Onze kleine baby was eerst volledig hulpeloos, ging toen wat rollen, daarna schoof ze over de grond door met haar handen en armen zichzelf vooruit te trekken en nu kruipt ze, als een krokodil die een prooi ziet (haar armpjes in dezelfde houding). Geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelt, en allemaal heel schattig en lief natuurlijk, maar ze pakt wel echt álles vast dat ze kan vinden, trekt los wat losgetrokken kan worden en weet niet hoe snel ze de gang op kan gaan als de deur open staat. Naar het schoenenrek toe, want schoenen zijn leuk en veters zijn helemaal fantastisch, want die kan je lostrekken en je kunt erop sabbelen. Elke keer de deur dichtdoen is een optie, maar in de zomer is het prettig om in huis zo veel mogelijk open te zetten. Oplossing? Een traphekje. Maar welke?
Direct naar: Oprolbare Traphekjes – Zwarte Traphekjes – BabyDan Traphekjes – Noma Traphekjes
Traphekjes – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste traphekjes van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Traphekjes
Eigenlijk kan je een traphekje gebruiken voor het afsluiten van elke doorgang, maar meestal worden ze gebruikt om een baby de doorgang naar een trap te belemmeren. Ik weet dat wij vroeger zo’n houten opvouwbaar traphekje hadden, zo eentje die in elkaar vouwde, levensgevaarlijk bleek achteraf, die dingen worden dan ook niet meer verkocht, maar toen kon dat nog (zoals zoveel dingen in mijn jeugd ‘normaal’ waren en nu absoluut niet meer kunnen). Wij wilden eerst een zien hoe een traphekje voor ons zou werken om de doorgang naar de hal af te grendelen voor onze baby, zeker als ze binnenkort gaat lopen. Toen we over een traphekje spraken was er direct een favoriet: het traphekje van Ikea.
IKEA traphekje
Het Ikea traphekje bleek online verreweg favoriet, voldeed aan alle regels en was niet duur: ideaal dus. Maar toen ineens niet meer, toen bleek dat het toch niet zo’n ideaal traphekje was en het door de fabrikant uit de handel werd genomen. Weg Beste Koop, en wij moesten op zoek naar een ander traphekje.
Oprolbare traphekjes
Bij opa en oma zijn oprolbare traphekjes geïnstalleerd: die werken goed maar zijn met één hand lastig te bedienen, en als de baby gedragen moet worden (want moe, boos, slapend of heel erg vies) dan heb je niet twee handen vrij om het traphekje te openen. Dus dit oprolbare traphekje zou het ook niet worden, daarnaast zijn ze erg duur en bleek ook dat onze dochter graag aan het oprolbare gedeelte van het traphekje gaat hangen, en daar is het niet tegen bestand. Geen oprolbaar traphekje voor ons, dus.
Een ruimer overzicht van oprolbare traphekjes vind je hier>>
Harmonica traphekjes
Wat wij zochten was een traphekje die als een harmonica in elkaar schuift bij openen, met één hand te bedienen is, eenvoudig te installeren en natuurlijk moet het hekje voldoen aan alle regels en eisen die de wetgever én wij als ouders eraan stellen. Een traphekje moet veiligheid en comfort brengen, en als het traphekje zelf dan gevaar oplevert dan is het natuurlijk onzin. Geen scherpe randen dus, geen gevaren. Je wilt het zo goed mogelijk doen want die kleine is je grootste bezit.
Traphek kopen – Maar welke?
Uiteindelijk vonden wij een traphekje dat aan al onze eisen voldoet. Het is niet het goedkoopste traphekje dat je kunt kopen, maar wel eentje die voor ons doet wat het moet doen en waar wij ons prettig bij voelen: het BabyDan Guard Me Trap- en Deurhekje. Dit traphekje is eenvoudig met één hand te bedienen: je schuift aan de bovenkant een plaatje naar binnen en drukt dit dan naar beneden, waardoor het hekje loskomt van de sluiting en rustig (maar toch vlot) als een harmonica inklapt.
Het sluiten van het hekje gaat eenvoudig met één hand door het handvat vast te pakken en in de sluiting te duwen, je hoort dan een klik en het traphekje zit vast. Onze baby vond het erg interessant maar verloor haar interesse toen ze merkte dat ze er niets mee kon: niet openen, niet kapot trekken, niet mee spelen. Het maakt ook geen herrie als ze er tegen aan slaat. Niet interessant dus. En dat geeft een rustig gevoel.
Conclusie
Uiteraard is het juiste traphekje voor iedereen anders: als je bijvoorbeeld geen gaten in de muur of het kozijn wilt hebben dan kies je en model dat geklemd wordt. De eerder beschreven oprolbare modellen nemen minder ruimte in beslag en zien er wat zieker uit dan de inklapbare hekjes. Zo heeft elk traphekje zijn voor- en nadelen is het ‘beste traphekje’ niet voor iedereen model. Weeg daarom de voor- en nadelen van elke traphekje goed af en Vraag jezelf af of het met één hand openen en sluiten van het traphekje prioriteit heeft over het uiterlijk van het traphekje. Voor ons was dit wel het geval maar voor een ander hoeft dit niet zo te zijn. En de prijs is natuurlijk ook belangrijk van traphekjes zijn vrij prijzig en die koop je liever niet vaker dan nodig.
Vragen over traphekjes beantwoord
Een traphekje is een veiligheidsbarrière die je installeert op trappen, deuren of andere doorgangen in huis om te voorkomen dat kinderen of huisdieren ongewenst toegang krijgen tot gevaarlijke gebieden.
Een traphekje gebruik je om de veiligheid van je kinderen of huisdieren te waarborgen. Het voorkomt dat ze trappen beklimmen, deuren openen of toegang krijgen tot gevaarlijke ruimtes in huis.
Als je geen kinderen of huisdieren hebt, of als je huis geen trappen of gevaarlijke gebieden heeft, dan is een traphekje wellicht niet nodig. Maar in de meeste gevallen is het verstandig om er een te gebruiken voor de veiligheid. Ik ken mensen met kinderen die geen traphekjes wilden plaatsen om verschillende redenen. Nadat één van de kinderen van de trap af viel en met spoed naar de eerste hulp moest worden gebracht was er een dag later een traphekje.
Een traphekje is nodig als je kinderen hebt of als je huis trappen of andere gevaarlijke zones heeft. Het dient als een effectieve barrière om ongelukken te voorkomen.
Ja, traphekjes zijn over het algemeen veilig als ze correct worden gemonteerd volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je een hekje kiest dat voldoet aan de veiligheidsnormen en -voorschriften.
Er zijn verschillende soorten traphekjes, waaronder drukhekjes, schroefhekjes, oprolbare hekjes en meer. De keuze hangt af van je behoeften en de specifieke situatie in je huis.
Een traphekje moet minimaal 75 centimeter hoog zijn om effectief te zijn. Sommige modellen zijn echter hoger, wat extra veiligheid biedt, vooral als je kinderen snel groeien.
Een traphekje gebruik je zodra je kind begint te kruipen of te lopen. Het is belangrijk om het hekje te plaatsen voordat je kind gevaarlijke zones kan bereiken.
Je kunt het traphekje verwijderen zodra je kind oud genoeg is om veilig trappen te gebruiken en begrijpt welke gebieden in huis veilig zijn. Dit varieert per kind, maar meestal gebeurt dit rond de leeftijd van 2-3 jaar. Let er wel op dat zodra kinderen ’s nachts zelf naar het toilet gaan het veilig kan zijn een traphekje te blijven gebruiken.
Plaats het traphekje op de boven- en onderkant van trappen en bij deuren die toegang geven tot gevaarlijke zones, zoals een keuken of een ruimte met brandbare materialen.
Het beste traphekje is afhankelijk van je specifieke behoeften en huisindeling. Overweeg factoren zoals de breedte van de opening, het materiaal en de veiligheidseisen bij het kiezen van het juiste hekje.
Volg de montage-instructies van de fabrikant zorgvuldig. Dit omvat meestal het bevestigen van het hekje stevig en veilig volgens de bijgeleverde handleiding.
Om een traphekje te verwijderen, volg je opnieuw de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren afhankelijk van het type hekje dat je hebt.
Er zijn drukhekjes beschikbaar die je zonder boren kunt installeren. Ze worden op hun plaats gehouden door druk en spanning en zijn handig als je geen gaten wilt boren in muren of deurkozijnen.
Een goed traphekje moet stevig, veilig en in staat zijn om te voorkomen dat kinderen het openen. Zorg ervoor dat het voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en richtlijnen. Traphekjes die in Nederland mogen worden verkocht voldoen aan die normen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!