gooi de paprika’s en in de pan en roer het snel en goed om.
- Als laatst doe je de peultjes en taugé erbij.
- Doe er in plaats van tafelzout een scheutje Japanse sojasaus overheen. Even goed omroeren nog en klaar!
*Er bestaat speciale wok olie. Deze is bestendig tegen hele hoge temperaturen
Het idee van wokken is dat je groenten lekker knapperig blijven. Het is gezond, omdat je zeer weinig olie gebruikt en je kookt de vitaminen niet stuk. Wanneer je klaar bent met je wok, was het dan alleen af met heel heet water. Smeer het vervolgens in met wat olie. Zo blijft je wok langer goed. Dus vaker je stoommandje gebruiken en wokken om smaakvol doch gezond te eten.
Ow, vergeet er geen rijst bij te serveren!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!