Een taart of quiche komt altijd van pas, en zelfs de meest doorgewinterde vleeseter kan een goede vegetarische quiche waarderen, als je deze maar goed bereidt. Als voorgerecht of lunch kan je ook altijd aankomen met een quiche en invriezen en later opwarmen is ook geen enkel probleem. Veelzijdig, gezond en lekker, wat wil je nog meer?
Tomatentaart recept
Deze tomatentaart, of quiche, is zowel met zelfgemaakt deeg als met bladerdeeg te maken. Het zelf maken van het deeg is erg eenvoudig en een stuk leuker, maar kost wel iets meer tijd. Als je kiest voor bladerdeeg, sla dan het eerste gedeelte van dit recept over.
Ingredienten Olijfoliedeeg
- 175 g bloem
- snufje zout
- 50 ml olijfolie
- 75 ml water(kan een beetje meer of een beetje minder zijn)
Bereiding
- Meng de bloem met het zout en voeg de olijfolie toe.
- Meng voorzichtig beetje bij beetje het water
erbij (niet te veel tegelijk en houd de dikte van het deeg goed in de gaten) en kneed het deeg tot het een samenhangend geheel wordt, het glanst een beetje. - Je kunt het deeg meteen gebruiken en met een deegroller dun uitrollen.
Ingrediënten Tomatentaart
- Olijfoliedeeg (of 6-8 plakjes ontdooid bladerdeeg)
- 500 gram cherrytomaatjes, gehalveerd of 4 gewone rijpe tomaten, in plakjes gesneden
- 2 eetlepel zongedroogde tomaten tapenade, of gewone tapenade, of tomatenpuree met wat olijfolie en kruiden, of alles bij elkaar (eventueel even mixen met staafmixer en wat olijfolie om het smeerbaar te maken, zeker als je kruiden toevoegt
- 1 rode ui gesnipperd of gewone ui
- 12‐20 ontpitte olijven
- 100 gram verse geitenkaas
- 2 takjes oregano, de blaadje in kleine stukjes
- zout, peper naar smaak
Keukengerei
- 1 quichevorm of een bakblik
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Leg het uitgerolde olijfoliedeeg of de plakjes bladerdeeg in de quichevorm of op het blakblik, goed aandrukken
- Prik het deeg in met een vork, maar laat een rand van twee cm vrij van gaatjes
- Smeer de tapenade/tomatenpuree op het deeg en laat weer een rand van twee cm vrij
- Leg de tomaatjes met de snijkant naar beneden op het deeg
- Steek de ui, olijven en geitenkaas en
eventueel de oregano tussen de tomaatjes - Strooi een beetje zout en peper over de taart
- Bak de taart in 18‐20 gaar op 170 graden of 28 minuten op 160
- Serveer met een groene salade.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!