Een vacumeermachine of vacuümmachine is een keukenapparaat waarmee je vers of gekookt voedsel voor langere tijd kunt bewaren, door de lucht uit de zak te zuigen en de zak te verzegelen. Het bewaren van voedsel is een heel oude praktijk en in de loop van de tijd zijn nieuwe technieken geperfectioneerd om altijd voedsel bij de hand te hebben, maar ook voor het bewaren van de meest gevarieerde objecten, en er komen nog dagelijks nieuwe methoden bij. Een relatief nieuwe techniek is vacuümopslag, wat een van de meest effectieve is voor een lange levensduur van voedsel. Maar waar bestaat een vacumeermachine precies uit? Welke voordelen biedt het? En vooral, hoeveel kost een vacumeermachine?
De antwoorden op deze vragen worden gegeven in dit artikel, waarin wordt uitgelegd wat je moet weten over de complexe wereld van voedselbehoud en in het bijzonder die van vacuümverpakking.
Direct naar: Princess Vacumeermachines – Solis Vacumeermachines – Folierollen voor Vacumeermachines
Vacumeermachines – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste vacumeermachines van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Vacuüm conservering
Vacuümconservering is een techniek die recent in de huiselijke omgeving werd geïntroduceerd, maar daarbuiten al lange tijd wijdverspreid is, vooral op industrieel en commercieel vlak. Vacuüm conservering wordt gedaan door het bijna volledige wegnemen van lucht en zuurstof uit een vat of zak, waarbij de mogelijkheid dat er een snelle groei van bacteriën en micro-organismen plaatsvindt wordt voorkomen. Hierdoor wordt de kans op oxidatie en bederf van het voedsel met 99,9% verminderd.
De vacuümconserveringstechniek vindt plaats door middel van een speciale vacumeermachine die verschillende afmetingen en functies kan hebben, afhankelijk van of het een klein apparaat is in de keuken of een vacumeermachine bedoeld voor industrieel gebruik of voor objecten. In feite is vacuümbehoud vooral bekend om zijn voordelen met betrekking tot voedselopslag, maar het wordt ook gebruikt in andere sectoren, zoals door verzamelaars en door mensen die bijvoorbeeld hun kleding zo compact mogelijk willen opbergen. Kostbare boeken, verzamelingen munten of andere kostbare juwelen worden vaak onder vacuüm verpakt om de oxidatie van het metaal te verminderen en daardoor de waarde van de objecten te behouden.
Sterilisatie vóór vacuüm
Door het wegnemen van de lucht in de verpakking met de vacumeermachine, wordt 99,9% van de micro-organismen, die met zuurstof konden groeien en het voedsel kunnen laten bederven, weggenomen. Er kunnen echter anaëroben (micro-organismen die zonder zuurstof leven) worden aangetroffen in voedsel. Deze organismen houden zelfs niet van zuurstof en hebben baat bij een zuurstof-vrije leefomgeving, zoals in vacuüm-verpakt voedsel. Een goede techniek om de besmetting van anaerobe bacteriën te voorkomen, is sterilisatie vóór het vacumeren. Dit wordt gedaan door het voedsel bloot te stellen aan hoge temperaturen, variërend van minimaal 100 °C tot maximaal 150 °C, afhankelijk van het type sterilisatiemethode. Op deze manier is er een extra zekerheid over de volledige vernietiging van sporen die met het eenvoudige vacuüm niet zou plaatsvinden.
De voordelen van vacuümopslag
De voordelen van vacuümopslag hebben te maken met het feit dat voedsel voor langere tijd vers kan worden bewaard en met behoud van geur, smaak en textuur, meer nog dan vergeleken met andere methoden van conservering zoals invriezen. De vacumeermachine verwijdert de lucht en daarom is er geen mogelijkheid dat aërobe bacteriën zich ontwikkelen op het voedsel, bovendien worden chemische processen, zoals die oxidatie en ranzigheid (bederf van vetten), verminderd. Deze processen brengen de eetbaarheid van het voedsel zelf in gevaar en kunnen ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Het vacuüm opslaan kan worden toegepast op elk type van voedsel: vers vlees, vleeswaren, kaas, fruit, groenten en zelfs kruiden.
Sous vide bereiden
De mogelijkheid om in vacuüm verpakt voedsel te bereiden is tegenwoordig ook populair; het gaat dan natuurlijk over sous vide-koken, waarbij het voedsel in de vacuümzak in een waterbad bij lage, constante temperatuur wordt gegaard. Op die manier blijft de smaak, textuur en structuur van het voedsel grotendeels behouden, en worden geen smaken van het garen zelf, zoals bij bakken, toegevoegd.
Hoe een vacumeermachine werkt
De vacumeermachine kan verschillende afmetingen en kenmerken hebben, afhankelijk van het gebruiksgebied. Op industrieel en gastronomisch vlak gebruikt men zelfs vacuüm-sealers die in staat zijn om bepaalde beschermende omgevingen opnieuw te creëren.
Op het gebied van keukenapparatuur zijn de vacumeermachines veel eenvoudiger en compacter, om eenvoudiger te gebruiken en zonder veel ruimte in de keuken of in de kast in te nemen. Bovendien hoef je geen opleiding te volgen om ze te bedienen, en dat is dan ook wel weer praktisch.
Het gaat dan om een vacumeermachine met een vrij recht-toe-recht-aan maar effectieve werking. Het werkt door het gebruik van een zak waarin het te bewaren voedsel wordt gelegd; zodra de flappen van de zak in de vacuümmachine zijn gestoken, zuigt een pomp 99,9% van de lucht uit de zak. Met behulp van speciale verwarmde staven vindt een dubbel thermisch lasproces plaats op de zak, wat voorkomt dat er weer lucht in de zak kan komen. De zuigkracht van een vacumeermachine, ook wel de vacuümwaarde genoemd, wordt uitgedrukt in mbar en in het algemeen heeft een vacumeermachine voor huishoudelijk gebruik ongeveer een zuigkracht van 500 – 800 mbar; het is echter een waarde die de neiging heeft om beïnvloed te worden door externe of interne aspecten van de zak, zoals bijvoorbeeld het materiaal van de zak.
Afhankelijk van het type zak dat wordt gebruikt, kan voedsel na het vacumeren worden onderworpen aan kook-, koel- of pasteurisatieprocedures in volledige rust en veiligheid.
Hoe een vacumeermachine te kiezen
Een vacumeermachine zou moeten worden gekozen op basis van wat je er mee wilt gaan vacumeren en daarmee de grootte en het vermogen van het product. Het is natuurlijk zonde een zeer grote, dure vacumeermachine met geavanceerde technologie en vele functies te kopen als deze maar zelden wordt gebruikt. Ook is het niet zinvol een complexe vacumeermachine aan te schaffen voor iemand die niet gewend is met ingewikkelde apparatuur om te gaan. Inventariseer daarom persoonlijke behoeften en voorkeuren, en ga vervolgens over op het analyseren van de verschillende modellen van vacumeermachines met de meest geschikte technische eigenschappen – eigenschappen die voldoen aan de persoonlijke behoeften en voorkeuren.
Vacumeermachine of sealepparaat
Vacumeermachines en sealapparaten worden vaak als soortgelijke producten aangebodem, echter is er een groot verschil tussen deze twee producten: een vacumeermachine zuigt de lucht uit een zak en sealt deze daarna dicht. Een sealapparaat sealt alleen plastic op elkaar, er wordt dus geen lucht weggezogen. Sealapparaten zijn vaak goedkoper dan vacumeermachines, en dit is logisch: ze zijn eenvoudiger en verrichten niet dezelfde taak.
Het vermogen
Het vermogen is het eerste keuzecriterium voor de aanschaf van een vacumeermachine, dit vermogen wordt uitgedrukt in Watt en is van invloed op het energieverbruik. Dit aspect geeft het vermogen aan van de motor van de pomp, dit vermogen is nodig om de lucht uit de zak te zuigen en daarna het thermisch lassen van de zakken met de verwarmingsstang. Hoe hoger het vermogen en hoe groter de prestaties van de machine, hoe sneller de pomp alle lucht ui de zak kan zuigen en hoe sneller het proces van vacumeren klaar is. In de meeste gevallen vinden we de hogere vermogens terug in vacumeermachines die groter zijn dan 30 cm, een hogere snelheid kan ervoor zorgen dat het voedsel sneller luchtdicht verpakt is en de kans dat er vloeistof uit het voedsel lekt en in contact komt met het dichtlast-mechanisme, is kleiner.
Beschikbaarheid en prijs van de zakken
Voor een goed resultaat van vacuümopslag is de centrale rol ongetwijfeld weggelegd voor de vacumeermachine, maar ook de kwaliteit van de gebruikte zakken is van belang om besmetting te voorkomen en luchtdichte verpakking te garanderen. De zakken zijn gemakkelijk te vinden in winkels die gespecialiseerd zijn in keukenapparatuur of groothandels, maar ook online is het mogelijk om zakjes van verschillende kwantiteit en kwaliteit te kopen. Deze zakken worden op rol verkocht en zijn in feite zakken waarvan zowel de onderkant als de bovenkant nog open zijn. Hierdoor kan je zelf de lengte van de zak bepalen, en dit doe je natuurlijk afhankelijk van hoeveel voedsel er in de zak gaat. Wat de kosten betreft, varieert de prijs afhankelijk van het feit of de zakken alleen voor opslag zijn of dat ze zijn bestand tegen scheuren en hitte, of zelfs in de magnetron kunnen worden gebruikt voor het bereiden van voedsel. De prijs van de zakken verschilt per breedte, kwaliteit en kwantiteit (hoe veel je koopt), maar rond de €0,20 per zak is ongeveer wel waar je rekening mee moet houden bij zakken van ongeveer 10 cm lengte.
De afmetingen
Een vacuümmachine voor huishoudelijk gebruik heeft traditioneel breedte van 30 – 40 cm. Vanzelfsprekend houden de afmetingen van de machine ook verband met de grootte van de zakken die de interne verwarmingsbalk kan afdichten. Daarom is het belangrijk goed te evalueren wat je behoeften zijn op het gebied van het vacuüm verpakken van voedsel en de ruimte die je hebt in de keuken. Er zijn ook compacte modellen voor kleinere zakken verkrijgbaar, en zogenaamde ‘hand sealers’ die minder ruimte innemen. Het is echter de vraag of met deze ‘hand sealers’ wel stabiel genoeg kan worden gewerkt, en de seal echt luchtdicht kan worden gemaakt.
Accessoires en functies
De uiteindelijke prijs heeft onvermijdelijk ook invloed op de aanwezigheid of afwezigheid van extra functionaliteit en accessoires die bij de vacumeermachine worden geleverd. Een rolhouder, snijmechanisme of andere onderdelen zijn bij de duurdere modellen vaak meegeleverd, bijvoorbeeld. Hieronder vind je enkel folierollen voor vacumeermachines:
Een ruimer overzicht van folierollen voor vacumeermachines vind je hier>>
Het is goed om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de geleverde accessoires, want hoewel ze comfortabel en praktisch zijn, kunnen ze aan de andere kant stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals bisfenol A (BPA), bevatten, of blijken ze niet geschikt voor sommige toepassingen die je juist wel nodig hebt. Bedenk daarom goed: wat wil ik gaan verpakken, welke afmetingen heb ik daarvoor nodig en welke eigenschappen en accessoires zijn dan onmisbaar?
De prijs
Een vacumeermachine kan een minimumprijs hebben van €30,- tot een maximum van €250,-. Het is daarom een product met een vrij gevarieerd prijsbereik, waarin verschillende merken verschillende modellen aanbieden.
Vacumeermachine merken
De vacumeermachines worden geleverd door verschillende merken, maar de meest bekende en meest verkochte zijn vacumeermachines van de merken FoodSaver, Macom, Princess, Bestron, Solis, Caso en Clatronic.
Conclusie
Een vacumeermachine kan voedselverspilling helpen voorkomen en je helpen kosten te besparen doordat het minder snel bederft. We hebben geprobeerd om je met dit artikel alle informatie te geven die je nodig hebt om de beste vacumeermachine te kiezen, en we hopen dat dit is gelukt.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!