Zeg je Chinees eten, dan denk ik aan een heerlijk geurende rijsttafel met allerlei traditionele receptjes. De namen van de gerechten haal ik al-tijd door elkaar, maar er is er eentje die ik niet zo snel meer vergeet. Soms als wij thuis gezond willen eten, met veel groenten maken we een eenpansgerecht of alle groenten gaan in een grote braadslee de oven in. Laatst hadden we weer zo’n momentje, maar geen zin in gegrilde groenten, dus bedachten we wat anders. Zoals ik al eens schreef ben ik wel van het uitproberen van nieuwe recepten en dit keer koos ik, veel te ambitieus dacht ik, een receptje van Tjap Tjoy. Ik ben ook wat te eigenwijs om het recept precies zoals het moet te volgen, dus maakte ik er een eigen versie van. Voor degene die het zich afvragen: Tjap Tjoy is een gerecht met veel groeten, vlees of kip met een ingedikt sausje. Het wordt vaak gegeten met bami of rijst.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Hier kun je dus gemakkelijk een beetje mee spelen vind ik. Je kunt bepaalde groeten weglaten of vervangen en het vlees omruilen voor kip of het gerecht vleesloos laten.
- Sperzieboontjes (twee handen in een zakje scheppen in de supermarkt)
- Wortel (een grote winterwortel)
- Een bakje champignons
- Taugé (optioneel)
- Paprika (2 stuks)
- Erwtjes (een klein potje of twee kleine handjes uit een zakje uit de vriezer)
- Gesneden kippendijtjes (gebruikte ik) óf varkenslapjes kleingesneden (optioneel)
- Vissaus (ongeveer 4 eetlepels)
- Oestersaus (ongeveer 4 eetlepels)
- Een scheutje sojasaus
- Peper (of een half pepertje gemalen)
- Maizena
- Bouillonblokje (kip)
- 2 teentjes knoflook
- 2 uitjes
- Halve liter water
- Basmati rijst
Bereidingswijze
- Snijd de uien in halve ringen en ontvel de teentjes knoflook
- Zet een braadpan op het vuur en laat de pan goed warm worden.
- Strooi een beetje olijfolie in de pan, doe de helft van de uien erbij en pers daar één teentje knoflook bij.
- Braad je vlees of kip op middelhoog vuur aan en voeg daar een eetlepel vissaus en oestersaus bij.
- Laat dit even sudderen en schep na een minuut of 10 de kip uit de pan met een schuimspaan.
- Begin ondertussen aan het schoonmaken en snijden van de groeten.
- Haal de uiteinden van de sperzieboontjes eraf, snijdt ze in tweeën en kook ze even kort beetgaar samen met de wortel die je in grove stukken gesneden hebt.
- Snijdt de paprika en in grove stukken. Grove stukken zorgen ervoor dat de ingrediënten lekker goed zichtbaar blijven op je bord.
- Snijdt de champignons in vieren.
- Voeg nog een beetje olijfolie toe in de pan en begin met het garen van de paprika.
- Voeg na een minuut of 5 de sperzieboontjes en wortel toe.
- Voeg na nog eens 5 minuten de champignons, peper en taugé toe.
- Laat dit even 5 minuten op middelhoog vuur sudderen en roer af en toe goed door de pan.
- Voeg nu 3 eetlepels vissaus, 3 eetlepels oestersaus en een scheutje sojasaus toe en roer dit goed door de groenten heen.
- Voeg één blokje kippenbouillon toe en een halve liter water.
- Breng dit aan de kook en draai het vuur daarna wat zachter.
- Voeg nu wat maizena toe. Ik voeg dit toe door gewoon wat over het gerecht heen te strooien en tegelijkertijd te roeren. Het is belangrijk dat het mengsel een beetje blijft pruttelen, zodat de maizena goed de kans krijgt zijn werk te doen. Het is dus even opletten geblazen, want je kunt de maizena naar wens toevoegen. Wil je dikkere saus, voeg dan wat extra toe.
- Nu mogen de erwtjes er ook bij!
- Voeg tot slot de gegaarde kip (of vlees) toe aan dit geheel en laat het nog even 5 minuten doorgaren.
- Kook ondertussen een lekker portie basmati rijst, genoeg voor 4 personen
- Klaar!
Variatie
Zoals ik al schreef kun je eindeloos variëren met dit recept. Zo liet ik bijvoorbeeld de komkommer weg omdat wij daar niet zo’n fan van zijn. Ook kun je er voor kiezen het vlees weg te laten, waardoor het ook geschikt is voor je vegetarische vrienden. Zo kun je ook nog bamboescheuten en gember aan het geheel toevoegen. De wortel kan bijvoorbeeld ook ingewisseld worden voor broccoli. Het is maar net waar je zin in hebt! Maar dat maakt het leuk toch? Zo kun je het recept helemaal naar smaak ‘inrichten’! Succes en smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!