Mijn zwager is een chef kok en hij houdt, net als ik, van lekker eten. Hij heeft er alleen zijn beroep van gemaakt en voor mij is het hobby. Het leuke is: mijn zwager verrast ons wel eens met lekkere dingen, vreemde gerechten en exotische smaken. Afgelopen week stuurde hij mij een foto van een herfst truffel, “700 euro per kilo” schreef hij er bij. Jaloers reageerde ik dat ik jaloers was. En dat hij er eentje voor mij mag kopen als hij weer de kans krijgt, daar wil ik best voor betalen. “Ik bewaar wel een stukje voor je” liet hij weten. Nu woont hij voor mij aan de andere kant van het land dus we zien elkaar niet zo vaak, en als we elkaar zien dan is dat meestal op de koffie, en om nou een truffel bij de koffie… nouja, voor mij geen truffel dus, dacht ik. Totdat gisteren een pakketje arriveerde met de post, het was een klein doosje, goed verpakt, met daarin een glazen potje, met… een stuk van de truffel! Blij als een kind in de speelgoedwinkel opende ik het potje: oooeeh dat ruikt sterk! Maar wat ga ik er mee maken?
Wat is een truffel?
Een truffel is een zwam die groeit op de wortels van bepaalde bomen, onder de grond. De smaak is erg sterk en het vinden van truffels is tijdrovend en dus kostbaar. Truffels zijn daarom erg prijzig. Op de foto’s zie je een zwarte truffel, maar ook de witte, zomer, winter en Chinese truffels. De truffels worden in de natuur gegeten door eekhoorns, varkens en wilde zwijnen. De eekhoorn eet de truffel en verteert deze, in zijn ontlasting komen de sporen dan weer in de natuur terecht en zij ontkiemen dan beter dan als ze niet zouden zijn gegeten.
Truffels worden van oudsher opgespoord met varkens en zwijnen maar tegenwoordig gebruikt men liever honden omdat die wat beter in toom te houden zijn, de varkens worden helemaal wilde als ze truffels ruiken!
Er worden astronomische bedragen betaald voor truffels, wat de één betaalt voor zijn huis betaalt de ander voor een truffel…
Omelet met truffel
Met mijn zwager heb ik het wel eens gehad over kaviaar, champagne en truffels; ingrediënten die prijzig zijn, en dat we samen eens al die dingen moesten gaan eten en drinken die te duur zijn voor ons. Over truffels zei hij toen: je kunt er een omelet mee maken, dan houd je de smaak heel puur en proef je de truffel goed. Dit had ik onthouden en dus heb ik de truffel geraspt en een nachtje in een geklopt ei gezet, in de koelkast, zodat de truffel zijn smaak alvast kan afgeven aan het ei. Hieronder het volledige recept voor een omelet met truffel:
Ingrediënten
- 4 eieren
- Stuk zwarte truffel (ik heb 3 gram echte truffel gebruikt – geen zogenaamde truffel olie!)
- Zout
- Peper uit de molen
- Klontje boter (+ een klontje om in te bakken)
Bereiding
- Rasp de truffel
- Klopt de eieren los
- Voeg de geraspte truffel bij de eieren en meng het goed door elkaar
- Zet het truffel-ei mengsel in de koelkast en laat de truffel daar zijn smaak afgeven aan het ei gedurende een paar uur (ik heb het de hele nacht laten staan. Je zult zien dat het ei donker is gekleurd en ruikt naar truffel)
- Smelt wat boter op kamertemperatuur en meng dit door het truffel-ei mengsel
- Maal er ook wat peper door en voeg een snufje zout toe, meng alles weer goed door elkaar
- Verhit wat boter in een koekenpan, zodra het ophoudt met borrelen doe je het truffel-ei mengsel in de pan en laat je dit zachtjes garen, eventueel met deksel op de pan
- Als de omelet droog is aan de bovenkant (niet meer vloeibaar) en de onderkant is iets gekleurd dan is de omelet goed en kan je hem opeten
- Eet de truffel omelet gewoon zo als hij is, zonder brood of iets dergelijks, dan heb je het meeste smaak
De smaak van truffel is intens en aards-achtig. Als je ergens truffel-olie ziet staan dan is dat vrijwel zeker olie met chemicaliëen, want olie maken van truffel is wel zo ontzettend kostbaar dat een flesje ervan niet onverzekerd en onbewaakt in een winkel kan staan. En je hebt het dan over een flesje olie dat vele tienduizenden euro’s kost. Vaak zit in truffel-olie een miniscuul flintertje truffel om het truffel-olie te mogen noemen, maar deze olie heeft slechts bij benadering dezelfde smaak als echte truffel. Laat je dus niks wijsmaken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!