Dat je je gelukkig kunt voelen na het eten van iets heel erg lekkers, dat wist je natuurlijk al (zo word ik heel blij van rijstevlaai), maar dat voedsel echt invloed kan hebben op andere emoties, zoals boosheid en verdriet, dat is nu ook wetenschappelijk onderzocht. Psycholoog Charles Spence deed onderzoek naar het effect van verschillende soorten voedsel op ons humeur, en ontwikkelde een app die emoties van je gezicht kan aflezen en je voedingsadvies geeft. Interessant voor commerciële partijen maar mogelijk ook voor de geestelijke gezondheidszorg: goed eten in plaats van medicatie, dat zou toch mooi zijn?
In samenwerking met wetenschappers van Oxford University en bezorgbedrijf JustEat zorgt Spence dat de app dankzij een gezichtsscanner kan aflezen wat je stemming is. Aan de hand daarvan krijg je een advies. Ben je bijvoorbeeld boos of gefrustreerd, dan kunnen pure chocolade en noten je goed doen. Beide voedingsmiddelen bevatten magnesium, een stof die een kalmerend gevoel opwekt.
Relatiebreuk
“Er is steeds meer bewijs dat je stemming invloed heeft op je smaak en reuk. We denken dat dit andersom ook zo werkt, dus dat eten je stemming kan beïnvloeden”, zo vertelt psycholoog Charles Spence aan Telegraph.co.uk. Dat verklaart dus ook waarom sommige mensen vlak na een relatiebreuk ineens geen trek meer hebben in een bepaald gerecht, of echt helemáál niets meer eten. Het smaakt namelijk niet zo lekker als toen je gelukkig en vrolijk was. “Daarom is het belangrijk om ons bewust te zijn van de relatie tussen voeding en geestelijk welzijn en onze stemmingen te herkennen.”
Bron: Voeding als hoofdrol in het verbeteren van je humeur

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!