In Nederland eten we taart, in Limburg eten we vlaai. Vlaai is een platte taart zonder slagroom, bestaande uit een bodem, lage opstaande rand en vulling van… ja eigenlijk alles dat je maar kunt bedenken. Mijn favoriet is de rijstevlaai, maar om eens wat anders te proberen hieronder een recept voor wortelvlaai, uit een oud vlaaienboek.
Wortelvlaai recept
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 10 gram gist
- 1 deciliter melk
- 30 gram boter
- 15 gram suiker
- 1 gram zout
Voor de vulling
- 700 gram wortels
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- Citroensap van 1 citroen
- 1 ei
Bereiding vulling
- Schrap de wortels en snijd ze in stukken.
- Kook ze goed gaar.
- Roer de wortels door een roerzeef of stamp ze fijn.
- Laat enigszins afkoelen.
- Voeg vervolgens de boter, de suiker en wat citroensap aan de massa toe en laat verder afkoelen.
Bereiding deeg
- Maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk.
- Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
- Giet hierin de aangemaakte gist, de boter en de suiker.
- Strooi het zout langs de buitenrand van de resterende melk in het kuiltje en kneed een deeg.
- Voeg zo nodig het laatste beetje melk toe.
- Laat het deeg rijzen tot het dubbele volume.
- Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette vlaai-vorm mee.
- Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is.
- Splits het ei en roer de dooier door de wortelmassa.
- Klop het eiwit stijf en schep door de wortelmoes.
- Verdeel de vulling over de vlaaibodem.
- Bak de vlaai op 220 C gedurence 25 tot 30 minuten.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!