De vla die we in de supermarkt kopen is gemaakt zonder eieren, zonder eieren is het goedkoper en makkelijker te maken en nog langer houdbaar ook. Maar lekkerder is vla mèt eieren, het is veel werk maar het resultaat is heerlijk ambachtelijk en… leuk om te maken want je kunt de vla maken met de smaak die je wilt, vanille, chocolade of bitterkoekjes…
Vla maken met bitterkoekjes – recept
Ik heb bitterkoekjes door de vla gemengd, dus heb ik bitterkoekjesvla gemaakt. Je kunt er ook chocola of vanille door mengen, maar ook andere smaken, zoals rum of citroen natuurlijk! Ik heb voor het kloppen en mengen van de vla een keukenmachine met ballongarde gebruikt, je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, het is dan wat meer en zwaarder werk.
Ingrediënten
- 6 eierdooiers (bewaar het eiwit in de koelkast voor een ander gerecht, het scheiden van eigeel kan heel eenvoudig)
- 2 eieren
- 600 mililiter melk (ik heb kokosmelk gebruikt maar traditioneel maak je vla met koemelk)
- 200 gram bitterkoekjes
Bereiding
- Doe de eierdooiers en de twee hele eieren in de mengkom van de keukenmachine
- Sluit de ballongarde aan en laat de keukenmachine de eieren luchtig kloppen op middelmatige snelheid, 2-3 in mijn geval, in ongeveer 10 minuten
- Vermaal de bitterkoekjes in een vijzel of maak ze kapot in een stevig plastic zak door er op te slaan met een deegroller of iets anders zwaars (het hoeft niet verpoederd te worden, stukjes zijn lekker!)
- Doe de melk en de vermalen bitterkoekjes in een pan en verwarm dit al roerend met een garde, het mag niet koken!
- Zet een grote pan op en vul deze voor een kwart met water, het water moet warm worden maar hoeft nog niet te koken
- Als de eieren luchtig zijn en de melk warm voeg je de melk langzaam aan de eieren toe terwijl de keukenmachine nog draait, ik heb dit gedaan door met een lepel telkens wat melk toe te voegen via de opening in het spatdeksel (te snel te veel toevoegen zorgt ervoor dat je roerei krijgt, voorkom dit en neem de tijd)
- Laat de keukenmachine nog even een minuutje draaien als je alle melk hebt toegevoegd
- Giet alles nu in een grote pan die past in de pan met water die je op het fornuis hebt staan (je gaat het mengsel au bain-marie verwarmen waardoor het mengsel dikker wordt)
- Zet het gas onder de grootste pan hoger zodat het water heter wordt, roer het mengsel continue met een garde (niet kloppen)
- Blijf het mengsel roeren met de garde terwijl het warmer wordt
- Na ongeveer 10-20 minuten zal het mengsel dikker worden, als het is ingedikt heb je zelfgemaakte vla
Let op! Je moet dit au bain-marie doen, verwarm je de vla op direct vuur dan heb je roerei, dit geldt ook voor als het klaar is: eet het op kamertemperatuur, verwarm het niet want het ei zal stollen en dan heb je geen vla meer.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!