• V&A
  • Contact
  • Over Plezierindekeuken.nl
  • Privacy & Cookies
  • Links

Plezier in de Keuken

...Informatie, Reviews en Recepten.

  • Het Huishouden
  • Buiten Eten

Vla maken – Hoe maak je zelf vla met een keukenmachine?

Laatst bijgewerkt door Florian op 2 oktober 2019 - Reacties:0

16 Vla maken - Hoe maak je zelf vla met een keukenmachineDe vla die we in de supermarkt kopen is gemaakt zonder eieren, zonder eieren is het goedkoper en makkelijker te maken en nog langer houdbaar ook. Maar lekkerder is vla mèt eieren, het is veel werk maar het resultaat is heerlijk ambachtelijk en… leuk om te maken want je kunt de vla maken met de smaak die je wilt, vanille, chocolade of bitterkoekjes…

 

Vla maken met bitterkoekjes – recept

Ik heb bitterkoekjes door de vla gemengd, dus heb ik bitterkoekjesvla gemaakt. Je kunt er ook chocola of vanille door mengen, maar ook andere smaken, zoals rum of citroen natuurlijk! Ik heb voor het kloppen en mengen van de vla een keukenmachine met ballongarde gebruikt, je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, het is dan wat meer en zwaarder werk.

Ingrediënten

  • 6 eierdooiers (bewaar het eiwit in de koelkast voor een ander gerecht, het scheiden van eigeel kan heel eenvoudig)
  • 2 eieren
  • 600 mililiter melk (ik heb kokosmelk gebruikt maar traditioneel maak je vla met koemelk)
  • 200 gram bitterkoekjes

Bereiding

  1. Doe de eierdooiers en de twee hele eieren in de mengkom van de keukenmachine
  2. Sluit de ballongarde aan en laat de keukenmachine de eieren luchtig kloppen op middelmatige snelheid, 2-3 in mijn geval, in ongeveer 10 minuten
  3. Vermaal de bitterkoekjes in een vijzel of maak ze kapot in een stevig plastic zak door er op te slaan met een deegroller of iets anders zwaars (het hoeft niet verpoederd te worden, stukjes zijn lekker!)
  4. Doe de melk en de vermalen bitterkoekjes in een pan en verwarm dit al roerend met een garde, het mag niet koken!
  5. Zet een grote pan op en vul deze voor een kwart met water, het water moet warm worden maar hoeft nog niet te koken
  6. Als de eieren luchtig zijn en de melk warm voeg je de melk langzaam aan de eieren toe terwijl de keukenmachine nog draait, ik heb dit gedaan door met een lepel telkens wat melk toe te voegen via de opening in het spatdeksel (te snel te veel toevoegen zorgt ervoor dat je roerei krijgt, voorkom dit en neem de tijd)
  7. Laat de keukenmachine nog even een minuutje draaien als je alle melk hebt toegevoegd
  8.  Giet alles nu in een grote pan die past in de pan met water die je op het fornuis hebt staan (je gaat het mengsel au bain-marie verwarmen waardoor het mengsel dikker wordt)
  9. Zet het gas onder de grootste pan hoger zodat het water heter wordt, roer het mengsel continue met een garde (niet kloppen)
  10. Blijf het mengsel roeren met de garde terwijl het warmer wordt
  11. Na ongeveer 10-20 minuten zal het mengsel dikker worden, als het is ingedikt heb je zelfgemaakte vla

 

Let op! Je moet dit au bain-marie doen, verwarm je de vla op direct vuur dan heb je roerei, dit geldt ook voor als het klaar is: eet het op kamertemperatuur, verwarm het niet want het ei zal stollen en dan heb je geen vla meer.

 

 

Lees verder over:

  • ➣ Aspergesoep recept – Aspergesoep maken van schillen
  • ➣ Kokos – rozijnenkoekjes recept
  • ➣ Stoofperen recept – Stoofperen maken door ze in port te koken
  • ➣ Geroosterde lamsfilet met sjalottenkorst recept
  • ➣ Namoura met sinaasappel kardemom siroop – Recept
  • ➣ Multicooker Risotto recept
  • ➣ Recept: Stoommandje gebruiken bij vis 
  • ➣ Stoofperen maken in de slowcooker – Recept


Reageer

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

« Volkoren pizza – Pizza maken met volkorenmeel in een keukenmachine
Chocoladecake recept – Chocoladecake maken met een keukenmachine »

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier! Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Plezierindekeuken.nl info

  • Contact
  • Over ons
  • Privacy Policy

Onze projecten

  • AlleDienbladen.nl – Een overzicht van alle dienbladen
  • Culinair Arrangement
  • Slow-Cookers.nl – Lees alles over slow cookers!
  • Voedseldrogers.info – Informatie over voedseldrogers.

Affiliate programma’s

Deze website neemt deel aan verschillende Affiliate Programma’s. Affiliate-programma’s bieden eigenaren van websites de mogelijkheid inkomsten te genereren uit reclame en verwijzingen naar adverteerders. De producten die op deze website worden besproken zijn op eigen kosten aangeschaft – tenzij anders vermeld.

Als Amazon-Partner verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in