Bij goed en lekker eten hoort een mooi gedekte tafel en dus ontkom je er niet aan: tafels dekken. Symmetrie is het sleutelwoord bij het dekken van de tafel. Een ruime tafel, daarop een mooi gladgestreken tafelkleed dat netjes symmetrisch op de tafel ligt en daarop ruime borden of in ieder geval borden die bij het eten passen. Glazen voor water en wijn, schone gevouwen servetten en natuurlijk goed gepoetst bestek van goede kwaliteit. Maar wat is eigenlijk goed bestek? In dit artikel bekijken we verschillende soorten tafelbestek en ontdekken we dat dagelijkse kwaliteit mooi en betaalbaar kan zijn.
Best verkochte bestek
Villeroy & Boch Piemont Bestekset - 24 delig - 18/10 edelstaal
Tafel bestek – Zo leg je het neer
Tafel bestek ligt netjes schoon en gepoetst boven en naast het bord. Het bestek wordt zo neergelegd dat je het van buiten naar binnen gebruikt. Het bestek voor het voorgerecht ligt dan ook aan de buitenkant en na gebruik wordt dit weggehaald waardoor het bestek dat aan de binnenkant van het voorgerecht-bestek lag, nu het buitenste bestek is, dit zal nu gebruikt worden voor de volgende gang, en zo voorts.
Het bestek zal door je gasten worden opgepakt en bekeken, het is het gereedschap waarmee je eten wordt geproefd en bewonderd, dus zorg voor goed bestek. Je wilt geen scherpe randen aan je lepels, geen botte randen aan je messen en geen verbogen vorken. Bestek van lage kwaliteit is vaak zacht, ligt en vlekkerig, terwijl je hard, zwaar en mooi glanzend bestek op tafel wilt leggen.
Direct naar: Besteksets – Sola bestek – Amefa bestek – WMF bestek – Villeroy en Boch bestek – Gero bestek – Keltum bestek – Cutipol bestek – Sambonet bestek – Zwilling bestek – Mepal bestek
Zwart bestek – Goudkleurig bestek – Plastic bestek – Bamboe bestek – Houten bestek
Slabestek – Mosselbestek – Campingbestek – Kinderbestek – Babybestek
Besteksets
Als je bestek koopt kies dan voor een merk dat een reputatie heeft en al langer bestaat, zo voorkom je dat je geen bestek meer bij kunt kopen van hetzelfde merk en model dat je al hebt, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Ook bieden de grote merken goede garantie op hun bestek, iets dat altijd prettig is om te hebben. Voor elk budget is er mooi tafel bestek te koop, zilver is klassiek, echter is het vaak veel duurder dan metalen bestek – en vereist heel veel onderhoud bovendien. Veruit de meeste mensen kiezen dan ook voor een RVS bestekset. Goed tafel bestek koop je maar één keer, dus zoek mooi en passend bestek.
Een ruimer overzicht van besteksets vind je hier>>
Poleren: Bestek mooi glimmend houden
Om je tafel bestek mooi te houden kun je dit het beste met de hand afwassen en direct afdrogen, maar omdat ongeveer 60% van de Nederlandse huishoudens inmiddels een vaatwasser heeft is de kans groot dat je je bestek gewoon in het (meestal te kleine) mandje in de vaatwasser zet. Blijven er nu vlekken achter op het bestek, maak dan de vaatwasser eens schoon door het zeefje onderin de vaatwasser te reinigen. Uiteraard blijft er alsnog wel eens een vlekje van vet of kalkaanslag achter op het bestek, je kunt dan het beste het bestek in een bak met warm water leggen, even laten staan en vervogens stuk voor stuk goed afdrogen met een schone (eventueel warme) theedoek, dit heet poleren. Het is een tijdrovende bezigheid maar je hebt wel blinkend bestek dat je tafel zal sieren en je eten nog beter doet smaken.
In de video hieronder zien we hoe het poleren van servies en bestek in de Horeca wordt gedaan:
Zilver tafel bestek
Zilveren tafel bestek wordt vaak als het meest chique ervaren, het is vaak iets dat generaties in de familie blijft en dat graag geërfd wordt, en dat komt niet alleen door de emotionele waarde: zilver is kostbaar. Zilveren bestek wordt grotendeels van zilver gemaakt, het snijvlak of lemmet van de messen is echter altijd van een ander, harder metaal gemaakt. Er zijn vier gangbare zilvergehaltes voor zilveren tafel bestek:
- 800 grams Echtzilver – de lepels en vorken van dit bestek bestaan voor 80% uit zilver. Dit bestek is het meest duurzame tafel bestek omdat het ’t hardst is van de vier varianten en ook het minst kostbaar.
- 835 grams zilver – de lepels en vorken van dit bestek bestaan voor 83.5% uit zilver. Tafel bestek met deze Nederlandse standaard komt niet vaak meer voor, dus wees er zuinig op als je het nog hebt.
- 925 grams Sterling zilver – de lepels en vorken van dit bestek bestaan voor 92.5% uit zilver. Dit bestek heeft een hardheid die nog geschikt is om mee te eten en heeft toch een hoog zilver gehalte: het beste van twee werelden en dus is Sterling zilver bestek het meest verkochte zilveren tafel bestek.
- 999 grams zuiver zilver – de lepels en vorken van dit bestek bestaan voor 99.9% uit zilver. Dit bestek is zo zacht dat het snel ombuigt of vervormt, eigenlijk niet geschikt om mee te eten maar als decoratief onderdeel van een intereeur natuurlijk prachtig.
Nadelen zilveren tafelbestek
Zilveren bestek is niet geschikt voor het eten van ei-producten en het kan verkleuren als het lang aan een zuur wordt blootgesteld, zoals bijvoorbeeld het zuur van tomaten. (Er zijn speciale lepeltjes te koop voor het eten van eieren, deze lepeltjes bevatten geen metaal en geven dan ook geen smaak af). Uiteraard dien je zilveren bestek dagelijks te poetsen omdat het verkleurt. Vaak wordt dit poetsen gedaan met chemicaliëen die niet goed zijn voor de gezondheid, dus na het poetsen moet het zilveren bestek goed gereinigd worden. Reinigen kan niet in de vaatwasser omdat het dan dof wordt door de chemicaliëen in de vaatwasser. Kortom: het hebben en gebruiken van zilveren bestek is tijdrovend en kostbaar, en daarom kiest bijna iedereen voor RVS bestek.
Verguld tafelbestek
Er bestaat ook verguld tafel bestek, hierbij wordt een deel van het bestek met een goudlaagje versierd (deelvergulding) of zelfs volledig van een goudlaagje voorzien (met uitzondering van het snijgedeelte of lemmet van het mes). Uiteraard heeft verguld bestek een nog rijkere uitstraling op tafel maar kost het ook meer.
Een ruimer overzicht van goudkleurig bestek vind je hier>>
Verzilverd bestek
Verzilverd bestek bestaat uit RVS of alpaca bestek met een zilveren laag er overheen, ook hier geldt weer dat het snijvlak of lemmet van het mes niet verzilverd wordt. Verzilverd bestek wordt ook wel ‘plate’ of ‘pleet’ genoemd, naar het Engelse ‘Silver Plated’. Mocht je willen kiezen voor verzilverd bestek kies dan eerder voor een alpaca kern dan voor RVS want zilver hecht minder goed op RVS waardoor het los zou kunnen laten. Alpaca is een samengesteld metaal of legering van koper, zink en nikkel. Alpaca wordt ook wel eens ‘hotelzilver’ genoemd, een verwijzing naar de duurzaamheid van het tafel bestek dat er van wordt gemaakt. Er is geen zichtbaar verschil tussen verzilverd en zilveren bestek, behalve de merktekens die het verschil aangeven. Door het onderhoud en beperkingen van verzilverd bestek is het, net als zilveren bestek, niet meer zo populair. Keltum is een populair merk dat nog verzilverd bestek verkoopt.
Gradaties verzilvering
Er bestaan zes gradaties van verzilvering:
- 90 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 90 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- 100 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 100 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- 120 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 120 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- 150 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 150 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- 180 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 180 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- 200 grams verzilverd – Over 12 lepels en vorken wordt 200 gram zilver verdeeld voor het verzilveren.
- Hoe ‘zwaarder’ de verzilvering hoe langer het bestek bij normaal gebruik meegaat, van 15 tot 20 jaar voor 90 grams verzilverd bestek naar 40+ jaar voor de zwaardere verzilveringen.
Stalen bestek
Stalen bestek heeft een minder heldere of stralende uitstraling dan zilveren bestek, maar heeft als voordeel dat het net zo lang meegaat en veel goedkoper is. Voor stalen bestek wordt vaak edelstaal gebruikt, edelstaal is staal met daaraan nikkeldeeltjes toegevoegd om een meer glanzend (gepolijst) of juist matte glans (geborsteld of gezandstraald) te geven. Bij stalen bestek kan het mes uit één geheel of uit twee delen bestaan, in het laatste geval is het snijvlak of lemmet los ingezet (‘holheft messen’). Hierbij is de balans in het mes door de fabrikant goed te verdelen en deze messen voelen vaak ook beter aan; ze ‘liggen goed in de hand’.
Een ruimer overzicht van besteksets vind je hier>>
Bij stalen bestek is de enige vorm van slijtage zichtbaar aan het snijvlak of lemmet van het mes, vaak zijn metalen messen voorzien van een kartelrand en die kan niet worden geslepen, de messen zijn dan ook versleten als de kartelrand bot wordt of als de vorken verbuigen. Uiteraard loopt bestek ook beschadigingen op in de vorm van krasjes in de vaatwasser of als het in de keukenlade ligt. Bestek van goede kwaliteit houdt het echter minimaal 10 jaar vol.
Kunststof bestek
Bestek van edelstaal of messenstaal (molybdeen, letterlijk ‘op lood lijkend’) met een kunststof handvat is niet geschikt voor de vaatwasser, de handvatten kunnen loslaten omdat beide materialen op een andere manier reageren op warmte en vocht. Kunststof kan in elke gewenste kleur worden gemaakt (zwart is populair) en heeft dus als voordeel dat het past op elke tafel. Echt chique oogt het echter niet en lang gaat dit bestek niet mee. Ook voor bestek met handvatten van ander materiaal zoals hout en bamboe geldt dat dit niet vaatwasser-bestendig is om dezelfde reden.
Een ruimer overzicht van kunststof bestek vind je hier>>
Kinderbestek
Uiteraard is er voor de kleintjes volledig kunststof tafel bestek, dit kan wel in de vaatwasser en heeft vrolijke kleuren. Het bestek is speciaal ontworpen en veilig voor kinderen:
Een ruimer overzicht van kinderbestek vind je hier>>
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!