Onlangs ben ik wat bewuster gaan koken, en dan niet zo dat ik minder ‘uit potjes’ kook: dat deed ik toch al niet. Ik eet weinig suiker in de vorm van snoep, koek en taart, maar eet ook geen sauzen uit potjes, ik maak bijna alles zelf. Waar ik na overleg met een arts mee ben begonnen is het verminderen van de koolhydraten die ik tot me neem, en dan bedoel ik de enkelvoudige koolhydraten die een hoge glycemische index hebben, die je bloedsuiker snel laten stijgen en je na het eten een vermoeid gevoel geven en zorgen voor gewichtstoename doordat de suiker wordt omgezet in vet.
Er zijn echter ook goede koolhydraten: deze hebben een lage glycemische index en zorgen dus voor een lang gevoel van energie en geen ‘sugar dip’ en zorgen niet voor de opslag van suiker in vet in je lichaam. Bulgur, dat wordt gemaakt van (harde) tarwe, bevat veel goede koolhydraten en is nog lekker ook.
De graankorrels worden gestoomd en daarna grof gemalen of gebroken, en worden vooral in de Indiase en Turkse keuken veel gebruikt maar gelukkig ook in Nederland overal te koop.
Tabouleh uit Libanon
Tabouleh, of Taboeleh, Taboulé, Taboelé… is een salade-gerecht uit de Libanese keuken en betekent “lichtscherp”. Het gerecht wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Libanon, een klein dichtbevolkt land aan de Middellandse zee heeft als buurlanden Israël en Syrië en is een aantal jaar mandaat onder de Franse regering geweest. Libanon werd door Julius Caesar “wit land’ genoemd, waarschijnlijk een verwijzing naar het besneeuwde Libanon gebergte. Libanon is een smeltkroes van vele culturen en de rijke Libanese keuken is daar een mooie afspiegeling van.
Tabouleh recept voor 4 personen
Ik heb dit Tabouleh recept wat ‘voller’ gemaakt zodat ik het als volledige maaltijd kan eten. Het vlees dat ik heb toegevoegd is mager en past binnen mijn patroon van gezonde voeding.
Benodigdheden
- 300 g. Bulgur
- 3 Tomaat
- Peterselie
- 3 Ui / Bosui (beiden mag ook)
- 1 Komkommer
- 1 Citroen (voor het sap)
- 2 Paprika
- Mager vlees (ik heb één biefstuk gebruikt)
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- Verse muntblaadjes
- Kaneel
- Sesamolie
- Ketjap
Bereiding
- Snijd het vlees in dunne plakjes, marineer het vlees met wat peper, sesamolie en ketjap.
Bereid de Bulgur zoals op de verpakking aangegeven, doe dit als eerste en laat het afkoelen als het klaar is. - Bak het vlees kort maar gaat zodat het niet droog wordt, laat het afkoelen.
- Snijd nu de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadjes eruit. Snijd de halve komkommers nu nogmaals in de lengte door en snijd er blokjes van.
- Snijd ook de paprika in blokjes, de uien in ringetjes en hak de munt en peterselie fijn.
- Maak een dressing van citroensap en olijfolie (begin met sap van halve citroen en meng er 4 eetlepels olijfolie door, als je meer nodig hebt tijdens het eten kan je altijd nog wat bijmaken of de verhouding aanpassen).
- Hussel alles nu door elkaar en bestrooi met wat zout, peper en kaneel (niet te veel!)
Tabouleh is een zeer smakelijke vegetarische gezonde salade en kan als volledige maatlijd dienen als je wat vlees of vleesvervanger toevoegt, zoals in dit recept.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!