Zelf je gehakt draaien of vlees vermalen in je eigen keuken. De vleesmolen is voor de thuiskok misschien niet het eerste apparaat wat aangeschaft wordt maar wel een bijzondere toevoeging voor in je keuken. Een handmatige traditionele vleesmolen staat ook nog eens erg mooi op het aanrecht en zal zeker vragen oproepen bij je gasten. Maar welke vleesmolen is geschikt en waar moet je op letten bij de aanschaf van een vleesmolen? Wij vertellen je er graag meer over.
Vleesmolens – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste vleesmolens van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Direct naar: Handmatige vleesmolens
De vleesmolen is een keukenapparaat waarmee je vlees kunt malen. In traditionele keukens is het niet heel gebruikelijk, maar de laatste tijd wint het steeds meer terrein. Er zijn veel modellen vleesmolens verkrijgbaar met verschillende specificaties en prijzen. Bij het kiezen van de meest geschikte vleesmolen voor jouw behoeften, is het belangrijk om een aantal factoren in gedachten te houden. Afhankelijk van het gebruik dat je ervan maakt en je budget is het eerste wat je moet overwegen zeker de werking: er zijn twee soorten vleesmolens namelijk handmatige en elektrische. Bij de elektrische vleesmolen zal het nodig zijn om het vermogen van de motor goed te overwegen, hoe meer vermogen hoe beter de vleesmolen de dikste stukken vlees kan vermalen. Andere kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden zijn: de materialen die zijn gebruikt om de machine te maken, de afmetingen en de totale afmetingen, de mogelijkheid om een gemakkelijke reiniging en onderhoud uit te voeren en het praktische gebruik. Tijdens de aankoopfase moet ook zorgvuldig worden nagedacht over de aanwezigheid van zoveel mogelijk accessoires om het meeste uit dit handige apparaat te halen.
Hoe een vleesmolen te kiezen
Er zijn veel verschillende vleesmolens verkrijgbaar met of zonder accessoires en van verschillende materialen. In dit artikel vind je wat meer informatie over hoe een vleesmolen werkt, van welke materialen een vleesmolen gemaakt kan zijn en welke specificaties belangrijk zijn te overwegen bij de aanschaf van een vleesmolen.
Hoe werkt een vleesmolen?
Het eerste wat eigenlijk meteen het belangrijkste kenmerk van een vleesmolen is, is hoe de vleesmolen werkt. Er zijn twee typen vleesmolens verkrijgbaar. Handmatige en elektrische. naast dit verschil zijn er ook nog verschillen in grootte en het materiaal waar de vleesmolen van gemaakt is. Een handmatige vleesmolen werkt zoals de naam al een beetje weggeeft met de hand. Door aan een slinger te draaien en het vlees in de molen te stoppen draai en maal je het vlees door de vleesmolen heen. Het voordeel van de handmatige vleesmolen is dat het apparaat op elke plek in huis te bedienen is. Het nadeel is dat het je veel kracht kan kosten om het vlees te vermalen. Een elektrische vleesmolen werkt automatisch, het enige wat je zelf moet doen is de vleesmolen aan zetten en het vlees in de vleesmolen stoppen. Het nadeel van de elektrische vleesmolen is dat hij op een plek moet staan waar een stopcontact is. Een elektrische vleesmolen kan dan weer krachtiger zijn dan een handmatige vleesmolen maar met kracht komt ook geluid en zo kan een elektrische vleesmolen weer een stuk luidruchtiger zijn dan een handmatige vleesmolen. Leg je deze voordelen en nadelen naast elkaar dan heb je nu waarschijnlijk al een voorkeur.
Motorkracht
In tegenstelling tot handmatige modellen zijn elektrische vleesmolens uiteraard uitgerust met een motor. Het minimale vermogen om vlees gemakkelijk te malen moet minimaal 400-450 watt zijn. Bij korte, minder intense klussen zal er vrijwel geen verschil zijn tussen een model met de distributieriem en een model met de motor rechtstreeks op de spil. Voor wie dit apparaat voor intens en langdurig werk nodig heeft, zijn er ook modellen vleesmolens met een zeer aanzienlijk motorvermogen, van 1000 tot 2000 Watt: de aanschaf van een product met vergelijkbare vermogens is vooral geschikt voor wie moet elke dag veel vlees wilt bewerken zoals in een slagerij. Als het product daarentegen wordt gebruikt voor eenvoudige dagelijkse handelingen voor huishoudelijk gebruik,dan is een model met een vermogen van rond de 1000 Watt ook meer dan voldoende. Hoe meer het motorvermogen toeneemt, hoe korter de daadwerkelijke verwerkingstijd. Elektrische vleesmolens met een vermogen van minder dan 1000 Watt kunnen oververhittingsproblemen krijgen bij langdurige werksessies: als het je doel is om de vleesmolen intensief te gebruiken, dan raden we aan om een professioneel model aan te schaffen.
Materialen
Over het algemeen zijn er twee soorten vleesmolens op de markt: de goedkopere modellen worden gemaakt van kunststof, terwijl de meer geavanceerde modellen een metalen behuizing hebben. Gewoonlijk zijn huishoudelijke vleesmolens betrouwbaar, zelfs als ze uit een kunststof behuizing bestaan. Als het doel daarentegen is om het product intensiever te gebruiken, dan is het advies om een professioneler model te kopen met een hardmetalen structuur: van alle metalen is gesmolten aluminium zeker het beste materiaal. Bestendig en betrouwbaar na verloop van tijd. De meest betrouwbare messen moeten gemaakt zijn van roestvrij staal,ultrabestendig en niet onderhevig aan slijtage.
Afmetingen en totale omvang
Een ander kenmerk waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de vleesmolen, is de grootte. De vleesmolens die zijn ontworpen voor huishoudelijk gebruik zijn niet te groot en kunnen heel comfortabel op het aanrecht van je keuken worden geplaatst; Meestal zijn kleine vleesmolens gemaakt van kunststof en zullen ze ook minder wegen dan grotere, professionelere metalen modellen. Naast de afmetingen van lengte, breedte en gewicht, moet ook de grootte van de bak in het bovenste deel van de vleesmolen zorgvuldig worden geëvalueerd om de stukken vlees gemakkelijk en gemakkelijk te lokaliseren voordat ze worden verwerkt. De grootte van de buis die de vleesmolen voedt, is ook een kenmerk om te overwegen: Zoals voor alle kenmerken die al zijn besproken, hangt veel af van het gebruik en de hoeveelheid vlees die je nodig hebt om te werken.
Reiniging en onderhoud
Een vleesmolen na gebruik effectief kunnen reinigen is erg belangrijk. Gewoonlijk zijn alle onderdelen van dit product gemakkelijk te verwijderen en af te wassen, zowel met de hand als in de vaatwasser. Naast de externe onderdelen is het ook essentieel om de interne onderdelen van de machine zorgvuldig te reinigen om vetresten en niet-gehakt vlees te verwijderen. Het is duidelijk dat je moet voorkomen dat de motor van de machine in contact komt met water. Een handmatige vleesmolen, vrij van elektrische componenten, kan daarentegen volledig met water worden afgespoeld. Het grondig reinigen van de machine is erg belangrijk om de latere verwerking niet in gevaar te brengen,omdat stukjes vet of vlees die niet zijn verwijderd na eerder gebruik, kunnen schimmelen en de bacteriën in het voedsel kunnen overbrengen. Metaal en staal zijn veel beter bestand tegen roest dan andere materialen: dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen, aangezien roest erg ongemakkelijk is om te verwijderen als het eenmaal is gevormd. Bovendien is staal een zeer gemakkelijk te reinigen materiaal.
Praktisch gebruik
Een handmatige vleesmolen is praktischer in gebruik dan een elektrische, omdat hij dankzij de slinger overal kan worden gebruikt en geen stopcontact nodig heeft. Ook zijn de handmatige modellen kleiner in omvang en gewicht. De geavanceerde technologie van veel elektrische vleesmolens maakt echter ook een comfortabel en praktisch gebruik ervan mogelijk. Een compactere vleesmolen dan een groot model is wellicht praktischer in gebruik, vooral als de beschikbare ruimte in de keuken beperkt is. Praktische elementen verwijzen naar de laadbak die gewoonlijk in het bovenste deel van de machine wordt geplaatst, en naar de voetjes die de machine veilig vergrendelen tijdens de verwerkingsfase.
Accessoires
Inmiddels zijn alle modellen vleesmolens uitgerust met accessoires die een beter gebruik van het product bevorderen. Producten met een hoge prijsklasse hebben veel meer comfort en accessoires dan een minder professioneel model. De belangrijkste accessoires zijn de schijven en matrijzen voor het malen van het vlees: zo kun je namelijk kiezen of je het vlees fijner of vaker wilt malen. Veel producten worden geleverd met veel verwisselbare matrijzen, om zo meer keuze te hebben. Dankzij de vleesmolens is het ook mogelijk om rechtstreeks thuis worsten te maken: sommige modellen vleesmolens zijn uitgerust met een opvangzak waarmee je het gehakt in het omhulsel kunt steken om de worsten te verkrijgen. Je kunt ook accessoires hebben om kibbeh, gehaktballen in Libanese stijl, te maken. De stamper wordt ook meegeleverd met de vleesmolen, om het vlees in het product te steken zonder dat je je handen er gevaarlijk in hoeft te steken. Zoals eerder vermeld, bevindt zich in het bovenste deel van de vleesmolen meestal een bakje om het vlees te plaatsen voordat het wordt verwerkt en veel modellen zijn ook uitgerust met een praktische kom om het gemalen product aan het einde van de verwerking in op te vangen.
De prijs van een vleesmolen
De goedkoopste handmatige vleesmolen is te koop voor enkele tientallen euro’s, terwijl de elektrische modellen meer zullen kosten. Voor elektrische vleesmolens kunnen modellen worden gekocht van 50-60 euro, terwijl de meer professionele modellen meer dan 200 euro kosten.
Conclusies
De vleesmolen is een huishoudelijk apparaat dat voornamelijk wordt gebruikt voor het fijnhakken en verwerken van vlees. Er zijn twee soorten vleesmolens: de handmatige, die met een slinger kan worden gebruikt, en de elektrische. De elektrische vleesmolen kan op zijn beurt een distributieriem hebben of alleen de motor gebruiken. Naast de werking hebben deze producten zeer verschillende kenmerken die tijdens de aankoopfase overwogen moeten worden: het vermogen van de motor (alleen voor elektrische modellen), de constructiematerialen, de afmetingen en het gewicht van het product en de bruikbaarheid. Het is essentieel om een model te kiezen dat gemakkelijk wasbaar is, aangezien het schoonmaken en onderhouden van de vleesmolen een van de belangrijkste kenmerken is om rekening mee te houden. Afhankelijk van de prijsklasse zijn veel vleesmolens uitgerust met diverse aanvullende accessoires die het gebruik van het product en de verwerking van het vlees vergemakkelijken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!