Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:
Kun je op een inductieplaat ook sudderen? Bijvoorbeeld vlees aanbakken en dan laten garen. Of soep laten trekken tot die gaar is. De inductievermogens op het fornuis dat ik overweeg zijn 1.4 en 1.85 en 2.4 KW.
Met vriendelijke groet,
Mevrouw E.
Geachte mevrouw E.,
Bedankt voor uw bericht.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook.
Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam. Bij koken op halogeen wordt de pan verwarmd door licht. Kortom: de pan wordt altijd verwarmd, en niet het voedsel direct (dit is bij een magnetron anders: bij een magnetron wordt het voedsel direct verwarmd – wellicht dat dat de verwarring veroorzaakt). Dus kunt u gewoon de inductiekookplaat zacht laten verwarmen, net zoals bij een gasvlam of andere vorm van koken.
Wellicht heeft u wat aan de informatie in dit artikel: misverstanden over koken op inductie.
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen.
De vraag is meer of de temperatuur nauwkeurig genoeg geregeld kan worden. Bij mijn inductie kookplaat b.v. is stand 2 vaak te laag en 3 te hoog… Ben benieuwd of hier een oplossing voor bestaat.
De wat duurdere inductiekookplaten hebben tussenstanden, dus 9 ‘hele’ standen en dan tussen elke hele stand een tussenstand, wat in de praktijk neerkomt op 17 standen. Hierdoor is er altijd wel een dyand ‘precies goed’ voor de meeste gebruikers.