We hebben er allemaal wel eens last van: je eet de hele week verse groenten, fruit, noten en maakt zelf je pasta, quinoa en volkoren rijst. En als je dan die ene keer een gebakje eet, dan wordt je gevraagd of het wel goed met je gaat, zegt men “ik dacht dat jij dat soort dingen niet at?” of erger:”ooh dat jij dat weg krijgt!”. Hieronder vijf manieren waarop anderen je een schaamtegevoel geven over wat je eet – en hoe je er op zou moeten reageren om de schaamte ‘onschadelijk’ te maken. Deel 1 van dit bericht lees je hier.
“Goh. Ik wist niet dat ze dat nog verkochten.”
Alsof spekjes, Chupa Chups, schuimbanaantjes en de Lange Jan iets van vroeger waren en inmiddels verbannen zijn uit de maatschappij. De toon die erbij wordt gebruikt maakt het alleen maar erger, hierop reageren is eigenlijk altijd falen: wat je ook zegt, het is nooit goed.
Dr. Peeke adviseert je er niets van aan te trekken en de 20/80-regel aan te houden: eet gezond 80% van de tijd, en eet iets waar je echt naar verlangt 20% van de tijd. Hierdoor houd je de 80% veel beter vol en hoef je je geen zorgen te maken over mensen die denken ze op alles wat niet gezond is commentaar moeten geven.
“Eet jij nou…Mc Donalds?!”
Het is geen vraag, maar een opmerking. Er wordt benadrukt wat je eet. Alsof het effect heeft op iemand anders dan op jou wat jij eet. En in welke verhouding: misschien eet jij één keer per jaar fastfood en is dat uitgerekend vandaag, waarom dan dit commentaar?
Volgens Dr. Peeke is het niet verstandig te veel tijd te besteden met dit soort mensen, mensen tegenover wie je constant je eetgewoontes moet verdedigen. Vermijd zo veel mogelijk het contact, zeker tijdens eetmomenten.
“Kijk nou, die eet weer een salade hoor!”
Dit is eigenlijk omgekeerde kritiek, waarbij je je toch verplicht voelt om jezelf te verdedigen, omdat je graag salade eet, of gewoon eens wat anders wil dan het gebruikelijke broodje kaas dat je collega’s elke dag uit hun trommeltje toveren. Men impliceert dat jij wilt laten zien hoe gezond je wel niet bent en daarmee anderen zich schuldig wilt laten voelen over hun eetpatroon, wat natuurlijk niet zo is (toch?).
Niemand zou zich hoeven te schamen voor een gezonde maaltijd, maar waarom dan toch dat commentaar?
“Als iemand het buitenbeentje is en een gezondere levensstijl kiest, dan maakt dit mensen die andere keuzes maken soms oncomfortabel”, aldus Dr. Peeke. Zij adviseert:”Glimlach, en zeg dat je je goed voelt, geniet van je lunch en dat je hoopt dat zij dit ook doen”.
Lees hier het eerste deel van dit bericht.
(Origineel artikel op Health.com)

Geef een reactie