Guacamole is een bijgerecht uit de Mexicaanse keuken. Guacamole komt uit het zuiden van Mexico en is bedoeld als frisse tegenhanger bij pittig zwaar eten. Traditioneel wordt guacamole gemaakt in een vijzel. De rijpe avocado bevat veel natuurlijke gezonde vetten en is van zichzelf niet rijk aan smaak, echter door er de juiste kruiden, zout en peper aan toe te voegen is het een heerlijke bron voor een smakelijke dip: de wereldberoemde guacamole.
Ingrediënten
- Een rijpe avocado – neem een Hass avocado, dit is de avocado met een donkergroene kleur en een bobbelige schil. Als de avocado goed rijp is dan is het binnenste van de vrucht wit-groen en de buitenkant paars-zwart, je kunt de schil gemakkelijk indrukken en tussen de schil en de vrucht zit een dun laagje ruimte. (Lees hier meer over de Hass avocado))
- Rode ui (fijngesnipperd) of sjalot
- Een limoen
- Chilipepers (of poeder)
- Korianderblad gesnipperd
- Zwarte peper
- Zout
Bereiding
- Snijd de avocado in de lengte rond door, je komt de pit met je mes tegen.
- Trek de twee helften van elkaar en als het goed is trek je nu de schil er eenvoudig vanaf.
- Haal de pit uit de avocado en snijd de avocado in blokjes (voor zover hij nog niet vanzelf uit elkaar valt of brokkelt) en doe dit in de vijzel (een bakje werkt ook maar een goede vijzel werkt heel fijn en het staat mooi op tafel).
- Pureer de avocado en voeg de fijngesnipperde ui toe en meng dit goed door elkaar.
- Voeg nu de overige ingrediënten naar smaak toe, wees terughoudend met limoensap en zorg dat het niet te nat wordt, je kunt altijd nog wat toevoegen.
De guacamole is klaar, als je het niet meteen gebruikt dek je het direct af met plasticfolie tegen verkleuren.
Tips voor het maken van Guacamole
Snijden – Als je problemen hebt met het snijden van de blokjes avocado voordat je gaat pureren, snijd ze dan in de schil: Snijd de avocado doormidden en pak één helft van de avocado vast als een bakje in je hand. Snijd nu met de punt van je met lijnen in het vruchtvlees, druk niet te hard want anders ga je door de schil heen. Trek 2 vertikale en 3 horizontale lijnen tot op de schil. Leg je mes nu neer en keer de halve avocado om. Druk nu met je duimen de schil naar binnen zodat het vruchtvlees naar buiten komt. Je kunt nu eenvoudig de blokjes avocado van de schil afpakken en pureren. Dit doe je ook bij de andere helft. Als je moeite hebt de pit er uit te krijgen: hak je mes in de pit, en draai het mes licht in de pit, deze komt nu los en je tilt de pit er nu eenvoudig uit met het mes.
Guacamole wordt bruin – Voordat je de avocado pelt doop je de hele avocado met schil en al exact 10 seconden in kokend water. Spoel de avocado daarna af met koud water. Hierdoor worden de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het bruin worden (oxideren) van de guacamole, gedeactiveerd en blijft je guacamole mooi fris van kleur.
Knoflook in guacamole
Guacamole is een fris bijgerecht naast de pittige bonen en mais-gerechten uit Mexico, de frisheid is dus echt als tegenhanger van de pepers bedoeld en voeg je hier knoflook aan toe dan wordt het gerecht minder verfrissend, dus dit is niet wat de Mexicanen doen. Uiteraard kan je zelf tomaat en knoflook toevoegen naar smaak als je dat graag wilt, maar zeker knoflook haalt de frisheid weg (en mogelijk houdt het ook anderen op afstand…)
Pit in de guacamole tegen bruin worden
Zodra de guacamole klaar is zal hij gaan verkleuren (bruin worden), ik heb wel eens de tip gekregen om de pit van de avocado in het bakje guacamole te doen om het verkleuren tegen te gaan. Dit heeft echter geen enkele zin, behalve dan dat de pit een klein deel van het oppervlak van de guacamole afdekt, maar als je dit wilt dan kan je veel beter plasticfolie gebruiken, de pit is slechts een leuke aankleding van de guacamole, al staat een (stukje) rode peper veel leuker vind ik.
Kookwekker ei geluid | Pureestamper RVS | Garde | Knoflookpers | Vijzel |
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!