Als je op zoek bent naar een nieuwe inductiekookplaat, kom je misschien voor een lastige keuze te staan: moet je kiezen voor een inductiekookplaat met- of zonder krachtstroom? Want de verschillen zijn groot – niet alleen in prijs, maar ook als het op functionaliteit en gebruik aankomt. In dit artikel gaan we de verschillen tussen de twee opties bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van jouw nieuwe inductiekookplaat.
Hoezo, krachtstroom?
Laten we eerst beginnen met het uitleggen van wat krachtstroom eigenlijk is. Krachtstroom is een hogere spanning dan de normale huishoudelijke spanning, namelijk 400 volt in plaats van 230 volt. Dit betekent dat een inductiekookplaat met krachtstroom een hoger vermogen kan leveren dan een inductiekookplaat zonder krachtstroom. We gebruiken de term ‘krachtstroom’ zoals deze in de volksmond wordt toegepast, echter is er een verschil tussen een krachtgroep en krachtstroom, als je daar meer over wilt leren dan kan dat in het artikel over inductiekookplaten zonder krachtstroom.
Een inductiekookplaat zonder krachtstroom heeft meestal een vermogen tussen de 3 en 7 kW, terwijl een inductiekookplaat met krachtstroom wel 11 kW of meer kan hebben. Dit hogere vermogen zorgt ervoor dat de inductiekookplaat met krachtstroom sneller opwarmt en meer vermogen kan leveren tijdens het koken. Maar wat zijn de andere verschillen tussen inductiekookplaten met en zonder krachtstroom?
De prijs
De eerste en meest voor de hand liggende factor is de prijs. Over het algemeen zijn inductiekookplaten met krachtstroom duurder dan inductiekookplaten zonder krachtstroom. Dit komt door het hogere vermogen en de extra installatiekosten die hiermee gepaard gaan. Als je niet van plan bent om veel te koken of niet veel vermogen nodig hebt, kan een inductiekookplaat zonder krachtstroom een goede keuze zijn en je een aanzienlijk bedrag besparen; inductiekookplaten zonder krachtstroom kan je al kopen voor minder dan €100,- terwijl inductiekookplaten met krachtstroom al gouw enkele honderden euros kosten, zeker modellen met flexzones, inductiefornuizen kunnen zelfs enkele duizenden euro’s kosten – zeker de bredere modellen.
Aansluiting
Een ander verschil is de grootte van de aansluiting op het stroomnet. Een inductiekookplaat met krachtstroom heeft een aansluiting van drie fasen nodig, terwijl een inductiekookplaat zonder krachtstroom slechts een enkele fase nodig heeft. Dit betekent dat als je een inductiekookplaat met krachtstroom wilt installeren, je mogelijk je elektrische aansluiting moet laten upgraden om aan de vereisten te voldoen.
Vermogen
Een derde verschil is het vermogen dat de inductiekookplaat kan leveren. Zoals eerder vermeld, kan een inductiekookplaat met krachtstroom veel meer vermogen leveren dan een inductiekookplaat zonder krachtstroom. Dit kan handig zijn als je vaak grote hoeveelheden voedsel kookt of als je veel verschillende pannen tegelijkertijd gebruikt. Aan de andere kant kan een inductiekookplaat zonder krachtstroom voldoende zijn voor de meeste mensen en biedt het nog steeds een snelle en energiezuinige manier van koken.
Toch zul je bij een inductiekookplaat zonder krachtstroom merken dat als je met twee pannen of meer tegelijkertijd kookt je zult worden beperkt in hoe snel je kunt koken; het beschikbare vermogen moet worden verdeeld, en bij twee pannen of meer zullen de kookzones niet op vol vermogen kunnen werken, iets dat we ‘pendelen’ noemen; de kookzones zullen niet de beschikking hebben over het volle vermogen of zelfs het vermogen verdelen over de ene zone, en daarna weer de andere zone. Op- en af dus. En dat werkt niet altijd prettig.
Afmetingen en plaatsing
Een vierde verschil is de grootte van de inductiekookplaat. Omdat een inductiekookplaat met krachtstroom meer vermogen kan leveren, is het vaak ook groter dan een inductiekookplaat zonder krachtstroom. Dit betekent dat je meer ruimte nodig hebt op je aanrecht en mogelijk ook meer ruimte nodig hebt om de kookplaat te installeren. Als je een kleine keuken hebt, kan een inductiekookplaat zonder krachtstroom dus een betere optie zijn.
Daarbij komt dat er geen vrijstaande inductiekookplaten bestaand die op krachtstroom werken, en er vrijwel geen inductiekookplaten bestaan die met een ‘normale stekker’ worden aangesloten en kunnen worden ingebouwd. Als je dus voor een inductiekookplaat kiest die werkt op 1-fase (normale stekker) dan kom je vrijwel altijd uit bij een vrijstaande model. En die zijn praktisch omdat ze kunnen worden verplaatst en opgeborgen, maar als je graag wilt inbouwen dan kom je meestal uit bij 2-fasen of 3-fasen Perilex aansluiting, wat in de volksmond ‘krachtstroom’ wordt genoemd.
Gebruik
Een vijfde verschil tussen inductiekookplaten met en zonder krachtstroom is het aantal pannen dat tegelijkertijd op de kookplaat kan worden gebruikt. Omdat een inductiekookplaat met krachtstroom meer vermogen kan leveren, kan het meer pannen tegelijkertijd verwarmen dan een inductiekookplaat zonder krachtstroom. Dit kan handig zijn als je regelmatig grote diners of feestjes organiseert en meerdere gerechten tegelijkertijd wilt bereiden.
Functies
Inductiekookplaten met krachtstroom zijn niet alleen een stuk krachtiger dan inductiekookplaten zonder krachtstroom; ze zijn ook uitgerust met veel meer functies. Een van de belangrijkste functies die we bij inductiekookplaten met krachtstroom tegenkomen zijn de koppelfunctie voor kookzones, waarmee je een braadzone of flexzone creëert. Daarnaast vinden we op de krachtigere inductiekookplaten timers, warmhoudfuncties en zaken als panherkenning terug, waar we deze functies bij de goedkopere inductiekookplaten zonder krachtstroom meestal missen.
Duurzaamheid
Een ander aspect om te overwegen is de duurzaamheid en levensduur van de inductiekookplaat. Over het algemeen gaan inductiekookplaten met krachtstroom langer mee dan inductiekookplaten zonder krachtstroom, omdat ze gemaakt zijn van duurzamere materialen en betere onderdelen hebben. Dit kan op de lange termijn dus meer kostenbesparend zijn, omdat je minder snel een nieuwe kookplaat hoeft te kopen.
Conclusie: wat is de beste keuze voor jou?
Als je een inductiekookplaat wilt kopen, is het belangrijk om te overwegen wat je nodig hebt en wat je budget is. Als je niet veel vermogen nodig hebt en een beperkt budget hebt, kan een inductiekookplaat zonder krachtstroom een goede optie zijn. Het biedt nog steeds een snelle en energiezuinige manier van koken en is goedkoper dan een inductiekookplaat met krachtstroom.
Als je echter vaak grote hoeveelheden voedsel kookt en veel vermogen nodig hebt, kan een inductiekookplaat met krachtstroom een betere optie zijn. Het biedt meer vermogen en kan meer pannen tegelijkertijd verwarmen, waardoor het ideaal is voor professionele koks of mensen die vaak grote diners of feestjes organiseren.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke keuken en elke koker anders is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is daarom belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen en een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van jouw nieuwe inductiekookplaat. Wil je daar meer hulp bij? Lees dan dit artikel over inductiekookplaten.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!