Stiekem nog steeds mijn favoriete dessert is tiramisu. Het is een Italiaans nagerecht dat letterlijk vertaald “trek mij omhoog” betekent, wij zouden zeggen “vrolijk me op”, en dat doet dit toetje bij mij dan ook: Ik vind het heerlijk. De romige textuur van geklopt ei met mascarpone, de kracht van koffie met amaretto in de koek en de chocola die het gerecht tot één geheel maakt… Als je ooit op de kaart bij een Italiaans restaurant “huisgemaakte tiramisu” ziet staan, aarzel dan niet en bestel het. Meestal staat het niet standaard op de menukaart maar is het een gerecht buiten de kaart om omdat het zo bewerkelijk is om het te maken. Je kunt er voor de zekerheid ook even naar vragen (dat doe ik dan ook regelmatig, bijna altijd zonder succes). Een ware traktatie dus die je niet snel zult vergeten. (Wikipedia over tiramisu)
Tiramisu recept
Maar genoeg gezwijmeld: hoe maak je goede tiramisu?
Zonder slagroom, dat is een feit. Ik kan met zekerheid zeggen dat er geen slagroom wordt gebruikt bij de bereiding van tiramisu. Dit is ook niet nodig want romig (en zoet…) wordt het ook zonder slagroom.
Houd er rekening mee dat tiramisu minimaal 8 uur moet stijven in de koelkast, het beste kan je het dan ook een dag van tevoren maken.
Ingrediënten voor tiramisu (8 porties)
- Lange vingers (ik koop altijd twee grote pakken, zo goedkoop mogelijk (huismerk). Ze kosten niks en beter wat over dan te weinig.)
- Eieren (3) (4 stuks bij kleine eieren, hoe verser hoe beter, ze gaan rauw door het gerecht dus probeer echt verse eieren te krijgen)
- Mascarpone 250 gram* (zie notitie onderaan dit bericht)
- Espresso (4 dubbele) (kan ook met andere sterke koffie zoals bijvoorbeeld uit een cafetiere maar zorg voor echt sterke koffie, het moet de zoetigheid aankunnen)
- Basterdsuiker (3 eetlepels) (wit, donkere bastersuiker geeft een minder mooi wit resultaat maar is geen ramp)
- Cacao poeder of geraspte (pure) chocolade (een combinatie van deze twee kan ook en geeft een lekkere crunch)
- Amaretto (flinke scheut) (mag ook best goedkoop zijn, en is zelfs te vervangen door amandelsiroop (alcoholvrij) voor kinderen of door Baileys of een andere drank)
Keukengerei
- Brede (oven)schaal voor de tiramisu. Liefst eentje waarvoor je een deksel hebt (tiramisu moet lange tijd opstijven in de koelkast en dat moet afgedekt worden).
- Stevige garde of mixer (voor het kloppen van eiwit), met de keukenmachine gaat het natuurlijk nog gemakkelijker
- Spatel (voor het doorscheppen van mascarpone-eigeel mengsel door geklopt eiwit en gladstrijken laagjes)
- Grote kommen (2) (voor het koppen van eiwit en mengen van eigeel met mascarpone en suiker)
- Kleine kom groter dan een lange vinger (om de koffie met amaretto in te doen en daarna de lange vingers in te dopen)
- Lepel (om mee te scheppen)
- Zeef (optioneel, voor het strooien van de cacao)
Bereiding tiramisu
Splits de drie eieren: eigeel in de ene kom en eiwit in de andere kom/
Meng door het eigeel de suiker klopt dit met de garde tot een schuimig geheel.
Meng de mascarpone door het eigeel-suikermengsel met de lepel en daarna met de garde, spoel daarna de garde af.
Zet de espresso en voeg amaretto toe.
Klop het eiwit stijf met de garde of mixer. Hoe verser de eieren hoe beter dit gaat. In het ideale geval kan je de kom met eiwit boven je hoofd omkeren en valt er niks uit, dus het moet bijna een suikerspin-achtige structuur aannemen. Bedenk dat eiwit in massa met een factor 10 kan toenemen als het goed geklopt wordt.
Schep met de spatel het eigeel-mengsel door het geklopte eiwit, meng het voorzichtig zodat niet teveel van de lucht uit het eiwit verdwijnt.
Ruim de bak van het eigeel-mengsel, de garde en afval op zodat je ruimte hebt voor de volgende stap: open de verpakking van de lange vingers en leg ze naast het bakje met koffie-amaretto, zet daarnaast de (oven)schaal waar de tiramisu in moet komen (in de foto’s zie je dat ik kleine ovenschaaltjes gebruik, dit is leuk maar meer werk, liever zou ik kleine vierkante bakjes hebben waar de lange vingers ongebroken in kunnen).
Schep voorzichtig met een lepel twee scheppen van het eiwit-geel-suiker-mascarpone-mengsel in de (oven)schaal en verspreid dit over de bodem zodat een geel laagje ontstaat.
Strooi (met de zeef) een dun laagje cacao over de eerste laag van het mengsel in de schaal.
Doop nu een voor een de lange vingers in de koffie met amaretto en leg ze netjes naast elkaar op de eerste laag mengel en cacao. Hoe langer je de lange vinger in de koffie doopt hoe meer er in de koek wordt opgezogen, ik tel meestel 2 seconden ‘ondergedompeld’, de koek is nu nog niet te slap maar heeft wel genoeg koffie opgenomen om straks niet meer hard te zijn.
Gebroken koeken gaan even aan de kant, die kan je later nodig hebben voor het opvullen van ruimte in de schaal, afhankelijk van de afmetingen van de schaal.
Als je een volle laag koekjes hebt ‘getegeld’ breng je met de spatel een laag ei-mengsel over de koeken aan, daarop weer een laag cacao en daar op weer een laag koeken die je een kwartslag draait te opzichte van de vorige laag koekjes, en zo ga je door.
Als je op de koekjes direct de cacao aanbrengt en daarna pas het ei-mengsel dan is het erg lastig om het ei-mengsel netjes te verspreiden omdat het niet plakt aan de koekjes maar los komt doordat het op (droge) cacao ligt, en dan wordt het een troep (maar smaakt nog steeds prima uiteraard).
Eindig met een laag cacao, deze mag wat voller zijn dan de andere lagen en het is mooi als deze laatste laag de laag ei-mengsel die er onder ligt dekt.
Je kunt een vorm in de laatste laag cacao aanbrengen door er een (uitgeknipte) vorm op te leggen van papier of plastic, bijvoorbeeld een kerstboom of ster-vorm, letters of een getal.
Dek de tiramisu nu af en zet hem in de koelkast, het liefst 8+ uur maar het is uiteraard na 4+ uur wel eetbaar. Je kunt ook kleine bakjes tiramisu maken (voor al je gasten), dit is meer werk maar heeft als voordeel dat je ook een deel in kunt vriezen als niet alles op gaat.
Opdienen
Als je de tiramisu op tafel zet zullen je gasten blij verrast zijn (zelfs als het geen koffiedrinkers zijn). Het ziet er prachtig uit en als je het aansnijdt zal de laagjesstructuur zichtbaar worden, hoe netter je dit hebt gedaan hoe mooier het wordt. Serveer er een kopje koffie en een los glaasje amaretto bij en je weet zeker dat mensen zich in het vervolg tegen je zullen verontschuldigen als ze je een dessert aanbieden:”zo mooi en lekker als jouw tiramisu is het niet maar ik heb m’n best gedaan” ;-)
Je kunt tiramisu ook in glaasjes maken, dan kan je de laagjes mooi laten zien aan je gasten (of aan jezelf want het smaakt ook prima als je het niet hoeft te delen).
[soliloquy slug=”tiramisu-recept”]
Alternatief voor mascarpone in tiramisu
*Mascarpone is een roomkaas die stevig is van structuur, wil je deze vervangen door een minder vet alternatief kies dan niet voor crème fraiche omdat zowel de smaak als de structuur van crème fraiche erg verschilt van die van mascarpone. Kies liever voor ricotta met yoghurt en een beetje honing als vervanger van mascarpone, dit houdt het gerecht stevig en toch romig.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!