Vitello tonnato is een bekend Italiaans gerecht van koude gesneden kalfsvlees bedekt met een romige saus die op smaak is gebracht met tonijn. Het wordt koud of op kamertemperatuur geserveerd, meestal in de warme zomermaanden als hoofdgerecht of als bij-gerecht. Het gerecht is goed voor te bereiden (zelfs een dag vantevoren) en leent zich daarom goed voor een uitgebreid diner of bij een barbecue. In Argentinië kent men dit gerecht als “vitel toné”, dat traditioneel tijdens kerst wordt gegeten.
Vitello tonnato recept
Dit recept is voor de snelle manier, deze is lekker en vergt niet te veel tijd. Als je het een keer traditioneel wilt maken bereid dan zelf je mayonaise, gebruik een mooi stuk vlees dat je zelf dun snijdt en gebruik verse tonijn, en natuurlijk bak je dan zelf je ciabatta.
Ingrediënten
Voor vier personen
- 1 blikje tonijn
- 150 gram ruccola
- 400 gram fricandeau
- ± 6 medium aardappelen
- 5 eetlepels mayonnaise (zelfgemaakte is natuurlijk het lekkerst)
- Citroensap van 1 citroen
- Kappertjes
- Peper en zout
- 1 stokbrood/ciabatta
Bereiding
- Kook de aardappelen en laat ze daarna goed afkoelen.
- Snijd de aardappelen in stukjes, niet te klein.
- Schep de tonijn uit het blikje en pureer dit samen met de mayonnaise tot een gladde massa. Breng dit op smaak met citroensap, peper en zout. Voeg eventueel wat water toe om het wat meer vloeibaar te maken indien het mengsel nog wat dik is.
- Neem een mooie platte schaal (of bijvoorbeeld een vierkante ovenschaal voor een netter resultaat) en verspreid hierover de helft van de ruccola.
- Over de rucola heen verspreid je de fricandeau. Zorg wel dat alle rucola zo goed mogelijk bedekt is.
- Vervolgens verspreid je over de fricandeau de tonijn mayonnaise.
- Nadat de tonijn mayonnaise goed is verspreid, verspreid je de gekookte stukjes aardappel er overheen.
- Maak het geheel af met de rest van de ruccola en kappertjes. Serveer met een vers brood, eventueel met kruidenboter. De vitello tonnato is ook heerlijk op het stokbrood.Bij het serveren van de vitello tonnato heb je een scherp mes nodig, zodat je het geheel in nette vierkante stukken kan snijden.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!