In een theekan of theepot laat je theebladeren of een kruidenmix weken in net-niet kokend water om de smaak van de theebladeren of kruidenmix aan het water te geven, al dan niet in een thee ei of thee zeefje. Een goede theekan lekt niet bij het inschenken, heeft een gaatje in het deksel voor de aanvoer van lucht bij het schenken en wordt geleverd met een passend zeefje voor losse thee. Sommige theekannen zijn voorzien van een isolerende laag in de theepot zelf om de thee langer warm te houden, Ook zijn er modellen van bijvoorbeeld Bredemeijer, die een speciale kap of theemuts hebben om de thee extra lang op temperatuur te houden.
De theekan kan verkleuren door de thee die er in gezet wordt, om de theekan schoon te maken doe je er heet water en wat azijn in, laat dit een uurtje staan en je theekan is weer mooi schoon.
Glazen theepot
Let bij glazen theepot op voor stoten: het glas breekt snel en de hete thee kan jou of een ander lelijk verwonden, zeker in combinatie met glasscherven. Ook zal thee in een glazen theepot eerder afkoelen dan in een metalen of kramieken theepot. Je zou ook een professionele degelijke theepot kunnen overwegen als je de theepot veel gebruikt. Hiervoor is speciaal Horeca servies te koop dat degelijker is dan het gemiddelde consumenten-servies..
Thee soorten: Zwarte thee – Groene thee – Witte thee – Kruiden thee
Het verschil tussen ‘normale’ zwarte thee en groene, witte of kruiden thee is dat de bladeren van zwarte thee gebrand zijn, bij groene thee is dit niet het geval. Groene thee is dan ook gezonder voor het lichaam (en de tanden) dan zwarte thee. De temperatuur van water voor het zetten van de verschillende soorten thee is niet gelijk, hoe je een goede kop thee zet lees je hier.
Hieronder vind je een overzicht van theepotten. Dit zijn zowel westerse als oosterse theepotten en theesetjes.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!