Nederland is een landbouwland. Het is ook een koud land. Typisch Hollands eten is dus daarop afgestemd. Eten waarmee je goedgevuld het land op kunt gaan en daardoor het niet zo snel koud krijgt. Ik ben een typische koukleum, dus Hollandse kost is helemaal mijn ding. In de winter is de dagelijkse discussie bij ons thuis, dat ik de verwarming aan wil en mijn man wil het uit. Hij is echt Hollands glorie, altijd warm. Viking noem ik hem ook wel eens grappende wijs. Hieronder typisch Hollandse kost voor de hele dag.
Typisch Hollands eten: Let’s go Dutch!
Typisch Hollands eten is een combinatie van aardappelen, groente en vlees. Fijn dat er ondertussen zoveel buitenlandse invloeden zijn in de keuken door onze mooie, multi-culti samenleving. Eerlijk is eerlijk, het is anders toch een beetje saai. Al ben ik echt een fan van stamppot!
Typisch Hollands ontbijt: Ei met spek
Eigenlijk is een typisch Hollands ontbijt, brood met kaas en vleeswaren. Maar vandaag is het zondag, dus we kunnen wat extra tijd nemen voor een uitgebreider ontbijt. Rooster wat broodjes. Brood is een bron van koolhydraten. Dit vult lekker. En bak een eitje met spek. Peper en zout, hop terug naar bed met je bord. Een eitje bestaat uit essentiële aminozuren. En spek, tja eigenlijk ben ik niet zo een fan varkensvlees. Maar in deze combinatie, moet ik toegeven dat ik het best lekker vind.
Leuke tip: om te weten hoe vers je eitje is, leg je het in koud water. Hoe meer de bolle kant omhoog komt, hoe ouder het ei. Naarmate het ei ouder is, neemt de luchtkamer toe.
Typisch Hollands middagmaal: Erwtensoep
Oftewel, snert! Maar je mag het pas snert noemen, als het een dag heeft gestaan. Dan is het smaakvoller, dus maak er een flinke pan van. Erwtensoep is een rijkelijk gevulde soep van, je raadt het al, erwten. Het past perfect in de Nederlandse klimaat, en wordt traditie getrouw vooral na het schaatsen gedronken. Maar laten we hopen dat het nog niet zo koud wordt.
Typisch Hollands avondmaal: Stamppot
Als ik iets leuk vind aan de winter, is het wel stamppot! Nu blijkt boerenkool, ook nog eens een superfood te zijn. En ik maak het nog mooier, het is een van de gezondste groentesoorten ter wereld. Stamppot is niet alleen lekker, maar geeft ook minimale afwas. Dat is altijd goed! Een boerenkool stamppot recept kun je hier vinden. In dit recept staat rookworst, en dat is ook hoe het origineel wordt bereid. Maar ik maak het zelf altijd met een Turkse pittige worst, sucuk. Deze kun je gewoon kopen bij een Turkse toko.
Typisch Hollands toetje: Poffertjes
Hier maak je vooral de eventuele kindjes blij mee! Maar ook de meeste volwassenen zijn dol op poffertjes! Laat ze ook helpen met het kloppen van beslag. Bij mijn zoontje scoor ik in ieder geval punten daarmee. Ik vind het vooral lekker om er altijd een beetje ijs en wat vers fruit bij te serveren. Feestelijke afsluiting van de zondag.
Reageren op bovenstaand artikel over Typisch Hollands eten: Let’s go Dutch! of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!