Natte pannenlappen, veel stoom in je gezicht en uiteindelijk heet water over je handen heen. Geen vergiet in de buurt hebben kan een crime zijn als je met haast je gare (al dente!) pasta af wilt gieten. Reden genoeg om er een in je keuken te hebben. Als ik zie hoe vaak ik die van mij gebruik, zonder er eigenlijk bij stil te staan! Het is een object waarvan je weet dat het er is als je het nodig hebt. Maar heb je een vergiet nodig en heb je die niet in huis, dan kan dat toch knap lastig zijn. Wij hebben thuis al verschillende vergieten gehad en verschillende soorten uitgeprobeerd. Tot nu toe zat er geen model bij waar wij helemaal weg van waren. Simpelweg omdat er zoveel verschillende systemen en materialen bestaan en alles wel voor en nadelen heeft. Reden genoeg om eens te kijken waar een vergiet eigenlijk goed voor is en wat voor vergieten er allemaal te krijgen zijn.
Best verkochte vergiet
Excellent Houseware Keuken vergiet/zeef - op voet - RVS - 24 x 10 cm
Direct naar: Vergiet kopen – maar welke?
Een vergiet – nuttig of niet?
Zeker nuttig als je het mij vraagt. Ik heb zo vaak staan hannesen boven het aanrecht met twee natte pannenlappen, een hoop stoom en een pan die eigenlijk niet om aan te pakken zo heet was. Met een vergiet in je gootsteen gaat je dat toch wat gemakkelijker af. Je hebt nog steeds pannenlappen nodig, maar als het goed is giet je de inhoud van je pan in een keer leeg. Wat ook een bijkomend voordeel is, is dat er nooit meer rijst of groenten in de gootsteen belanden. Werk je zonder vergiet – en ik spreek uit ervaring – dan gooi je gemakkelijker de halve inhoud van je pan zo in het afvoerputje. Niet leuk voor je zwanenhals en minder op je bord. Een vergiet scheelt je dus mopperen èn je bent ook nog duurzamer bezig, want je hoeft minder eten weg te knikkeren!
Misverstand nummer 1
Een vergiet is geen zeef. Een zeef heeft een fijnmazig raster waar je bijvoorbeeld klontjes mee uit je bloem of saus kunt zeven. Je drukt of schudt de ingrediënten vaak door je zeef heen en hetgeen wat er aan de onderkant uitkomt bevat geen klontjes meer. Een zeef kun ook je gemakkelijk boven een kom houden om en is vaak gemaakt van heel dun ijzerdraad. Natuurlijk kun je een zeef ook wel gebruiken om iets mee af te gieten, maar dat verkort de levensduur van je zeef zeker. Een zeef is geen vergiet. Een vergiet kan gemakkelijker grote inhouden dragen en heeft veel minder gaatjes. Bovendien word je van pasta in een zeef afgieten niet echt blij – ik niet in ieder geval – want pasta blijft plakken en dan moet je veel moeite doen om je zeef weer schoon te krijgen. lekker gescheiden houden…een zeef en een vergiet.
Opgevouwen staat netjes
Ze bestaan eigenlijk al wel een tijdje: de opvouwbare vergieten. Toch vind ik het een gek gezicht blijven. Efficiënt op te bergen? Zeker. Efficiënt in gebruik? Vind ik niet per sé. Wij hebben er eentje gehad. Met nadruk op ‘gehad’. Toen we ‘m net hadden was het opvouwen natuurlijk een leuk trucje telkens en het was fijn dat hij zo weinig plaats in beslag nam. Maar er kwamen al snel scheuren in het silicone gedeelte. Dat gedeelte is natuurlijk ook maar gemaakt voor een x-aantal keer in-en-uit klappen en barstjes zijn dan onvermijdelijk. Ook met een mes moet je uitkijken bij dit type vergiet. Als je een klein gaatje prikt in het silicone gedeelte kan er water ophopen onder het oppervlak, waardoor de silicone gaat verkleuren, zacht wordt en uiteindelijk scheurtjes krijgt. Ik zou wel zeggen dat dit een prima camping-proof vergiet is! Gemakkelijk mee te nemen, je gebruikt het wellicht minder dus de levensduur is langer en in een kleine caravan neemt het weinig ruimte in beslag!
Een ruimer overzicht van opvouwbare vergieten vind je hier>>
Een vergiet gemaakt van bamboevezel
Bamboevezel; tegenwoordig wordt er van alles van gemaakt. Van kleding, garens tot vergieten. Wij hebben er ook een tijdje een in gebruik gehad. Fijn ding. Stevig en prima schoon te houden. Dit type vergiet is door het gebruik van bamboevezels, heel milieuvriendelijk. Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid in deze tijd, waar we veel bezig zijn met duurzaamheid en hergebruik. Het schijnt geen schade aan te richten bij de plant waarvan de vezels weggehaald worden en men zegt ook dat er niets chemisch komt kijken bij het maken van deze vergieten. Zeker gewenst in een groen huishouden, en in een keuken waar gestoomd wordt, want stomen in een bamboe-vergiet gaat prima. Wat wij thuis wel ervoeren, was dat na verloop van tijd scheurtjes gaan ontstaan in de bodem. Hoe je het ook wendt of keert, er blijft elke keer heet water over de vezels lopen waardoor het materiaal brozer wordt. Goed afdrogen dus, na gebruik, en vervangen als het materiaal het begeeft – kan best want vergieten van bamboe zijn niet duur. We zien dat veel fabrikanten er voor kiezen bamboe te gebruiken in het product en niet het gehele product ervan te maken – zo heb je vooral de voordelen en niet de nadelen van het materiaal.
Een ruimer overzicht van vergieten met bamboe vind je hier>>
Emaille ❤
Ik ben verliefd op emaille! Eigenlijk is het ‘email‘, maar dat gebruiken we niet meer en is nogal verwarrend met het woord e-mail. Wil je het goed doen, zeg dan email, wil je dat iedereen begrijpt wat je bedoelt, zeg dan emaille.
Emaille is weer helemaal terug aan het komen en zeker trendy om in huis te hebben. Lekker retro en duurzaam. Emaille is namelijk niet ka-pot te krijgen. Emaille is in principe een dun laagje glas dat aangebracht wordt als coating (beschermlaag) over metaal of aardewerk. Als je erop gaat letten heb je meer emaille in huis dan je denkt. Pannen, een droogrekje een gieter, mokken…ik heb een stoel van emaille bijvoorbeeld. Een vergiet van dit materiaal is dus lekker stevig en kan wel tegen een stootje. Emaille wordt als materiaal niet voor niets vaak gebruikt in voorwerpen die je vaak gebruikt. Net als bamboevezel dus ook duurzaam op zijn eigen manier!
Een ruimer overzicht van vergieten van emaille vind je hier>>
Het RVS vergiet
Misschien wel het materiaal wat voor de praktisch ingestelde koks onder ons gewoon prima is. What you see is what you get. Fijn, voor als je het niet zo interessant vindt om na te denken over het kopen van een vergiet. Want dat kan natuurlijk. Je RVS vergiet kan zonder problemen in de vaatwasmachine, je kunt er in stomen, het kan tegen een stootje en ze zijn niet zwaar en zeker niet duur. RVS vind je in mat of glanzend en een mooie bijkomstigheid bij vergieten van dit materiaal is dat ze er ook grote en kleine vergieten van maken. Wat doorgaans van ander materiaal toch minder snel gebeurt. Ben je dus op zoek naar een exemplaar wat hele grote (of kleinere) hoeveelheden kan hebben, dan is RVS het materiaal waar je naar moet uitkijken!
Een ruimer overzicht van vergieten van RVS vind je hier>>
En hoe werkt dat precies, een vergietlepel?
Innovatie blijft ook op het gebied van vergieten niet uit. Het kan altijd slimmer, mooier, praktischer of duurzamer. Zo is er dus ook een vergietlepel. Niet afgieten, maar uitscheppen. Handig, voor als je bijvoorbeeld een paar dingen uit je pan wilt halen of het schuim van je erwtensoep af wilt scheppen (vandaar de andere benaming voor een vergietlepel: Schuimspaan, als is een echte schuimspaan platter dan een vergietlepel – je kunt ze beiden voor hetzelfde gebruiken). Hij is dus niet bedoeld om de inhoud van je pan in af te gieten. Een vergietlepel is meer voor de verfijnde keukenklusjes. Het leuke is dat ze in heel veel verschillende kleuren en maten te krijgen zijn. Sommigen modellen (als ze van nylon gemaakt zijn) zijn zelfs geschikt om iets uit je frituurpan te scheppen! Een andere toepassing kan zijn dat je ‘m als opscheplepel gebruikt tijdens het avondeten.
Een ruimer overzicht van vergietlepels vind je hier>>
Handig…of niet? – Een vergiet met lekbak
Wie in de zomer tussen de middag wel eens aardbeien op brood eet, wordt misschien wel heel gelukkig van een vergiet met lekbak. Even nog snel de aardbeien wassen en snel alles op tafel voor de kinderen thuis komen uit school. Zo ging dat vroeger bij ons thuis wel eens. Een vergiet met lekbak is dan wel handig, omdat je na het wassen van de aardbeien de bak er onder kan zetten. Het overtollige water loopt dan alsnog weg door het vergiet. Geen natte boterhammen meer! Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar het kan ook handig zijn met groenten, pasta, rijst of andere ingrediënten waarvan je weet dat er nog wat water uit kan komen na het koken. Teveel water zorgt er namelijk voor dat de smaak van je ingrediënten minder wordt. Denk aan macaroni bijvoorbeeld. Als er teveel water in de buisjes blijft zitten, dan smaakt je macaroni naar water.
Zoals je hebt kunnen lezen is het handig om te weten wat de toepassing voor je vergiet gaat zijn. Zo kun je gerichter iets uitzoeken. Ben je op zoek naar praktisch zonder al te veel poespas, kies dan voor RVS. Ben je meer weg van retro en stevig, ga dan voor emaille. Wil je liever scheppen, ga dan voor een vergietlepel en ben je echt op zoek om klontjes uit je bloem te zeven, dan was je vast blij om te lezen dat een vergiet geen zeef is!
Verder lezen over specifieke modellen vergieten kan hier>>
Een overzicht van vergieten bij verschillende webshops vind je hieronder:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!