Sinds kort hebben wij een nieuwe contactgrill: de oude stopte er plotsing mee (we gebruikten hem ook wel erg vaak – te vaak misschien) en kregen van familie een nieuwe. Nouja: het is een gebruikte, maar wel een professionele die niet zou misstaan in een professionele keuken. Het ding weeg een kilo of 15 en is van RVS. Het apparaat kan op hoge temperaturen grillen en ziet er fantastisch uit. Helemaal gratis! Nouja: als tegenprestatie moet er een mooi stuk vlees worden bereid op de contactgrill – en dat is geen probleem want hoe lastig kan dat zijn? Contactgrill aan, vlees erop met de vleestang en er weer afhalen met de vleestang. Vleestang? Tsja… die van ons is niet zo best…
Vleestang
Het voordeel van een vleestang is dat je het vlees (maar het werkt ook prima met groenten!) eenvoudig en gecontroleerd in de pan of op de grill kunt leggen zonder dat je erin hoeft te prikken met een vork (en dan hopen dat het goed gaat). Je kunt ook mooi je vlees, vis, gevogelte of groenten in de pan schikken of netjes op de borden opmaken zonder je vingers te branden. Zoals de doe-het-zelfver niet zonder waterpomptang kan, zo kan de hobbykok niet zonder vleestang (en in de professionele keuken worden ook vleestangen gebruikt, uiteraard). En de vleestang is ook nog eens erg handig als barbecue tang te gebruiken, tenminste: als je de juiste hebt.
Vleestang kopen
De juiste vleestang? Ja, want niet elke tang werkt even praktisch en het is zeker niet zo dat als de vleestang er leuk uitziet dat hij dan ook goed werkt. En de duurste vleestang is niet de beste maar de goedkoopste vleestang geeft zeker geen garantie op kwaliteit, zo heb ik gemerkt, helaas. Ik ben nu aan mijn derde vleestang toe want de eerste is gesmolten – deze was gemaakt van aluminium en had kunststof grijpers. Wij kochten deze als grilltang maar het blijkt, achteraf, een serveertang te zijn geweest. Ik zal geen namen noemen maar bij het netjes uit de pan halen van gebakken mie bleken de grijpers gesmolten door de hitte van de pan. Zowel het eten als de tang direct weg kunnen gooien. Goedkoop is duurkoop in dit geval.
Vleestang siliconen
De tweede vleestang kwam in een set met een spatel, heel leuk zwart met oranje gekleurd. Het was meer een vlees-pincet die aan de binnenkant een siliconen-laagje had waardoor het eten goed te klemmen was. ‘Was’ inderdaad, want het siliconen-laagje laat nu los en het scharnier van de tang is zo zwang dat het een kunst is om de beide ‘benen’ van de vleestang tegen elkaar aan te krijgen.
Dan nu maar eens een goede vleestang kopen, dacht ik. En ik heb door schade en schande nu wel helder waar de vleestang aan moet voldoen:
- RVS of ander metaal (geen kunststof)
- Stevige greep
- Stevig scharnier
- Ring of oogje om de vleestang aan op te hangen
- Geen schaar-tang – ik wil het scharnier onder de pols hebben en niet tussen de hand en de pan/grill
- Sluitbaar met ‘slot’ – neemt minder ruimte in en pakt prettiger
- Tang moet niet te lang zijn – ik ga er niet mee in het vuur
Welke vleestang kopen?
Hoe meer eisen je hebt voor een product, hoe eenvoudiger het is om een keuze te maken, vind ik. Het merk is voor mij niet van belang: als het product maar goed is, dus heb ik de keuze uit vleestangen van Rösle, Jamie Oliver, Boretti, Joseph Joseph en Bodum, bijvoorbeld.
Veel tangen zijn uitgevoerd met siliconen, ik heb hier slechte ervaringen mee (laat los) en wil ‘gewoon’ metaal. Ook zijn veel tangen vrij lang, specifiek voor het toevoegen/verplaatsen van houtskool of zijn het serveertangen die niet tegen hitte kunnen.
Vleestang Rösle – De keuze
Uiteindelijk vond ik de vleestang van het merk Rösle welke aan al mijn eisen voldoet. Hij is te verkrijgen in drie maten: 23cm, 30cm en 40cm. De middenmaat is voor mij prima voor gebruik boven de contactgrill, in de oven en in de pan. Deze vleestang heeft een kartel aan het uiteinde (daar waar je het voedsel klemt) en is volledig gemaakt van metaal (er zijn ook uitvoeringen met siliconen maar die wil ik niet). Op het sluit-mechanisme is men bij Rösle trots en het vereiste ophang-oog is aanwezig. Het wordt voor mij de Rösle Gourmetzange 30 cm dus.
Ik heb de vleestang binnen – de review lees je hier.
In het overzicht hieronder vind je diverse vleestangen te koop bij verschillende webshops:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!